Top 10 cele mai bune seriale din 2022 | VIDEO

Top 10 cele mai bune seriale din 2022 | VIDEO
Publicat: 31/12/2022, 17:00

Anul 2022 a fost cel în care „Ozark” a revenit la Netflix, „Stranger Things” a bătut recorduri de audiență pe aceeași rețea de streaming, iar „Succession” de la HBO a avut nu mai puțin de 25 de nominalizări la premiile Emmy. Dar nu pe ele le vei regăsi în Top 10 cele mai bune seriale din 2022, pentru că vrem să îți semnalăm câteva producții pe care merită să le pui pe lista de seriale pe care trebuie să le vezi.

Top 10 cele mai bune seriale din 2022

Am făcut o listă subiectivă, desigur, dar de suflet, cu cele mai bune seriale din anul care s-a încheiat. Ține-le minte și încearcă să le vezi cât mai curând, pentru că sunt producții care au făcut diferența în anul care a trecut.

10. „Interview With the Vampire”

La aproape trei decenii de la filmul cu Brad Pitt și Tom Cruise în rolurile principale, 2022 a adus în sfârșit serialul „Interview With the Vampire” pe care îl merită fanii devotați ai scriitoarei Anne Rice. Opulentă, grafică și incredibil de erotică, adaptarea lui Rolin Jones spune povestea familiară a doi strigoi prinși într-o poveste de dragoste complicată, cu câteva actualizări inteligente (faptul că cea mai mare parte a poveștii nu este plasată în New Orleansul colonial din 1791, ci mai degrabă în 1910, fiind una dintre ele). În acest oraș Louis nu este proprietarul unei plantații, așa cum spune Rice, ci un om de afaceri negru care are un bordel în cartierul roșu, unde se luptă cu sexualitatea sa și se confruntă cu nenumărate brutalități rasiste.

9. „The Bear”

Cine ar fi crezut că unul dintre cele mai stresante seriale făcute vreodată va deveni unul dintre hiturile de succes ale anului 2022? „The Bear”, drama FX, are un mod interesant de a sfida așteptările. Aceasta este povestea lui Carmy, un bucătar câștigător al premiului James Beard, care vine acasă în Chicago pentru a salva mica afacere de familie cu sandvișuri, după sinuciderea fratelui său. Crudă și frenetică, este o poveste captivantă despre familie, traume și dependență, care nu trebuie ratată.

8. „What We Do in the Shadows”

La patru sezoane, majoritatea sitcom-urilor riscă să reșapeze teren familiar, dar „What We Do in the Shadows” este încă plin de surprize. În noul sezon vampirii favoriți ai celebrei Staten Island se adună în jurul a trei situații complicate: încercarea Nadjei de a deschide un club de noapte cu vampiri, călătoria lui Laszlo ca părinte hărțuit al copilului Colin Robinson și hotărârea lui Nandor de a-și găsi a treizeci și opta soție. Totul este la fel de îndrăzneț și surprinzător ca întotdeauna, dar sezonul patru a avut și unele schimbări narative reale: a apărut Guillermo iar Laszlo a fost profund schimbat de paternitate.

7. „Star Trek: Strange New Worlds”

Într-un an plin de producții science-fiction, „Strange New Worlds” a ieșit în evidență prin revenire la elementele de bază din povestea originală plasată în timpul căpitanului lui Christopher Pike, care l-a precedat pe căpitanul Kirk la bordul Enterprise. Dacă nu ești un Trekkie, nu trebuie să îți faci griji, nu există nicio curbă de învățare aici și sunt multe de iubit la acest serial pentru orice fan de science fiction. Înălțător, emoționant și glorios de retro, „Strange New Worlds” este un serial bazat pe personaje și fiecare episod îmbină o poveste socioculturală de top cu o aventură liberă.

6. „The Rehearsal”

2022 a fost anul în care Nathan Fielder și-a consolidat reputația de geniu nebun rezident al acestei planete în flăcări. Comediantul nu numai că ne-a câștigat inimile fiind unul dintre cei mai incomozi băieți din televiziunea de tip reality, dar și planurile sale geniale s-au dovedit a fi de succes. Cea mai recentă idee a lui – o școală de actorie care practică urmărirea și imitare necunoscuților, folosind ceea ce el numește „Metoda Fielder” – a fost chiar pusă în aplicare într-o altă formă de Christian Bale pentru „Amsterdam”. Aducând aceste abilități în „The Rehearsal”, Nathan îi ajută pe oamenii obișnuiți să experimenteze conversații sau situații stresante în scenarii elaborate de jocuri de rol, care iau în calcul fiecare cuvânt și  fiecare detaliu potențial. Cu toate acestea, chiar și cu toată această planificare, Nathan subliniază rapid că nimic nu merge vreodată conform planului – mai ales când devine direct implicat în proces.

5. „We Own This City”

Anul acesta, David Simon a revenit la HBO cu cea mai mare muză a sa: Baltimore. Din păcate, materialul sursă nu s-a îmbunătățit prea mult de la capodopera sa, „The Wire”. Însă, ca rezultat, a rămas puterea extraordinară a unei serii limitate, care prezintă dezastruosul grup operativ pentru urmărirea armelor din departamentul de poliție din Baltimore. Plin de corupție și îndoieli, este baza perfectă pentru unul dintre studiile de personaj ale lui Simon. Jon Bernthal, Jamie Hector și Josh Charles strălucesc ca protagoniști într-o serie de episoade care au intrat instantaneu în panoplia măreției lui Simon.

4. „The White Lotus”

Sezonul unu de „The White Lotus” a fost o descriere inteligentă a bogaților din era iPhone. Dar sezonul doi este ceva ce ai putea studia — cadru cu cadru, cuvânt cu cuvânt — și să observi ceva diferit de fiecare dată. Călătoria creatorului Mike White în Sicilia a explorat natura tranzacțională a sexului (și a aproape orice altceva) în timp ce livra mistere pe bandă rulantă. Un motiv numai bun pentru a aștepta sezonul al treilea cu cel puțin la fel de mare interes.

3. „Andor”

Un alt show „Star Wars” pe Mickey Mouse+? Nu s-au terminat deja? Luke Skywalker este în el? Am urmărit și „The Book of Boba Fett”. Da, dar „Andor”, prequelul „Rogue One” s-ar putea foarte bine să devină cel mai bun serial TV de pe Disney+. În cele din urmă, „Andor” schimbă canoanele pentru o poveste extraordinar de bună. Diego Luna își dublează cumva intensitatea jocului din „Rogue One”, arătând fiecare bucățică sângerândă din rezistența sa lentă împotriva Imperiului.

2. „Pachinko”

Cei de la Apple TV+ știu să recunoască un lucru bun când îl văd, așa că au luat romanul premiat al lui Min Jin Lee, l-au plasat pe câștigătorul premiului Oscar Yuh-jung Youn în prim-plan și au creat ceva spectaculos. În această serie multilingvă, povestea epică emoționantă a unei familii de imigranți este spusă în patru generații și trei limbi. Totul începe cu decizia unei tinere însărcinate de a intra într-o căsătorie de conveniență care o duce către un nou început în Japonia. Decizia ei de a pleca de acasă răsună de-a lungul generațiilor, totul se desfășoară într-o Japonie în continuă schimbare a secolului XX, unde Zainichi (imigranții coreeni și descendenții lor) se confruntă cu rasismul brutal și discriminarea de clasă. Foarte implicată în întrebări despre istorie și identitate, această poveste dulce-amăruie despre bucurie, sacrificiu și inimi sfărâmate te va face, cu siguranță, să plângi.

1. „Severance”

Dacă există vreun serial care a reușit să surprindă atmosfera suprarealistă a anului 2022, acesta este „Severance”. Este amplasat în birourile retro-futuriste ale Lumon Industries, unde amintirile de lucru ale angajaților sunt separate de amintirile lor personale la sosire și concediere – sună a strategia corporativă perfectă, nu-i așa? Când cei patru angajați ai departamentului Macro-Data Refinement încep să caute răspunsuri despre ceea ce fac, exact, serialul își dezvăluie adevărata față ca un thriller despre secretul corporativ. Plin de idei îndrăznețe, ritm chinuitor și direcție elegantă, „Severance” nu falsează nici măcar o secundă. Finalul vertiginos, un model de măiestrie în tensiune, ton și palme transpirate, este cea mai bună oră de televiziune realizată în anul 2022.

Foto: outnow.ch

CITEȘTE ȘI: Top 10 cele mai bune filme din 2022 | VIDEO

Top 20 cele mai bune filme de Crăciun din toate timpurile | VIDEO

Filme de dragoste – Top 30 cele mai bune filme romantice

Top 10 cele mai bune filme de Halloween | Video

TOP 10 filme biografice | VIDEO

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
România a ÎNVINS definitiv Ungaria. Maghiarii au recunoscut eșecul
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern