Prima pagină » Diverse » Mihaela Bilic a făcut calculul. Cum arată farfuria ideală, dacă vrei să slăbești sau dacă vrei să îți menții greutatea

Mihaela Bilic a făcut calculul. Cum arată farfuria ideală, dacă vrei să slăbești sau dacă vrei să îți menții greutatea

Mihaela Bilic a făcut calculul. Cum arată farfuria ideală, dacă vrei să slăbești sau dacă vrei să îți menții greutatea
Nutriționistul Mihaela Bilic este considerată o expertă în ceea ce privește dietele de slăbit și oferă adesea o mulțime de sfaturi în ceea ce privește alimentația pentru persoanele care vor să piardă în greutate. Experta a vorbit, însă, pe contul de Facebook despre diferența dintre un meniu pentru persoanele la dietă și unul ce permite menținerea siluetei
Mihaela Bilic a explicat cum ar trebui să mănânce persoanele care vor să slăbească, dar și cele care doresc să-și mențină greutatea. Potrivit expertei, diferențele nu sunt deloc foarte mari. Aceasta precizează că ambele categorii de persoane trebuie să adere la o alimentație echilibrată, care conține toate grupele principale de nutrienți, glucide, proteine, grăsimi sănătoase. Bilic subliniază că, în ciuda tendinței de a elimina făinoasele din alimentație, o dietă de slăbit trebui să conțină și produse cu amidon, care oferă energie.
„Ce înseamnă o farfurie ideală și una de slăbit?
Când vine vorba despre slăbit, principalii nutrienti care trebuie limitați sunt carbohidrații/amidonul/făinoasele. Deși au doar 4 cal/g (față de grăsime care are 9 cal/g), carbohidrații cresc glicemia în sînge și stimulează secreția de insulină- principalul hormoni de îngrășare al organismului.
Deci recomandarea care spune “elimina pâinea și vei slăbi” are sens.
Însă nu e sănătos să eliminăm complet făinoasele din viața noastră, ele sunt sursă de glucoză-carburantul cu care funcționează toate celulele, inclusiv creierul. Fără glucide nu putem trăi, atât echilibrul fizic cat și cel psihic sunt afectate grav.
Ce ne rămâne de făcut? Să învățăm să consumăm carbohidrații cu măsură! Ce înseamnă o porție de amidon/făinoase? Oricare dintre variantele de mai jos:
-o felie de paine sau de mămăligă-cât palma
-3 linguri de paste făinoase sau orez-cât pumnul
-3 linguri de leguminoase (fasole boabe, mazăre, soia, năut, linte)
-un cartof mediu
-o ceașcă de fulgi/cereale de mic dejun
-4 crackers sau 2 dischete de orez expandat”, explică experta.
Aceasta menționează că într-o dietă de slăbit făinoasele trebuie să reprezinte 25% din alimentele pe care le consumăm la o masă.
„Cum arată farfuria ideală? Jumătate conține legume (50%), un sfert conține proteine (carne/ pește/ ou) și un sfert (25%) făinoase/amidon.
Cum arată farfuria de slăbit? Făinoasele dispar cu desăvârșire. Ce se întâmplă dacă procentul de amidon depășește 25% din farfurie? Atunci aceea va fi o farfurie de îngrășat
Vă invit ca de astăzi să identificați și să numărați câte porții de făinoase consumați zilnic. Acesta este “bugetul” vostru prezent și pe el îl vom ajusta când vine momentul să slăbim.”, a mai indicat nutriționista.
Citește și:
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele