VIDEO | Nepotul lui Emil Cioran, Șerban Stavrescu, invitat la podcast-ul ALTCEVA cu Adrian Artene. „Securitatea înregistra toate conversațiile”

Publicat: 30 10. 2022, 22:34
Actualizat: 31 10. 2022, 03:34

This browser does not support the video element.

Nepotul lui Emil Cioran, Șerban Stavrescu, a fost invitatul lui Adrian Artene la podcastul ALTCEVA, difuzat sâmbătă, 29 octombrie.

Printre altele, acesta a vorbit despre rolul pe care Securitatea l-a avut în perioada ceaușistă în viața familiei sale.

Acesta povestește inclusiv despre un episod în care Aurel, fratele marelui scriitor Emil Cioran, a fost pălmuit de către un ofițer de securitate.

„Da, (au fost persecutați de Securitate, n. red.). V-am, spus, asta pot dovedi, am toate convorbirile care au fost în casa Cioran, erau înregistrate. Țin minte, am mai pomenit eu într-o emisiune, eram la serviciu, mama mea era plecată la Paris cu Cioran și șeful meu, cu care mă aveam foarte bine, mi-a zis «Șerbane, dragă, nu ai voie să părăsești întreprinderea două ore. Trebuie să stai aici». M-am gândit că dacă șeful zice… Eu făceam mult teren. Tocmai asta s-a făcut ca nu cumva plecat fiind să trec pe la locuința mamei, că acolo, cu niște vecini, ulterior s-a aflat, aveau cheile, venea Securitatea, verifica aparatura de ascultare și așa mai departe.

Dar cum să zic, Cioran (Aurel Cioran, n. red.) a avut mult de suferit din cauza lor, a fost și pălmuit, chemat la Securitate și pălmuit. Și dacă vreți să vă spun ceva incredibil, după Revoluție, s-a întâlnit cu securistul care l-a pălmuit și acela a luat pălăria și s-a aplecat în fața lui până la pământ. El era obligat să-l șicaneze. Asta a fost. Aurel Cioran suferit. A făcut șapte ani de pușcărie. El era un tip foarte retras”, a povestit Șerban Stavrescu.

Urmărește interviul integral cu nepotul lui Emil Cioran aici:

Cine este Şerban Stavrescu, nepotul lui Emil Cioran

Emil Cioran s-a născut pe 8 aprilie 1911 în comuna Răsinari, județul Sibiu, și a decedat pe 20 iunie 1995, la Paris.

A început la 17 ani studiul filosofiei la Universitatea din București. A fost coleg cu Constantin Noica și Mircea Eliade, printre profesorii săi aflându-se Tudor Vianu sau Nae Ionescu.

În 1937 a plecat la Paris cu o bursă a Institutului Francez din București, care i se va prelungi până în 1944. În 1940 a început să scrie ‘’Îndreptar pătimaș’’, ultima sa carte în limba română, limbă pe care a abandonat-o în favoarea francezei. Varianta definitivă a Îndreptarului a fost încheiată în 1945, anul în care Cioran s-a stabilit definitiv în Franța.

După retragerea cetățeniei române de către autoritățile comuniste, marele filosof a trăit la Paris ca apatrid.

Şerban Stavrescu, de profesie inginer constructor, a intrat în familia Cioran prin intermediul lui Aurel Cioran (fratele bun al filosofului), cu care mama sa s-a recăsătorit în 1979. Prin intermediul tatălui vitreg, Șerban Stavrescu a moştenit manuscrise, bunuri dar şi legendele nescrise ale familiei.

Vă recomandăm să citiți și:

ALTCEVA cu Adrian Artene. Povestea unei cărți de colecție din biblioteca personală a lui Mihai Eminescu (VIDEO)