MĂSURILE LUATE DE GUVERNUL rus pe fondul epidemiei cu coronavirus ridică semne de întrebare cu privire la exercitarea controlului asupra cetățenilor de către stat după încheierea pandemiei

MĂSURILE LUATE DE GUVERNUL rus pe fondul epidemiei cu coronavirus ridică semne de întrebare cu privire la exercitarea controlului asupra cetățenilor de către stat după încheierea pandemiei
Președintele Rusiei, Vladimir Putin
Publicat: 29/03/2020, 22:02
Actualizat: 29/03/2020, 22:26

”Legea suverană a internetului” din Rusiei privind comunicațiile, informațiile, tehnologiile informaționale și protecția informațiilor intrată  în vigoare la 1 noiembrie 2019, permite un control mai mare asupra accesului cetățenilor săi la informații on-line. Cunoscută și sub denumirea de „legea suverană a internetului”, a fost aprobată în aprilie a anului trecut, în ciuda criticilor răspândite, a protestelor și a campaniilor din țară. Cel mai  mediatizat instrument tehnologic din arsenalul rusesc pentru combaterea coronavirusului este sistemul masiv de recunoaștere facială a Moscovei. Lansat la începutul acestui an, ridică întrebări cu privire la exercitarea controlului asupra cetățenilor săi de către stat, odată ce epidemia va trece.

Potrivit Radio Free Europe, ”Legea suverană a internetului” a fost creată ca răspuns la strategia americană de securitate cibernetică adoptată în septembrie 2018. SUA au spus că această strategie avea drept scop „identificarea, contracararea, perturbarea, degradarea și descurajarea comportamentului în cyberspațiu care este destabilizator și contrar interesele noastre naționale păstrând în același timp depășirea Americii în și prin cyberspațiu. ”

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că legea ar asigura că internetul rus este capabil să funcționeze în cazul în care Statele Unite vor încerca să întrerupă accesul rusesc la internetul global, a informat Radio Free Europe.

Cel mai  mediatizat instrument tehnologic din arsenalul rusesc pentru combaterea coronavirusului este sistemul masiv de recunoaștere facială a Moscovei. Lansat la începutul acestui an, sistemul de supraveghere a inițiat reacții publice, reprezentanții legali susținând că este o metodă de supraveghere ilegală, transmite CNN.

Poliția din Moscova susține că astfel a identificat și a amendat 200 de persoane care au încălcat carantina și auto-izolarea folosind recunoașterea facială și un sistem de 170.000 de camere.

Potrivit unui raport al mass-media ruse, unii dintre cei care au fost amendați au fost surprinși în afara locuinței  mai puțin de jumătate de minut înainte de a fi captați de o cameră foto.

„Ne dorim să existe și mai multe camere pentru a nu rămâne niciun colț întunecat sau o stradă laterală”, a spus Oleg Baranov, șeful poliției din Moscova, adăugând că serviciul lucrează în prezent pentru instalarea altor 9.000 de camere.

Sistemul a fost utilizat pentru a analiza contactele celor care au sau sunt suspectați de coronavirus, primarul Moscovei, Serghei Sobyanin declarând că autoritățile municipale au urmărit o femeie care a zburat în februarie în orașul din Beijing iar în urma testului negativ, autoritățile l-au localizat pe șoferul de taxi care a dus-o pe femeie acasă de la aeroport. Ulterior, au fost colectate date despre toate cele 600 de persoane care locuiesc în clădirea ei.

Mecanisme similare în alte Israel, Coreea de Sud și state europene

În Israel, serviciul de securitate Shin Bet a realizat un mecanism similar cu cel utilizat în Rusia – datele pentru telefon și cardul de credit sunt utilizate pentru cartografiere, iar oficialii din domeniul sănătății trebuie să alerteze și să pună în alertă persoanele care se aflau la 2 metri de persoanele infectate, timp de 10 minute sau mai mult.

Ministerul a declarat că informațiile vor fi folosite doar de specialiștii săi și șterse după 60 de zile. Însă grupurile pentru drepturile omului au depus o petiție la Înalta Curte de Justiție, care a avertizat că va închide programul, cu excepția cazului în care există mai multă supraveghere.

Programul de supraveghere Shin Bet, aprobat timp de 30 de zile, a fost atacat ca încălcare a drepturilor civile.

Joi, agenția de securitate Shin Bet a declarat  că a ajutat autoritățile medicale să identifice și să izoleze peste 500 de rezidenți care s-au dovedit a fi bolnavi de coronavirus.

În Coreea de Sud, guvernul a folosit date din tranzacțiile cu cardul de credit, geolocalizarea telefonică și materialele de supraveghere pentru a oferi informații detaliate despre pacienții cu coronavirus, fără a le identifica după nume, potrivit unui site web al guvernului. Rezultatul a fost implementat pe o hartă în care oamenii pot vedea dacă se află în imediata apropiere a unui purtător de coronavirus. Istoriile detaliate au condus la oferirea de informații personale fără consimțământ – și autoritățile au decis să reducă politicile de schimb de date.

Transportatorii mobili din Uniunea Europeană distribuie date ale autorităților medicale din Italia, Germania și Austria pentru a ajuta la monitorizarea respectării distanțarii sociale, a raportat Reuters.

Guvernul SUA încearcă să utilizeze date anonime colectate de giganti tehnologici în scopuri similare, potrivit The Washington Post.

Dar în Rusia, reprezentantii legali își fac griji că utilizarea recunoașterii faciale se află într-o zonă gri din punct de vedere legal; măsuri mai stricte pe fondul coronavirusului ar putea permite statului să exercite și mai mult control asupra cetățenilor săi, odată ce epidemia va trece.

„Diferența constă în țările care au o cultură mai mare a vieții private și o limitare semnificativă a accesului și utilizării acestor date”, a declarat Sarkis Darbinyan, reprezentant al unui ONG care urmărește libertățile on-line din Rusia. „Cel mai înfricoșător lucru este că epidemia se va încheia într-o zi, dar aceste măsuri sunt sigur că vor rămâne”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”