VIDEO | Medicul Irinel Popescu a spus totul despre miturile legate de FICAT. „Sunt, dacă vreți, sute de funcții, cu consecințe miraculoase”

Publicat: 15 08. 2023, 14:55

This browser does not support the video element.

Prof. dr. Irinel Popescu a fost invitatul lui Adrian Artene sâmbătă, 12 august, în cadrul podcastului ALTCEVA. Printre altele, reputatul medic a atins și subiectul miturilor legate de ficat.

„Se spune că ficatul nu doare niciodată”, l-a „provocat” Adrian Artene, iar profesorul Irinel Popescu a răspuns pe loc, fără ezitare.

Irinel Popescu: „Ficatul este uzina care procesează alimentele”

Da, este așa, în principiu, ficatul nu doare niciodată. Decât atunci când se mărește foarte, foarte mult și asta se întâmplă rar și în stadii târzii ale bolilor”, a conchis profesorul.

Referitor la miturile din tradiția populară, cum ar fi cel care spune că limba este oglinda ficatului, Irinel Popescu a lămurit subiectul.

Asta e greu de spus, nu, n-aș zice că…, deși semiologia clasică descrie așa numita limbă saburală (n.r. – limba albă/ limba saburală, un sindrom manifestat adesea prin coloraţia albă totală sau parţială a limbii). Medicina modernă a schimbat modul de gândire și parametrii cu care operăm. Dacă felul în care arată limba, degetele, semne cutanate altădată erau căutate cu multă încăpățânare de către medici și în funcție de asta se formulau diagnostice, se luau decizii, acum suntem în epoca evaluării biochimice; uneori, evaluarea începe de la genetică și de la genom și a imagisticii contemporane, în care vizualizăm cu precizie cum arată organul și evaluăm cu și mai mare precizie funcția lui, astfel încât unele dintre aceste semne nici nu se mai caută.

Dar, revenind la ficat și la funcțiile lui, gândiți-vă că, totuși, materia anorganică pe care o ingerăm sub formă de alimente ajunge să facă parte din ființa noastră vie, se integrează în celulele noastre cu ajutorul ficatului. Deci, ficatul este uzina care procesează alimentele și le face să fie utile organismului.

Asta este o funcție.

Sunt, dacă vreți, sute de funcții ale ficatului, este un ansamblu de funcții, cu consecințe miraculoase.

Deci, din ceea ce primim ca materie anorganică ajungem să funcționăm noi, funcții vii. E nevoie de un laborator extrem de performant care să facă toate aceste lucruri”, a spus profesorul Irinel Popescu.

Irinel Popescu este considerat părintele transplantului hepatic în România

Preşedinte al Academiei de Științe Medicale, Irinel Popescu este considerat părintele transplantului hepatic în România. Cunoscutul medic chirurg a realizat primele operații reușite la adult, cu ficat întreg, și la copil, cu fragment de ficat în cadrul Institutului Clinic Fundeni.

De asemenea, Irinel Popescu este inițiatorul chirurgiei robotice în România și coordonator al Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR.

Medicul s-a născut la Filiași, a urmat Liceul ”Frații Buzești” din Craiova și Facultatea de Medicină la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, pe care a absolvit-o în anul 1977 cu media 9.98.

În anul 1980, a devenit asistent al profesorului Dan Setlacec în Clinica Chirurgicală a Institutului Clinic Fundeni.

Irinel Popescu a efectuat mai multe stagii de pregătire în transplantul hepatic (Berlin, 1989, Paris, 1990, Pittsburgh, 1991-1992, New York 1992-1994). După anul 1995, a participat la construcția programului național de transplant de organe în România devenind Președinte al Asociației „Romtransplant” în 1997 și reprezentant al României în Consiliul Europei – comisia de transplant.

Urmărește podcastul integral cu dr. Irinel Popescu doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.