Două activiste pentru schimbări climatice s-au lipit cu câte o mână de ramele a două tablouri ale lui Goya la muzeul Prado din Madrid

Publicat: 06 11. 2022, 12:17
Actualizat: 06 11. 2022, 15:01

Două activiste pentru schimbări climatice s-au lipit cu câte o mână de ramele a două tablouri ale lui Goya la muzeul Prado din Madrid, conform poliției spaniole, scrie france24.com.

În urma acțiunii de protest nu au fost deteriorate picturile, dar activistele au mâzgălit „+1,5°C” pe peretele dintre cele două lucrări de artă, cu referire la obiectivul Acordului de la Paris de a limita încălzirea la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Ambele activiste au fost reținute, a spus poliția.

Grupul pentru schimbări climatice Extinction Rebellion a postat un videoclip online în care le arată pe cele două activiste fiecare cu o mână fixată pe un tablou înainte ca oficialii de securitate ai muzeului să le ridice.

Reprezentanții grupului au spus că cele două lucrări de artă în cauză au fost „The Naked Maja” și „The Clothed Maja”.

Acțiunea a fost un protest în fața creșterii temperaturilor la nivel global, care va „provoca un climat instabil cu consecințe grave pentru întreaga planetă”, a spus grupul într-un comunicat în spaniolă.

Acesta este cel mai recent dintr-o serie de proteste similare ale activiștilor pentru schimbările climatice care vizează opere de artă celebre din orașele europene.

Vineri, un grup a stropit cu supă de mazăre o capodoperă a lui Vincent van Gogh expusă la Roma. „Semănătorul”, un tablou din 1888 al artistului olandez care înfățișează un fermier care își seamănă pământul sub un soare dominant, este expus în spatele unui geam de protecție, așa că nu a fost deteriorat.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: O altă operă de artă vandalizată de activiștii ecologiști: tabloul ”The Sower” (”Semănătorul”) de Vincent Van Gogh, expus la Palazzo Bonaparte din Roma

Aileen Getty: tot ce trebuie să știi despre miliardara care finanțează ecoterorismul. Cum au ajuns opere de artă celebre să fie vandalizate în numele salvării planetei

Just Stop Oil a suspendat temporar protestele ce implică opere de artă

Un tablou de Monet în valoare de 110 milioane de dolari, ținta activiștilor de mediu din Germania