Recomandarea Institutului Național de Sănătate Publică privind reluarea școlii. Află ce elevi se vor întoarce în clase, la 14 septembrie

Publicat: 02 08. 2020, 11:10
Avertisment al unui expert român: Vom avea focare în școli și grădinițe, iar copiii asimptomatici vor duce boala acasă! / Sursa FOTO: Mediafax

Recomandarea Institutului Național de Sănătate Publică privind reluarea școlii este ca elevii să se întoarcă în clase. Însă nu toți, atenție! INSP  arată că ar fi bine ca numai elevii din anii terminali și cei din ciclul primar să vină la școală zilnic!

Restul, ar urma să învețe în anul școlar 2020-2021 în sistemul 50% online și 50% cu prezență fizică la școală.

Într-un interviu acordat Pro Tv, dr. Alexandra Cucu, directorul Centrului Național de Evaluare și Promovare a Sănătății (CNEPSS) din cadrul INSP, afirmă că „recomandă, în special pentru școlarii din clasele 0-4, pentru cei din clasa a VIII-a și clasa a XII-a, să fie favorizați în acest proces și, dacă este posibil, să fie prezenți zilnic la școală”.

Astfel, în contextul în care copiii din ciclul primar și cei din anii terminali vor veni zilnic la ore, iar „ceilalți vin jumătate din timpul normal de lucru”, atunci este posibil „ca în unele dintre școli să fie necesare și spații suplimentare”. În acest sens, într-un proiect de Ordonanță de Urgență, publicat de Ministerul Educației, apare reglementarea prin care „inspectoratele școlare solicită autorităților administrației publice locale să pună la dispoziția unităților de învățământ alte spații adecvate”.

Ghid cu măsuri sanitare pentru noul an școlar

INSP a propus și un ghid cu măsuri sanitare pentru începutul noului an școlar. Dr. Alexandra Cucu susține că „am redus această distanță (n.r. – distanța fizică impusă până acum elevilor în sălile de clasă, de 2 metri) până la minimum recomandat de Organizația Mondială a Sănătății, adică 1 metru. Astfel, prin aranjarea, rearanjarea și redistribuirea băncilor în clasă se poate păstra distanța între copii, acomodând în același timp un număr mai mare de elevi la școală. Deci, printr-o bună organizare a spațiului se poate ajunge să să avem cât mai mulți copii în clasă”.

Referitor la cum vor respecta elevii distanțarea fizică în pauze, Alexandra Cucu a răspuns: „Pauzele le facem prin intrarea succesivă la școală. Oricum, și intrarea, și atunci și pauzele vor fi decalate succesiv. Deci nu vor mai intra toți copiii la ora 8:00, ci două clase, trei clase intră la 8:00, următoarele la 8:15, următoarele la 8:30, 8:45 și atunci și pauzele vor fi decalate. Probabilitatea să fie foarte mulți în pauze este astfel redusă la numărul de clase care intră deodată. Toate acestea presupun un mare efort de organizare”.