Desen cu Verlain și Rimbaud, dintr-o scrisoare, licitat de Christie’s, la Paris – FOTO de colecție

Desen cu Verlain și Rimbaud, dintr-o scrisoare, licitat de Christie’s, la Paris – FOTO de colecție
Desen cu Verlain și Rimbaud, dintr-o scrisoare, licitat de Christie’s, la Paris – FOTO de colecție / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 22/09/2020, 18:21

Una dintre cele mai interesante licitații de artă ale anului va avea loc în această toamnă, la Paris. Casa Christie’s scoate la vânzare o scrisoare în care sunt reproduse portretele poeților Paul Verlaine şi Arthur Rimbaud!

Desenul din această scrisoare, care îi reprezintă pe Verlain și Rimbaud a fost adesea reprodus, dar niciodată expus publicului; originalul a rămas în familie timp de aproape un secol şi jumătate, iar acum a ajuns să fie tranzacționat de Casa Christie’s, cea mai mare casă de licitații din lume. Licitația va avea loc pe 3 noiembrie, la Paris, și deja se anunță un interes uriaș din partea vânătorilor de artă, notează presa franceză.

Schiţa este opera pictorului şi ilustratorului Felix Regamey (1844-1907) și a fost strecurată într-o scrisoare adresată fratelui său, la 1872. Cei doi poeţi sunt reprezentaţi plimbându-se pe stradă la Londra, trecând pe lângă un poliţist aflat în fundal. Crochiul, arată Casa Christie’s într-un comunicat de presă, este „singurul desen care ni-i arată pe Verlaine şi Rimbaud împreună în timpul celebrei fugi dintre 1872 şi 1873, una dintre perioadele creative majore ale Rimbaud”.

Desenul cu Verlain și Rimbaud face „doar” 100.000 de euro

Scoaterea sa la licitaţie vine într-un moment în care poeţii sunt subiectul unei campanii iniţiate de admiratori pentru transferarea rămăşiţelor lor pământeşti la Pantheon, o idee pe care ministrul francez al culturii, Roselyne Bachelot, o susţine, dar împotriva căreia s-au pronunţat o strănepoată a lui Rimbaud, precum şi mai mulţi intelectuali.

Casa Christie’s anticipează că desenul cu Verlaine și Rimbaud va fi achiziţionat pentru o sumă cuprinsă între 70.000 şi 100.000 de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase