VIDEO Generalul (r) Virgil Bălăceanu: „Războiul dintre NATO și Rusia înseamnă lovituri cu rachete din toate locurile, de pe toate platformele”

Publicat: 09 08. 2022, 23:55

This browser does not support the video element.

În cazul în care ar începe un război între NATO și Rusia se vor activa toate mecanismele strategice de avertizare și apărare. De asemenea, acest lucru ar presupune un atac al NATO cu rachete de pe toate platformele posibile, spune Generalul (r) Virgil Bălăceanu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.

Întrebat ce se întâmplă în momentul în care forțele NATO din Europa ar intra într-o confruntare directă cu Federația Rusă, generalul (r) Virgil Bălăceanu a spus: „NATO are în primul rând un sistem de supraveghere și avertizare timpurie, un sistem care înseamnă sistemele naționale integrate în centre operaționale, care prezintă o imagine reală atât din punct de vedere al spațiului aerian, a spațiului terestru și al spațiului maritim.

Comandamentele au un rol, cum este Cartierul general, decizie politică și decizie politico-militară. Comandamentul operațional de la Mons este comandamentul îndrituit cu conducerea operațională care are în subordine alte comandamente.  

Dacă ar începe această confruntare, în primul rând, NATO caută evite surprinderea strategică, adică declanșarea unui război, a unei acțiuni de invazie. Nu poate fie un lucru care nu se semnalează. Ai nevoie de o concentrare de forțe, de o mișcare de transport de forțe. Ai nevoie în un în anumite situații de o mobilizare, dacă este cazul sau nu. Deci sunt indici care se demonstrează ție statul respectiv, vorbim acum de Federația Rusă, pregătește un asemenea lucru.

Deci NATO supraveghează, are un sistem de informații bine pus la punct, de la sateliți până la oamenii specializați la forțele de tip HUMIN. Ei se numesc așa, într-un limbaj generic, le spunem senzori.

Spre exemplu, România are un sistem de radare foarte eficiente, care se înscriu în sistemul de supraveghere-avertizare timpurie al NATO. Toate datele se comunică în centrele operaționale. Pe de altă parte, NATO acționează cu capacitățile sale de intervenție rapidă. Până la intervenția forțelor terestre, a forțelor navale este vorba de dislocarea rapidă a aviației, care poate fi dislocată în timp scurt, în afară de misiunile care se execută încă de pe timp de pace, de poliția aeriană.

Războiul odată declanșat înseamnă loviturile cu rachetele din toate locurile, de pe toate platformele, pentru lovirea cu rachete se poate face de pe instalații terestre, se poate face de pe submarine, se poate face de pe aviația strategică. Dacă este un război clasic, dincolo de apărarea sau, respectiv acoperirea aeriană și antirachetă, este nevoie de dislocarea forțelor terestre. Deci substanța unui război clasic, indiferent din ce perspectivă am vedea-o noi are nevoie de prezența forței terestre”, a declarat generalul Virgil Bălăceanu.

Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.