Începerea anului școlar. Ministrul Educației: Am deschis o linie TelVerde dedicată părinților și elevilor. Vom elabora săptămânal teste de antrenament pentru elevii care susțin examenele naționale

Publicat: 01 09. 2020, 11:37
Actualizat: 01 09. 2020, 11:38

Ministrul Educației Monica Anisie face o serie de declarații la Liceul „Sf. Sava” din București cu ocazia începerii anului școlar pe 1 septembrie și anunț ce măsuri au fost luate astfel încât reînceperea școlii să se fac în unitățile de învățământ în condiții de siguranță, dar și cum se pregătesc profesorii pentru recuperarea materiei din timpul suspendării cursurilor. 

„În cadrul Ministerului Educației, au fost realizate reperele metodologice pentru începutul de an școlar. Acestea vin în psirjinul cadrelor didactice. Astfel, profesorii vor putea fi reduce decalajele în ceea ce privește modalitatea de predare din timpul suspendării cursurilor, prin urmare, pot face o analiză referitoare la ceea ce aveau în planificare calendaristică, realizată înainte de suspendare cursuruilor, ce anume s-a predat în timpul suspendării cursurilor și ceea ce elevul a reținut în perioada în care învățarea s-a mutat în spațiul online.

De asemenea, am elaborat, toate metodologiile pentru examenele naționale organizate în anul școlar 2020 -2021. Nu în ultimul rând, s-a realizat și noul regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar și, în acest nou regulament, veți regăsi ceea ce am promis încă de la începutul mandatului meu și anume – debirocrațizarea activității didactice. Mai mult decât atât, sunt prevăzute măsuri în așa fel încât activitatea cadrului didactic să se concenteeze asurpa elevului și nu asupra realizării hârtiilor. Prin urmare, Comisia de tăiat hârtii realizată la nivelul Ministerului Educației a proppus reducera acestui număr de hârtii și iată că se și realizează.

Tot în această perioadă, au fost realizate filmări pentru proiectul pe care Ministerul Educației îl are în parteneriat cu Televiziunea Română – Proiectul Teleșcoala – profesorii deja filmează lecțiile, pentru ca în momentul în care or deschide cursurile să fie deja difuzate acele filmări, acele lecții de pregătire pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a. Pentru că am primit din partea părinților, din partea elevilor, dar și pentru profesorii au solicitat că continuăm cu elaborarea testelor de antrenament, am decis să continuăm și să facem săptămânal teste de antrenament pentru elevii care sușțin examenele naționale.

Astăzi, în prima zi de școală, adică în prima a zis a anului școlar, vom deschide un portal de informare dedicat anului aceste -educațiacontinuă.edu.ro. Acolo, părinții, elevii, profesorii, vor găsi informațiile necesare privitoare la acest an școlar care începe astăzi.

Întrucât, în spațiul public, sunt atâtea întrebări la care se așteaptă răspunsuri, și știu și înțeleg toate aceste întrebări ale părinților, elevilor, uneori chiar și ale profesorilor, am decis să deschid o linie de TelVerde la Ministerul Educației, o linie care va fi dedicată întrebărilor adresate de către părinți și elevi. Iar pentru directorii unităților de învățământ și autoritățile publice locale care doresc să acceseze fonduri europene, voi deschide o altă linie pentru a veni în sprijinul aestora.

Ministerul Educației ia această măsură tocmai pentru că dorește să vină în sprijinul școlilor ca activitatea didactică în spațiul unităților de învățământ să se desfășoare în condiții de normalitate. În ceea ce privește formarea profesorilor, pentru că în spațiul au fost întrrebări legate de asta, vreau să vă anunț că am colectat din teritoriu datele referitoare la formare. Și pot să anunț astăzi că aproximativ 94.000 de profesori au fost deja formați iar pentru alții deja avem în derulare programre de formare. Ca măsură complementară am realizat programul de formare a cadrelor didactice în parteneriat cu Televiziunea Română – acea teleșcoală a profesorilor.

Toate aceste măsuri pe care Ministerul Educației și Cercetării le-a luat vin în contextul în care cu toții ne dorim revenirea la cursuri în spațiul școlii. Și părinți și copii, dar și cadre didactice, își doresc să revină la școală, dar în condiții de siguranță, de aceea, cred, că revenirea la cursuri trebuie să reprezinte responsabilitatea noastră, a tuturor – a părinților, a copiilor, a profesorilor, a autorităților publice locale. Să realizăm cu toții un parteneriat astfel încât riscul îmbolnăvirii să fie diminuat. Această revenire la cursuri reprezintă o asumare a întregii scoietăți. Eduația trebuie să continue în orice condiții. Urez tuturor un an școlar cu rezultate, dar mai ales cu sănătate”, a declarat Monica Anisie la conferința de rpesă susținută cu ocazia începerii anului școlar.