TOP 10 filme biografice | VIDEO

Publicat: 14/09/2022, 13:14
Actualizat: 14/09/2022, 15:02

Seria de filme biografice de la Hollywood va fi completată curând cu un lungmetraj despre viața celei care i-a fost soție lui Elvis Presley, Priscilla Presley. Pelicula va fi regizată de Sofia Coppola, pentru compania de producție A24. 

Filmul se va baza pe memoriile lansate de Priscilla Presley în 1985, “Elvis And Me”, care a devenit un bestseller New York Times și promite o „reprezentare intimă a vieții ei cu Elvis”, potrivit DeadlineActorul Jacob Elordi, cunoscut pentru rolul din serialul “Euphoria”, va juca rolul “regelui rock ‘n’ roll”, în timp ce Cailee Spaeny, cunoscută din miniseria “Mare of Easttown”, intră în pielea Priscillei Presley. Vestea despre noul film vine după lansarea, anul acesta, la Festivalul de la Cannes, a lungmetrajului “Elvis”, regizat de Baz Luhrmann, extrem de apreciat de critici și public.

De-a lungul anilor, filmele biografice au fost elemente de bază în sezoanele de premii de la Hollywood, iar, pentru unii actori, rolurile interpretate în acestea sunt cele care le-au definit cariera. Genul s-a dezvoltat mai ales începând din anii 1980, însă mai puține dintre aceste filme, majoritatea contemporane, au și trecut proba timpului. Iată mai jos 10 dintre cele mai bune filme biografice din istorie de (re)văzut.

“Lawrence al Arabiei/ Lawrence of Arabia” (1962), de David Lean

O cronică a vieții locotenentului britanic T.E. Lawrence (Peter O’Toole), care are sarcina de a servi ca om de legătură între prințul Faisal (Alec Guinness) și Guvernul britanic în timpul luptelor împotriva turcilor din Primul Război Mondial.

Cu 7 trofee câștigate din cele 10 nominalizări la Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film și cea mai bună regie, lungmetrajul este considerat de critici unul dintre cele mai importante și mai influente din istoria cinematografiei. Pelicula a fost bazată pe memoriile lui Lawrence, „Seven Pillars of Wisdom”.

“Lista lui Schindler/ Schindler’s List” (1993), de Steven Spielberg

Capodopera despre Holocaust este concepută ca două studii paralele despre două personaje, Amon Goeth (Ralph Fiennes), un psihopat malefic, și Oskar Schindler (Liam Neeson), un om de afaceri lacom, devenit activist umanitar.

Filmul se înscrie în linia unei concluzii care pare un stereotip, aceea că bunătatea și adevărul pot ieși la iveală chiar și în unele dintre cele mai întunecate momente ale umanității. Lungmetrajul a primit 7 premii din 12 nominalizări la Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film și regie.

“Băieți buni/ Goodfellas” (1990), de Martin Scorsese

Unul dintre cele mai populare filme cu gangsteri din toate timpurile, „Goodfellas” prezintă povestea reală a lui Henry Hill, un mic mafiot devenit informator.

Cu Robert De Niro și regretații Ray Liotta și Joe Pesci, filmul se bazează pe cartea „Wiseguy” a reporterului criminalist Nicholas Pileggi și este considerat una dintre capodoperele lui Scorsese. Cu șase nominalizări la Oscar, filmul a primit în cele din urmă un trofeu, pentru cel mai bun rol secundar masculin – Joe Pesci.

“Piciorul meu stâng/ My Left Foot” (1989), de Jim Sheridan

Christy Brown a fost un irlandez născut cu paralizie cerebrală, care nu își putea controla decât un singur membru, piciorul stâng. În pofida acestui handicap, Brown, o fire foarte creativă, a învățat să picteze și să scrie cu piciorul.

Daniel Day-Lewis, un actor care între timp s-a retras din lumina reflectoarelor, l-a interpretat pe artistul irlandez în acest film nominalizat la Oscar, bazat pe autobiografia “My Left Foot”. Pentru performanța sa, actorul a fost premiat cu Oscar.

“Rețeaua de socializare/ The Social Network” (2010), de David Fincher

Considerat unul dintre cele mai bune filme ale anului 2010, “Social Network” spune povestea creării rețelei de socializare online Facebook cu mult înainte ca aceasta să devină o parte dominantă în viața și cultura societății de astăzi, prezentând inclusiv niște gesturi mai puțin onorabile făcute de cofondatorul Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) pentru a-și croi drum spre succes.

Filmul a primit trei premii Oscar, inclusiv pentru cea mai bună regie.

“Taurul furios/ Raging Bull” (1980), de Martin Scorsese

O altă capodoperă a lui Martin Scorsese (și o altă colaborare de succes cu Robert De Niro), filmul spune povestea ascensiunii și decăderii pugilistului Jake LaMotta. Furia obsesivă și agresivitatea animalică l-au condus la victorii incredibile în ring, dar i-au distrus aproape orice alt aspect al vieții personale.

Filmul a fost inițial un eșec în box office și a avut parte de recenzii negative, dar a ajuns apoi să fie considerat unul dintre cele mai bune din istorie. 

“Amadeus” (1984), de Milos Forman

Filmul este construit pe o rivalitate fictivă dintre Wolfgang Amadeus Mozart și compozitorul italian Antonio Salieri. Deși conflictul este născocit, detaliile vieții lui Mozart incluse în film sunt, majoritatea, reale.

Lungmetrajul, cu Tom Hulce în rolul lui Amadeus, a câștigat opt premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film.

“Pianistul/ The Pianist” (2002), de Roman Polanski

Cutremurătorul film este bazat pe autobiografia unui supraviețuitor al Holocaustului, Wladyslaw Szpilman, un pianist și compozitor polonez evreu.

Actorul principal, Adrien Brody, declara, în 2017, că încă nu și-a revenit după acest film, la 15 ani de la lansare. Rolul i-a adus, de altfel, un premiu Oscar. 

“In Cold Blood” (1967), de Richard Brooks

Bazat pe romanul omonim al lui Truman Capote, „In Cold Blood” urmărește doi escroci care au existat în realitate, ce au ucis o întreagă familie americană într-un jaf care a mers prost.

Filmul, nominalizat la patru premii Oscar, este considerat o capodoperă a cinematografiei. 

“Discursul regelui/ The King’s Speech” (2010), de Tom Hooper

Filmul spune povestea prieteniei dintre regele George al VI-lea (Colin Firth), tatăl regretatei regine Elisabeta a II-a, cu logopedul său (Geoffrey Rush), care l-a ajutat pe monarh să-și depășească problema de vorbire de care suferea, bâlbâiala, pentru a-și putea înfrunta supușii cu încredere.

“The King’s Speech” a primit 4 premii Oscar din 12 nominalizări, inclusiv pentru cel mai bun film. 


CITEȘTE ȘI:

7 actrițe care au jucat-o pe regina Elisabeta a II-a în filme și seriale de succes | VIDEO

Vedete care au renunțat total la actorie în culmea succesului

Harrison Ford își confirmă ieșirea din “Indiana Jones”. 9 lucruri mai puțin știute despre franciză

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?