Top 10 cele mai bune filme din 2022 | VIDEO

Top 10 cele mai bune filme din 2022 | VIDEO
Avatar: The Way of Water
Publicat: 30/12/2022, 11:15

Top 10 cele mai bune filme din 2022 nu a fost unul ușor de făcut, pentru că a fost un an plin de producții extraordinare, titluri așteptate și surprize de tot felul, motiv pentru care a fost greu să alegem care sunt cele mai bune filme pe care să ți le recomandăm. Un top personal și subiectiv, care conține filme premiate în festivaluri, succese uriașe la box office, dar și filme de artă puțin probabil de găsit într-un astfel de clasament, dar care își merită cu prisosință locul.

La final de decembrie am făcut un top 10 cele mai bune filme din 2022, de pus pe lista de producții pe care trebuie să le vezi și să le revezi, pentru că de la fiecare vei obține un strop în plus de frumusețe, bucurie, umanitate și căldura unor povești universale.

Top 10 cele mai bune filme din 2022

Am strâns pentru tine câteva lungmetraje remarcabile, pe care ți le vei reaminti multă vreme după ce le vei vedea.

10. „Everything Everywhere All at Once”

Filmul regizat de Daniel Kwan și Daniel Scheinert este unul profund uman și emoționant, cu Michelle Yeoh făcând un rol grozav ca Evelyn Wang, o imigrantă trecută de prima tinerețe, care pornește într-o aventură nebunească în care ea și numai ea poate salva lumea explorând universuri paralele, conectându-se la alte vieți pe care le-ar fi putut avea. Explodând de culoare, uneori filmul este o fantasmagorie a identităților și a universurilor în schimbare – într-unul Evelyn spălă rufe, în altul este o vedetă de cinema – dar rămâne întotdeauna fidel personajelor sale incredibil de umane. Este filmul de artă rar care poate face publicul să plângă și, de asemenea, poate câștiga o mulțime de bani, având încasări de peste 100 de milioane de dolari la box office în întreaga lume.

9. „Top Gun: Maverick”

O continuare care părea destul de improbabilă a filmului „Top Gun” din 1986. Dar când Pete „Maverick” Mitchell (Tom Cruise) s-a întors la școala de elită a piloților de luptă a Marinei SUA, succesul rezultat nu a fost doar o vitrină palpitantă pentru niște expoziții de acrobații spectaculoase, ci și o dramă emoționantă și dulce-amăruie despre îmbătrânirea. A fost și cel mai de succes film al anului de până acum, deci, ce au făcut Cruise și echipa lui? Au adus înapoi toate elementele din „Top Gun” original și apoi le-au îmbunătățit pe fiecare dintre ele. Desigur, ajută și faptul că Tom Cruise arată mai bine astăzi decât în 1986.

8. „Turning Red”

Acest desen animat Pixar plin de veselie prezintă o adolescentă chinezo-canadiană de 13 ani (cu vocea lui Rosalie Chiang) care se transformă într-un panda roșu pufos uriaș ori de câte ori este stresată. Deși o animație extrem de drăguță, „Turning Red” este un film mai personal decât cele cu care ne-a obișnuit Pixar. De la decorul său urban multicultural până la tonul pozitiv în care este prezentată adolescenta tocilară, totul pare să vină direct din inima regizorului și co-scenariului său, Domee Shi. Este doar păcat că filmul a trecut direct la streaming, în loc să obțină lansarea în cinematografe pe care o merita.

7. „Happening”

Trecutul este un șablon pentru prezent în povestea elocventă și sfâșietoare a lui Audrey Diwan, bazată pe o carte autobiografică al lui Annie Ernaux, câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură de anul acesta. Anne, o studentă obișnuită, (interpretată emoționant de actrița de origine română Anamaria Vartolomei) este disperată să facă un avort în Franța în 1963. Știind că maternitatea îi va distruge viitorul, Anne caută fără ezitare ajutor ilegal, în scene detaliate care dezvăluie ipocrizia medicilor și insensibilitatea societății în general. Abordarea măsurată a lui Diwan reflectă determinarea liniștită a eroinei, evitând judecățile de valoare și melodrama, chiar dacă Anne este mereu în contratimp către un final plin de suspans. Ingenios și cu rezonanță socială, „Happening” este unul dintre cele mai emoționante filme ale anului.

6. „After Yang”

Trebuie să o spunem categoric: Kogonada este un geniu. Regizorul „Columbus” (2017) și  principalul artizan din spatele rafinatului serial Apple TV+ „Pachinko”, dă viață nouă și strălucire vizuală premisei destul de folosite în alte filme, ca și în „After Yang”, că inteligența artificială poate avea sentimente. Colin Farrell este un tată care încearcă să repare robotul AI iubit al fiicei sale, Yang, interpretat de Justin H Min, cu sclipirea inconfundabilă a unui suflet uman. Filmat cu multe cadre statice extrem de frumoase, infuzat cu lumină aurie și plasat într-un viitor apropiat atemporal, acest film este uluitor, de la exuberantul concurs de dans pentru familie din genericul de deschidere până la finalul său revelator.

5. „Triangle of Sadness”

În cea mai recentă satiră corozivă a lui Ruben Östlund („Force Majeure”, „The Square”), scriitorul-regizor țintește nebunia capitalistă inerentă podiumurilor de modă, social media și croazierelor de lux. Ceea ce este unic la „Triunghiul tristeții”, care a câștigat Palme d’Or la Cannes, este combinația de subtilitate și exces pusă în scenă de Östlund. El face observații inteligente despre micile subtilități sociale, dar împinge orice situație incomodă până la punctul în care devine punct central al poveștii. Și mai este scena în care o navă plină de pasageri super bogați suferă una dintre cele mai grave crize de rău de mare din cinema.

4. „The Eternal Daughter”

Tilda Swinton face două roluri uluitoare, jucând atât o mamă în vârstă, Rosalind, cât și pe fiica ei de vârstă mijlocie, regizoare, Julie, într-unul dintre cele mai elocvente și obsedant de frumoase filme ale anului. Scriitoarea și regizoarea Joanna Hogg pune în scenă povești cu fantome, cu cele două femei cazate la un vechi hotel izolat, unde par să fie singurii oaspeți. Dar pe măsură ce Julie se luptă cu încercarea de a scrie un scenariu despre mama ei, iar ele vorbesc despre trecut, devine clar că filmul exploatează cu adevărat adâncimea memoriei și a regretului, punând la îndoială ce putem și ce nu putem ști despre oamenii pe care îi iubim. Conversațiile femeilor și povestea de atmosferă care se desfășoară cu ușurință ne fac să ne întrebăm ce s-ar fi putut întâmpla și ce s-ar fi putut imagina. Ceea ce este, fără îndoială, real este impactul emoțional profund al acestui film povestit cu delicatețe, dovadă a unui regizor genial la lucru.

3. „The Fabelmans”

Știm de zeci de ani că familiile destrămate din filmele lui Steven Spielberg au fost inspirate de cea a lui, dar în filmul semi-autobiografic „The Fabelmans” el ne oferă povestea într-o formă pură, directă, realistă – nu sunt necesari extratereștri – și creează unul dintre filmele sale cele mai oneste din punct de vedere emoțional și cel mai puțin sentimental. Filmul este modelat de interpretările extraordinare ale lui Gabriel LaBelle în rolul adolescentului Sammy (alter ego-ul fictiv al lui Spielberg), Michelle Williams în rolul mamei sale imaginative și frustrate și, în special, Paul Dano ca tatăl său – ultimii doi fiind oameni atât de diferiți, încât sunt sortiți să se despartă. Filmele de amator ale lui Sammy adaugă culoare lungmetrajului, dar sentimentul de familie este cel care dăinuie. Privind înapoi cu ochi de adult, Spielberg își vede părinții cu toate defectele lor, dar totuși infuzează filmul cu căldură, înțelegere și dragoste.

2. „Tár”

În stilul ei tipic, inteligent și autoritar, Cate Blanchett o interpretează pe Lydia Tár, o dirijoare renumită care se pregătește pentru o înregistrare majoră a unei simfonii de Mahler. Ea pare a fi o eroină inspirațională, dar pe măsură ce se apropie ziua cea mare, drama lui Todd Field pune întrebări despre cât de bine s-a comportat Lydia de-a lungul anilor, cât de mult contează eșecurile ei și care ar trebui să fie pedeapsa ei finală. Cine ar fi bănuit că două ore și jumătate de conversații despre muzica clasică, sponsorizarea artelor și politică sexuală ar putea fi atât de tensionate și captivante?

1. „Avatar: The Way of Water”

Un film îndelung așteptat, care încheie glorios un an plin de producții de excepție, care îi are în distribuție pe Sam Worthington, Zoe Saldaña și Sigourney Weaver și a cărui acțiune are loc cu mai mult de un deceniu mai târziu decât „Avatar”. Lungmetrajul spune povestea familiei Sully (Jake, Neytiri şi copiii lor), necazurile, eforturile pe care le fac pentru a se menține în siguranță, bătăliile pe care le duc pentru a rămâne în viață și tragediile pe care le îndură. Filmul se concentrează foarte mult pe familia lui Jim, pe bucuria lui și pe cât de vulnerabil ești când ai copii.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Top 20 cele mai bune filme de Crăciun din toate timpurile | VIDEO

Filme de dragoste – Top 30 cele mai bune filme romantice

Top 10 cele mai bune filme de Halloween | Video

TOP 10 filme biografice | VIDEO

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu: "Eu stiu foarte bine ce s-a...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...