De ce merg românii la dentist? Care sunt cele mai solicitate servicii stomatologice

De ce merg românii la dentist? Care sunt cele mai solicitate servicii stomatologice
Sursa foto: cliniciledrleahu.ro
Publicat: 29/04/2022, 11:40

Prevenția orală este foarte importantă pentru o bună sănătate a danturii, dar și pentru organism. Cu cât mergem mai din timp la dentist și rezolvăm chiar și cea mai mică problemă dentară, precum o carie aflată în stadiu incipient, cu atât vom putea preveni apariția altor afecțiuni orale.

Știm cu toții că un periaj dentar realizat de două ori pe zi și folosirea mijloacelor suplimentare de curățare ne ajută să ne menținem dantura sănătoasă și respirația plăcută. Însă, dacă acestea nu sunt completate de un control periodic și o igienizare dentară profesională, realizate de cel puțin două ori pe an, anumite probleme dentare pot evolua fără să ne dăm seama. Cea mai întâlnită afecțiune de către români este boala parodontală, cunoscută și ca boala dinților frumoși și sănătoși, care netratată duce la pierderea dinților.

Din fericire, există soluții pentru înlocuirea dinților, iar românii apelează tot mai des la tratamentele cu implanturi dentare.

Descoperă mai jos ce presupune un tratament pentru înlocuirea dinților lipsă și află care sunt alte două servicii foarte importante pentru menținerea dinților complet sănătoși.

Sistemul cu implanturi dentare

O dantură fixă se obține foarte ușor cu un sistem de implanturi dentare. Mulți români optează pentru această procedură, mai ales cei care poartă proteze mobile de câțiva ani și își doresc să scape de disconfortul pe care acestea îl creează. De asemenea, acest sistem este recomandat și celor care se confruntă cu o boală parodontală în stadiu avansat, iar dinții se mișcă și sunt irecuperabili. Implanturile dentare reprezintă o opțiune de tratament sigură, pentru care românii optează tot mai des atunci când pierd dinții naturali. Datorită acestora poți mânca, mesteca și vorbi așa cum trebuie. Procedura în sine este nedureroasă, deoarece se face doar cu sedare conștientă și, mai mult decât atât, este asistată de o întreagă echipă chirurgicală și de un medic specialist ATI. Este bine să mai știi că intervenția chirurgicală durează câteva ore, timp în care medicii specialiști realizează un protocol bine stabilit.

Tratamente pentru cariile dentare

Tratarea cariilor dentare la timp trebuie să devină o prioritate, deoarece acestea evoluează foarte repede și ajung la nerv. În stadiile incipiente, tratamentul acestora este simplu, astfel că un medic stomatolog generalist curăță leziunea carioasă, dezinfectează dintele cu soluții speciale și umple spațiul rămas gol cu o plombă. Potrivit Healthline, tratamentul cariilor dentare se poate realiza cu laserul dentar, un aparat modern ce decontaminează noul dinte ce urmează a fi plombat. În schimb, cum se tratează o carie dentară care a ajuns deja la nerv? Ei bine, soluție există, iar tratamentul ține de endodonție, specializarea care are rolul de a salva dinții naturali prin tratament de canal. Un medic ce are competență în endodonție poate efectua cu ușurință tratamentul de canal. Se face anestezie locală, după care se tratează procesul carios, se scoate nervul, se curăță foarte bine dintele și apoi acesta este umplut cu un material tip plombă. Ulterior, este bine să aplicăm și o coroană dentară pe dintele tratat, pentru a-i oferi rezistență și o bună funcționalitate pe termen lung, la fel cum le avea dintele natural.

Igienizările dentare profesionale

Un control de rutină o dată la 6 luni și în același timp realizarea unor igienizări dentare profesionale te ajută să îți menții dantura sănătoasă și zâmbetul impecabil. Igienizarea în cabinetul de medicină dentară cuprinde 3 tehnici: detartraj dentar, periaj profesional și airflow. Cu ajutorul detartrajului, placa bacteriană și tartrul dentar sunt eliminate atât de pe suprafața danturii, cât și de sub gingii. Periajul îndepărtează resturile rămase în urma detartrajului, iar airflow-ul ajută la curățarea petelor de pe dinți, formate de-a lungul timpului din cauza consumului de alimente sau băuturi foarte colorate. Această procedură îți oferă și o respirație proaspătă și astfel vei avea mult mai multă încredere în tine atunci când porți o discuție cu cei din jur.