Imaginile care arată starea deplorabilă a sistemului de sănătate. Pacienții mănâncă parizer cu margarină și se spală în rugină: „Suma de 16 lei acoperă trei mese pe zi” (DECLARAȚII EXCLUSIVE)

Imaginile care arată starea deplorabilă a sistemului de sănătate. Pacienții mănâncă parizer cu margarină și se spală în rugină: „Suma de 16 lei acoperă trei mese pe zi” (DECLARAȚII EXCLUSIVE)
Imaginile care arată starea deplorabilă a sistemului de sănătate. Pacienții mănâncă parizer cu margarină și se spală în rugină: „Suma de 16 lei acoperă trei mese pe zi”. FOTO: Agneza Genoveva Facebook
Publicat: 15/10/2020, 12:34
Actualizat: 15/10/2020, 12:54

Pandemia de coronavirus scoate la iveală și hibele sistemului sanitar românesc. O serie de imagini zguduitoare care reflectă condițiile precare cu care pacienții infectați cu COVID-19 se confruntă pe paturile de spital au stârnit revoltă.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului CFR din Timișoara, Adela Filipescu, a declarat pentru GÂNDUL.RO că resursele financiare sunt insuficiente, iar suma de 16 lei acoperă atât micul dejun, prânzul, cât și cina pentru un singur pacient

Gradul de degradare al clării arată că spitalul are nevoie de o renovare urgență, însă pentru a demara lucrări ample este nevoie de evacuarea pacienților, ceea ce este imposibil în prezent: „Din păcate, nu se poate interveni cu lucrări ample atâta timp cât noi primim încontinuu pacienți cu COVID-19”, spune medicul.

Revolta unei pacient

O pacientă care a fost internată timp de nouă zile a povestit pe pagina sa de Facebook experiența pe care a avut-o în spitalul CFR din Timișoara. Tânăra îi întreabă retoric pe cei care ne conduc dacă ar fi dispuși să facă duș în condiții mizere sau să primească o felie de parizer la micul dejun.

As vrea ca imaginile sa ajungă și la domnii care ne „conduc” și sa îsi dea răspuns măcar pentru ei la următoarele întrebări (știu ca mie nu îmi va răspunde nimeni niciodată) : Dacă mâine ați fi depistat cu coronavirus și starea de sănătate s-ar agrava, cât de dispusi ati fi sa va internați în asa condiții..  Cât de comod v-ar fi sa faceți dus într-un loc cel puțin spus infect. V-ar ajunge o felie de parizer, o linguriță de margarina și o bucățică de ardei pentru micul dejun? În condițiile în care ai nevoie de o alimentație sănătoasă, consistenta și bogata în nutrienti pentru ca organismul sa se refacă cât mai repede. E normal ca pentru un întreg palier sa fie doar o toaletă pentru femei și una pentru bărbați? ( care arata într – un mare fel). E normal în condițiile actuale sa aștepți 3 ore și ceva pentru o ambulata?”, scrie Agneza Genoveva pe Facebook.

Cât costă hrana pe zi a unui pacient cu COVID-19

Un bolnav de coronavirus primește hrană de 16 lei/zi. Un pacient obișnuit beneficiază de suma de 10 lei pe zi, pentru trei mese, iar pacienților cu COVID-19 li se mai adăugă suma de 6 lei, în condițiile în care au nevoie de o alimentație sănătoasă și bogată în vitamine.

Reporter: Din acele fotografii vedem că mâncarea pacienților cu COVID-19 este foarte sărăcăcioasă. Au nevoie de nutrienți, vitamine. Ce măsuri ați luat?

Purtător de cuvânt CFR Timișoara: Din păcate s-a discutat cu firma de catering. Asta este ce se poate oferi în cele trei mese. Suma de 16 lei acoperă micul dejun, prânzul și cina. Acesta este bugetul maxim prin lege. Este o hotărâre de Guvern din 2018 care fixează aceste sume pentru hrana pacienților din spital. O alocare de 10 lei pe pacient, iar cei cu infecții pot beneficia până la 16 lei. Este puțin, însă din păcate asta poate oferi firma de catering. Nu se poate jongla prea mult.

Reporter: În legătură cu condițiile din spital. Spitalul pare că nu a fost renovat de foarte mulți ani dacă ne uităm la acele imagini…

Purtător de cuvânt CFR Timișoara: Condițiile într-adevăr nu sunt cele mai bune. Conducerea a asigurat că va trimite echipele de muncitori. Fotografiile sunt din pavilionul COVID-19. În prezent, nu avem cum să evacuăm pacienții și să se înceapă lucrări ample. Se vor face reparații minore. Pereții și suprafețele se degradează de la oxidice. Închipuiți-vă că s-a albit inclusiv gresia de culoare maro din cauza nebulizării. Se vor echipa corespunzător lucrătorii și vor interveni unde este nevoie. Din păcate, nu se poate interveni cu lucrări ample atâta timp cât noi primim încontinuu pacienți cu COVID-19.

Reporter: Este o problemă și la nivel de fonduri?

Purtător de cuvânt CFR Timișoara: Din păcate, nici fonduri nu au fost.Nici fonduri de la minister, nici fonduri proprii. În alte zone din spital se fac lucrări. Ceea ce se lucrează în prezent în spital este exclusiv din fonduri proprii. Până nu reușim să obținem o clădire, fosta clădire a policlinicii, și să se investească acolo, să se poată amenaja corespunzător, să fie separată această secție de infecțioase.

Reporter: Câți pacienți cu COVID-19 sunt internați la Spitalul CFR Timișoara?

Purtător de cuvânt CFR Timișoara: Avem 25 de paturi maxim. Gradul de ocupare este de 80-90%. Se vindecă, sunt externați, dar pe măsură ce sunt externați vin alții. Din fericire, cu o echipă tânără de medici, pacienții merg spre bine, se vindecă.

Sursă foto: Agneza Genoveva pe Facebook.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu: "Eu stiu foarte bine ce s-a...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...