Aileen Getty: tot ce trebuie să știi despre miliardara care finanțează ecoterorismul. Cum au ajuns opere de artă celebre să fie vandalizate în numele salvării planetei

Aileen Getty: tot ce trebuie să știi despre miliardara care finanțează ecoterorismul. Cum au ajuns opere de artă celebre să fie vandalizate în numele salvării planetei
Publicat: 28/10/2022, 19:08

Activişti ecologişti din mişcarea Just Stop Oil au stropit cu supă de roșii una dintre capodoperele pictorului Vincent Van Gogh, „Sunflowers” („Floarea soarelui”), expusă la National Gallery din Londra, avariind însă doar foarte puţin rama acestei opere de artă. 

Știrea șocantă a fost pe prima pagină a publicațiilor din întreaga lume acum două săptămâni. Au urmat și alte opere celebre care au fost atacate în numele salvării planetei: ecologiștii au aruncat cu piure de cartofi în tabloul „Les Meules” („Căpiţe de fân”) al pictorului Claude Monet, care este expus în Muzeul Barberini din oraşul german Potsdam. Apoi a fost rândul unei alte picturi celebre să fie vandalizate: „Fata cu cercel de perlă” tabloul pictorului Johannes Vermeer, expus în Muzeul Mauritshuis din Haga. Toate actele de vandalism au fost opere ale membrilor mișcării Just Stop Oil.

Just Stop Oil: ce trebuie să știi despre această mișcare

Grupul Just Stop Oil se definește ca o coaliție de lucru al cărui scop este de „a se asigura că guvernul se angajează să pună capăt tuturor noilor licențe și aprobări pentru explorarea, dezvoltarea și producția de combustibili fosili în Marea Britanie”.

A fost lansată la începutul acestui an și membrii organizației au atras atenția din cauza metodelor lor agresive de protest. Din februarie 2022, ei au invadat terenul în timpul mai multor meciuri de fotbal, au protestat pe pista în timpul cursei de Formula 1 de la Silverstone, au vandalizat multe lucrări de artă în muzee și au blocat cisternele care transportau petrol, afectând astfel ciclul de distribuție a combustibilului.

Publicația The Guardian a descris grupul ca fiind „voluntari cu capacitatea de a rămâne nonviolenți sub presiune”. Just Stop Oil este „o coaliție neierarhică de organizatori, oameni de știință, avocați și foști lucrători din industria petrolieră care colaborează. Activiștii operează apoi în blocuri autonome cu resurse comune, dar fără conducere formală. Toate fondurile provin din donații. Scopul este de a crește gradul de conștientizare la scară mare”, se spune în articolul citat.

Care sunt cererile Just Stop Oil

Într-o declarație video dată din vârful unui pod peste Tamisa, Morgan, care s-a identificat ca inginer civil din Londra, a descris dificultatea de a rămâne în echilibru la o asemenea înălțime. „Sunt dispus să fac acest gen de lucruri pentru că nu vreau să stau pe loc și să privesc pentru tot restul vieții cum arde tot ce-mi place.”

El a acuzat guvernul Marii Britanii că accelerează „acest proces” eliberând noi licențe pentru petrol și gaze și că ne vinde „pe noi toți și pe copiii noștri pentru o planetă care nu va mai putea fi locuită”.

„Nu pot contesta această nebunie prin munca mea de birou, proiectând poduri, așa că iau măsuri directe, stând aici până când guvernul oprește extragerea petrolul nou”, a adăugat el.

O moștenitoare a magnatului petrolului Jean Paul Getty II a donat 1 milion de dolari activiștilor din spatele vandalizării tabloului lui Van Gogh. Aileen Getty, căci despre ea este vorba, și-a asumat și justificat acțiunile într-un editorial din The Guardian

Cine este Aileen Getty?

Aileen Getty face parte din familia extrem de bogată Getty, cu afaceri de miliarde în industria petrolieră. Dar te-ai gândit vreodată că cele mai bogate familii sunt cele care par să aibă parte și de cele mai multe tragedii și dezastre în viața lor? Amintește-ți doar de familiile Onassis și Kennedy. Aileen Getty a fost unul dintre acești oameni care au suferit din cauza bogăției enorme a familiei ei – totuși ea este o supraviețuitoare, care se pare că încearcă să își spele păcatele finanțând ecoterorismul.

Aileen Getty și o viață desprinsă din filme

Aileen a fost al doilea copil al lui Jean Paul Getty II și al primei sale soții, Gail. Au avut patru copii, inclusiv Jean Paul al III-lea, care a fost răpit în anii 1970. Cuplul a divorțat în 1964 și Gail a primit custodia. Deși tatăl lui Aileen a devenit cunoscut în cele din urmă ca un filantrop, în timpul copilăriei lui Aileen a trăit un stil de viață „hippie bogat”, care includea problema obligatorie cu drogurile.

După ce Gail și Jean Paul s-au despărțit, Gail s-a dus să locuiască cu un bărbat pe care Aileen l-a supărat. A fost crescută în Italia, dar când era adolescentă a fost trimisă la internat în Anglia, pe care l-a urât și s-a răzvrătit împotriva disciplinei școlii. Ideea acestei educații costisitoare a fost să devină o femeie tânără de societate, dar a avut efectul opus – a devenit o rebelă.

Mai târziu, ea a renunțat la Universitatea din California și a făcut ceea ce le-a plăcut celor mai mulți rebeli ai vremurilor acelora – a creat opere de artă controversate, a protestat împotriva războiului din Vietnam și a consumat o mulțime de droguri, în special cocaina, care era preferata celor bogați și faimoși.

Apoi a fost sexul. Ea a trăit o perioadă cu un pianist de jazz și apoi cu un regizor de film, dar după ce a fost părăsită de un alt iubit, a decis să se căsătorească. A petrecut timp cu un tânăr pe nume Michael Wilding Jr și a ajuns să-l cunoască pe fratele său mai mic, Christopher, cu care ulterior s-a căsătorit. Mama celor doi tineri era nimeni alta decât Elizabeth Taylor.

Relația dintre Aileen Getty și Elizabeth Taylor

O nuntă între fiul uneia dintre cele mai faimoase femei din America și nepoata unuia dintre cei mai bogați bărbați din lume a fost cu siguranță o provocare extraordinară, iar logistica părea imposibilă, așa că, având acordul părinților lor, cuplul a fugit și cei doi s-au căsătorit în secret la o capelă de pe Sunset Strip. Dar căsătoria nu a durat.

Aileen Getty a spus mai târziu că a devenit nesigură când părinții ei au divorțat și că răpire a fratelui ei Paul a făcut-o să realizeze că nu are încredere în familia ei și în averea acestora. Când s-a căsătorit cu Christopher, deja avusese o primă cădere nervoasă.

Drogurile nu au ajutat în această situație. Noul ei soț a fost un bărbat bun care a răsfățat-o. Dar drogurile au provocat schimbări masive de dispoziție. A mai fost și problema că, fiind doi copii provenind din familii bogate, nu au avut obstacolele prin care trebuie să treacă majoritatea tinerilor căsătoriți și care îi ajută să își întărească relația.

Au urmat avorturi spontane, o altă cădere nervoasă și o dispariție de câteva săptămâni. Deși prietenii lui Christopher au spus mai târziu că „s-a săturat să fie doica lui Aileen”, cuplul a decis să adopte un fiu în efortul de a le consolida căsnicia. Așa cum se întâmplă adesea, Aileen a rămas însărcinată la scurt timp după adopție, iar cuplul a avut și un alt băiat născut în 1985.

După opt luni, ea îi mărturisea lui Elizabeth Taylor secretul ei teribil. Aileen Getty  a suferit de depresie severă după nașterea fiului ei, iar soacra ei, Elizabeth Taylor, a decis că trebuie să o scape de mediul ei obișnuit pentru o perioadă scurtă. Taylor călătorea la Paris în rolul ei de președinte al Fundației Americane pentru Cercetarea SIDA și a luat-o cu ea pe Aileen.

Aileen a fost îngrozită când a aflat mai multe despre SIDA în timpul vacanței. A făcut-o conștientă de diferitele riscuri pe care și le-a asumat în trecut. Ea i-a mărturisit soacrei că este posibil să fie HIV pozitivă. Elizabeth Taylor a fost incredibil de înțelegătoare și după călătoria la Paris, a luat-o pe Aileen Getty să stea în casa ei din Bel Air. Când Aileen a făcut analize de sânge, testele au arătat că era HIV pozitivă.

După ce a aflat rezultatul a fugit la New York și a intrat foarte serios pe scena drogurilor. Ea credea că ar fi fost mai „respectabil” dacă ar muri din cauza unei supradoze de droguri, lucru care dovedește impactul stigmatului SIDA în acele vremuri.

Cu toate acestea, a trăit și s-a întors la soțul și copiii ei, dar Christopher vorbea acum despre divorț. Christopher și mama lui au fost singurii oameni în acest stadiu care știau despre boala lui Aileen. Ea a încercat mai multe presupuse remedii, dar nimic nu a funcționat și în cele din urmă a spus familiei.

Christopher a divorțat de Aileen în 1987. El a câștigat și custodia copiilor. În anul următor ea a anunțat că se căsătorește cu un tânăr pe care l-a cunoscut la ultima ei clinică de dezintoxicare. Când cuplul s-a întors din luna de miere, Aileen a fost găsită inconștientă a doua zi, din cauza unei supradoze de droguri. A scăpat cu viață, dar doua căsătorie s-a încheiat chiar atunci.

Aileen Getty  și SIDA

La mai puțin de trei ani după ce analizele de sânge au ieșit pozitive pentru HIV, ea a dezvoltat primele simptome ale temutei boli SIDA. Medicii i-au spus că ar putea avea doar câteva luni de trăit. Răzvrătirea ei inerentă a început. Deși îi ura pe cei care o compătimeau și ura stigmatul care era atașat bolii ei, o vreme a fost extrem de bolnavă.

Când și-a revenit, ea a anunțat public că are SIDA și cu numele de Getty (și pe cel al lui Elizabeth Taylor) în sprijinul ei, a început să lupte pentru drepturile colegilor săi de suferință, în special ale femeilor. Ea nu a ascuns faptul că a contractat boala întreținând relații sexuale neprotejate cu cineva despre care a descoperit mai târziu că este HIV pozitiv, dar a spus în mod repetat că modul în care a fost contractată boala nu este important, că cei care suferă de această maladie ar trebui tratați cu demnitate.

Elton John și Aileen Getty

Care este legătura dintre Aileen Getty și Just Stop Oil

Până acum, fotografiile și videoclipurile activiștilor din grupul Just Stop Oil au fost răspândite pe internet și în presa din întreaga lume pe scară largă. Cu toate acestea, la câteva ore după ce povestea a apărut online au început și întrebările legate de posibilitatea existenței a ceva mai sinistru decât niște tineri activiști care să creadă naiv că aruncarea cu supă pe un tablou de acum peste 130 de ani ar rezolva o urgență climatică iminentă.

Un utilizator de TikTok pe nume Mars a postat un videoclip care a adunat 927.000 de vizualizări, discutând despre posibilitatea ca activiștii pentru climă să nu acționeze cu bună-credință și, mai degrabă, că au fost plantați de marile companii petroliere pentru a distorsiona viziunea publicului asupra activismului climatic. Dar cât de mult adevăr se află în spatele acestor afirmații și ar putea fi ele reale?

După cum am menționat mai sus, Aileen Getty este unul dintre câțiva moștenitori ai averii Getty de 5,4 miliarde de dolari, pe care familia a achiziționat-o prin intermediul companiei petroliere, fondată în 1942. Deși compania nu mai există astăzi, fiind vândută la începutul anilor 2000, bani cu siguranță ea încă face, așa că oamenii au început să se întrebe dacă, în realitate, Aileen Getty mai are legături active cu industria petrolului.

Cu toate acestea, cu excepția cazului în care Getty investește în întreprinderi petroliere atât de secrete încât nu există înregistrări ale acestora disponibile pentru public, opusul pare să fie adevărat. În 2012, ea a fondat Fundația Aileen Getty, care, conform obiectivelor declarate, „sprijină o gamă largă de organizații și inițiative locale și globale care îmbunătățesc mediul, comunitățile noastre și viețile indivizilor prin inovare, conservare, conexiune și bunătate.”

Pe baza acestui fapt, s-ar părea că moștenitoarea unei averi petroliere și-a folosit banii pentru a combate însăși afacerea în care familia ei și-a făcut averea.

În 2019, Getty a oferit grantul de bază pentru înființarea The Climate Emergency Fund (CEF) și a promis peste jumătate de milion de dolari pentru cauza lor, invocând convingerea ei că inițiativa civilă este singura modalitate de a face o schimbare pe frontul urgenței climatice.

Dacă industria petrolului nu finanțează CEF, este Just Stop Oil demn de încredere?

În timp ce Getty însăși nu pare să canalizeze bani în actori de rea-credință care urmăresc să-i facă pe activiștii climatici să arate rău, Just Stop Oil și-a câștigat cu siguranță o reputație negativă din toate punctele de vedere. Cu toate acestea, la examinarea faptelor, se pare că ei sunt sinceri în credința lor în cauza lor, în ciuda modurilor în care protestează, considerate controversate.

În ciuda faptului că singura lor cauză pentru care luptă este sfârșitul utilizării și producției de combustibili fosili, site-ul Just Stop Oil oferă părților interesate o modalitate de a dona prin criptomonedă, dacă doresc acest lucru.

Opriți doar petrolul și utilizarea criptomonedei

Ethereum, criptomoneda preferată a mișcării, a fost raportată de site-ul web Digiconomist în 2021 că folosește aceeași cantitate de energie prin care trece o gospodărie medie din SUA în 2,5 zile, pentru fiecare tranzacție efectuată, echivalând cu o amprentă de carbon de aproximativ 34 kg de dioxid de carbon. Aceasta înseamnă că această criptomoneda, prin care sunt realizate majoritatea NFT-urilor, consumă mai multă energie pe an decât toată Danemarca și are o amprentă de carbon de dimensiunea celei cauzate de Lituania.

De luna trecută, Ethereum susține că a trecut la un plan mai prietenos cu mediul, despre care spune că își va reduce emisiile de carbon cu peste 99%. Cu toate acestea, experții și utilizatorii criptografici par să fie împărțiți dacă această actualizare nu este de fapt semnificativă.

Potrivit The Verge, un site de știri tehnologice, deși este adevărat că upgrade-ul are potențialul de a reduce emisiile de carbon cu 99%, nu există nicio garanție că acest lucru se va întâmpla cu adevărat.

În plus, chiar dacă reducerea amprentei de carbon a Ethereum este la fel de dramatică pe cât se pretinde, nu există informații pe site-ul Just Stop Oil cu privire la momentul în care au început de fapt să accepte donații prin această criptomonedă. Asta înseamnă că, dacă opțiunea ar fi fost disponibilă înainte de 15 septembrie, o organizație cu scopul principal de a minimiza amprenta de carbon a Regatului Unit ar fi sprijinit utilizarea criptomonedei cu o rată anuală de emisie de CO2 de peste 11 milioane de tone.

Aileen Getty a declarat: „Finanțez activismul climatic și aplaud protestul care a implicat tabloul lui Van Gogh”

„Protestul Just Stop Oil a șocat lumea, dar trebuie să luăm măsuri perturbatoare împotriva crizei climatice înainte de a fi prea târziu. Doi activiști pentru climă care au aruncat supă pe învelișul de sticlă de protecție a picturii Floarea soarelui lui Van Gogh au captat atenția lumii. În timp ce unii i-au ridiculizat pe activiști, în calitate de finanțator al activismului climatic, sunt mândră de conversația mai mare pe care au început-o”, a scris Aileen Getty în editorialul pentru The Guardian.

„Când am văzut videoclipul, prima mea reacție a fost șoc. Aruncarea supei pe un tablou iubit a fost o mișcare disperată. Ce ar putea motiva un tânăr să facă așa ceva? Aici ne aflăm după zeci de ani de activism în cea mai mare parte progresiv, care ne-a adus în punctul unei planete care se prăbușește, cuprinsă de flăcări și secetă și arzând până la pământ. Activiștii încearcă tot ce pot pentru a ne atrage atenția. Cât de departe este prea departe pentru a atrage atenția persoanelor aflate în pericol imediat?

Sunt fiica unei familii celebre care și-a construit averea pe combustibili fosili – dar acum știm că extracția și utilizarea combustibililor fosili omoară viața pe planeta noastră. Familia noastră a vândut acea companie în urmă cu patru decenii și, în schimb, am jurat să-mi folosesc resursele pentru a lua toate mijloacele pentru a proteja viața pe Pământ.

Oamenii vin adesea cu teorii despre motivația mea de a mă implica în mișcarea climatică. Motivația mea este clară: lupt pentru o planetă locuibilă pentru familia mea și a ta. Nu mă opresc asupra trecutului. Caut sa-mi construiesc un viitor mai bun”, a mai declarat ea.

Adevărul este greu de identificat în această speță, dar un lucru este clar: acțiunile activiștilor de mediu nu au rămas fără ecou. Dacă acesta se va stinge sau nu, rămâne de văzut.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Un tablou de Monet în valoare de 110 milioane de dolari, ținta activiștilor de mediu din Germania

Recomandările curatorial.ro pentru weekendul 28 – 30 octombrie

VIDEO EXCLUSIV | Smaranda Piliuță, fiica reputatului artist Constantin Piliuță, la prima expoziție personală. “Tata nu își intitula niciodată expozițiile. Eu nu am intitulat expoziția asta, lucrările le-am intitulat, în schimb”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
El este afaceristul român care s-a stins din viață în timp ce repara o mașină....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Este deja obligatoriu în toată România. Legea de care trebuie să știe toți românii
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
CRISPR ar putea trata orbirea moștenită, arată datele preliminare
×