PRECIZĂRI. Klaus Iohannis a prezentat noua Strategie Națională de Apărare: Trebuie să ținem cont de deteriorarea relațiilor dintre NATO și Rusia

PRECIZĂRI. Klaus Iohannis a prezentat noua Strategie Națională de Apărare: Trebuie să ținem cont de deteriorarea relațiilor dintre NATO și Rusia
PRECIZĂRI. Klaus Iohannis a prezentat noua Strategie Națională de Apărare: Trebuie să ținem cont de deteriorarea relațiilor dintre NATO și Rusia. Foto: presidency.ro
Publicat: 27/05/2020, 14:05
Actualizat: 27/05/2020, 14:35

Președintele Klaus Iohannis a prezentat miercuri, după ședința CSAT, noua Strategie Națională de Apărare pentru perioada 2020-2024, adoptată în ședință. „Siguranța cetățeanului rămâne un element cheie al abordării statul având datoria de a îl proteja”, a declarat Klaus Iohannis.

„Strategia a fost elaborată în contextul unei pandemii care a afectat toate statele lumii şi care a declanşat o criză economică profundă. În aceste condiţii speciale, relaţiile de putere dintre actorii globali sunt perturbate, fapt care sporeşte volatilitatea şi impredictibilitatea şi aşa deja accentuate ale mediului de securitate internaţional. România a trebuit să facă faţă într-un timp scurt acestei pandemii, iar perspectiva unei evoluţii ciclice a virusului obligă statul român să continue măsurile pentru a creşte capacitatea de gestionare a unei asemenea crize pe multiple planuri: medical, al ordinii publice, din perspectiva sistemului educaţional, a asigurării serviciilor publice şi, mai ales, în ceea ce priveşte creşterea rezilienţei economice”, a precizat şeful statului, în cadrul unei declaraţii de presă, la Palatul Cotroceni.

Potrivit preşedintelui, noua strategia oferă răspunsuri la întrebările „esenţiale” privind obiectivele naţionale prioritare pentru asigurarea securităţii ţării şi a cetăţenilor şi arată ce trebui făcut pentru ca acestea să fie atinse.

„Politicile publice din domeniul securităţii naţionale vor fi concepute şi implementate având ca beneficiar final cetăţeanul, pentru că fiecare român trebuie să simtă că trăieşte într-un mediu sigur şi să aibă încredere că instituţiile îl apără şi protejează”, a susţinut Iohannis.

Partenerialul SUA și NATO, pilonii principali: Trebuie să ținem cont de deteriorarea relațiilor dintre NATO și Rusia

„România e un stat care contribuie la menținerea securității colective și la promovarea democrației și securității. Toate aceste presupun continuitate în angajamente și predictibilitate.Parteneriatul strategic cu SUA și NATO sunt piloni principali.Strategia implică o nouă abordare și presupune un management integrat al riscurilor și vulnerabilităților.Ține cont de evoluțiile din regiune, de deteriorarea relațiilor dintre NATO și Federația Rusă dar și de alte tipuri de provocări. Siguranța cetățeanului rămâne un element cheie al abordării statul având datoria de a îl proteja.Gestionarea securității presupune și participarea societății civile.Noua strategie națională de apărare se bazează pe contribuția instituțiilor publice. Am acordat un rol central colaborării public-privat și civil-militar”, a mai precizat Klaus Iohannis.

Armata Română – 1940 militari și civili

Șeful statului a mai precizat că „a aprobat forțele armate ale României care pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, în anul 2021. Armata României va participa cu un efectiv de 1.940 de militari și civili la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, cu 436 mai puțini decât în acest an, iar Ministerul Afacerilor Interne va participa cu 841 militari și polițiști, adică cu 181 mai puțini decât în 2020”.

Pandemia de coronavirus

Preşedintele Klaus Iohannis a mai  declarat, marţi,  referindu-se la evoluţia epidemiei de coronavirus, că România se menţine încă „pe un platou”, dar această etapă va fi depăşită cu bine dacă oamenii vor continua să fie „vigilenţi şi responsabili”

„Numărul de cazuri de infectare rămâne destul de constant, cu unele creşteri, urmate de scăderi, ceea ce înseamnă că ne menţinem încă pe un platou. Vom depăşi cu bine şi această etapă, dacă vom continua să fim vigilenţi şi responsabili”, a adăugat Iohannis.

Şeful statului a reiterat importanţa purtării măştii şi a menţinerii distanţei între persoane în combaterea epidemiei de coronavirus.

„Vă doresc multă sănătate, aveţi grijă de dumneavoastră şi de cei din jur”, a transmis preşedintele Iohannis cetăţenilor

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA