COD „MASCĂ-19”, folosit de o victimă a violenței domestice pentru a scăpa din mâinile abuzatorului

COD „MASCĂ-19”, folosit de o victimă a violenței domestice pentru a scăpa din mâinile abuzatorului
Sursă FOTO Unsplash.com/ caracter ilustrativ
Publicat: 03/04/2020, 22:28
Actualizat: 06/04/2021, 14:51

Duminică, o femeie a intrat într-o farmacie din orașul francez Nancy, unul dintre puținele locuri publice încă deschise, după ce guvernul a impus măsuri restrictive la nivel național pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Dar femeia nu era acolo pentru medicamente, ci pentru a cere ajutor farmacistului și a informa că partenerul ei a abuzat-o. La scurt timp, soțul femeii a fost arestat de poliție, transmite CNN.

Deoarece  forțele de pretutindeni iau măsuri fără precedent pentru a restricționa mișcarea cetățenilor, victimele violenței domestice s-au trezit brusc prinse acasă alături de partenerii lor abuzivi. Unii nu sunt în stare – din cauza fricii – să sune la poliție, spun specialiștii.

Schemă inspirată din Spania-victimele domestice pot folosi codul „mască 19”

Franța, inspirată de o schemă similară din Spania, a început să le spună victimelor să se îndrepte spre farmacii. Dacă nu pot vorbi deschis în magazin, pot spune pur și simplu codul „mască 19” farmacistului din spatele ghișeului. Femeia din Nancy a fost prima care a solicitat ajutor de când guvernul a lansat inițiativa săptămâna trecută, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al Marlene Schiappa, ministrul francez pentru egalitate.

Pe măsură ce măsurile de blocare în toată Europa devin mai stricte, forțele de caritate și forțele de ordine susțin alarma asupra potențialului impuls al violenței domestice. Studii multiple au descoperit că evenimentele stresante emoțional pot duce la o creștere a comportamentului agresiv la domiciliu. Cercetătorii au identificat astfel de vârfuri în timpul crizei economice din 2008, când au avut loc catastrofe naturale majore și, de asemenea, în timpul turneelor mari de fotbal.

Christophe Castaner, ministrul francez de Interne, a declarat că a existat o creștere cu 36% a intervenției poliției pentru cazurile de violență domestică la Paris după adoptarea măsurilor de blocare. Guvernul a anunțat că va plăti 20.000 de nopți în camere de hotel pentru victimele violenței domestice și centre deschise de consiliere în preajma supermarket-urilor.

„Întotdeauna a existat violență de gen, dar această criză se înrăutățește”, a declarat pentru CNN Simona Ammerata, care lucrează la adăpostul pentru femei Lucha y Siesta din Roma.

O tânără care a luat legătura cu Lucha y Siesta a spus recent că partenerul ei de patru ani a fost întotdeauna controlat și abuziv, dar a devenit mult mai rău în timpul blocajului. „Dinamica violenței în casă devine foarte serioasă”, a spus Ammerata. „Ea i-a cerut să plece și el nu vrea. Ea spune că nu are unde să meargă.”

Criza de sănătate publică a copleșit Italia, iar autoritățile locale au fost nevoite să redirecționeze o mare parte din resursele lor pentru combaterea virusului. „Procedurile judecătorești funcționează mai lent decât de obicei, deoarece majoritatea oamenilor lucrează de acasă”, a adăugat Ammerata. „Teama este că decretele legale pentru protejarea femeilor nu vor fi puse în aplicare la timp”.

Google a înregistrat  în Australia cele mai multe căutări de ajutor pentru violență în familie în ultimii cinci ani în timpul focarului, cu o creștere de 75%.

Iar problema nu se limitează la Europa. În Australia, guvernul a spus că Google a înregistrat cele mai multe căutări de ajutor pentru violență în familie în ultimii cinci ani în timpul focarului, cu o creștere de 75%. Guvernul a introdus un pachet de 150 milioane dolari (92 milioane USD) pentru a sprijini victimele violenței domestice, familiale și sexuale din cauza căderii de coronavirus.

Serviciul de asistență pentru violență domestică din Italia a primit cu 55% mai puține apeluri

Serviciul de asistență pentru violență domestică Telefono Rosa din Italia a declarat că a primit cu 55% mai puține apeluri în primele două săptămâni ale lunii martie, deoarece multe femei au considerat dificil să ceară ajutor în timpul blocajului. Acesta a spus că multe femei „șoptesc pentru a evita să fie auzite de partenerul lor în camera de alături”.

Delphine Beauvais, directorul unei rețele de adăposturi pentru femei, Rosa din nordul Franței, a declarat pentru CNN că organizația se confruntă cu o scădere similară a apelurilor: „Credem că acest lucru s-ar putea datora incapacității femeilor de a ajunge la noi. ”

Ammerata a avut o experiență similară. Victimele au ajuns în timpul scurtelor lor călătorii în supermarketuri sau au trimis mesaje în timp ce luau dușuri. Ea a spus că regulile stricte îngreunează femeile vulnerabile să scape de relațiile lor abuzive.
„Într-o situație normală, părăsirea casei și abuzatorul este deja greu”, a spus ea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
S-a rupt lanțul de iubire dintre Livia Eftimie și Spike? Detaliul care i-a dat de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului