500.000 de români vor plăti taxă pentru terenul necultivat

500.000 de români vor plăti taxă pentru terenul necultivat
Aproximativ 500.000 de persoane riscă să plătească în acest an penalități pentru că dețin circa 2 milioane hectare de terenuri agricole pe care nu le lucrează. Cifra reprezintă aproximativ 20% din suprafața arabilă a țării noastre.

Aproximativ 500.000 de persoane riscă să plătească în acest anpenalități pentru că dețin circa 2 milioane hectare de terenuriagricole pe care nu le lucrează. Cifra reprezintă aproximativ 20%din suprafața arabilă a țării noastre. Ministrul Finanțelor,Sebastian Vlădescu, a anunțat că este un susținător al ideii deimpozitare suplimentară a celor care nu lucrează suprafețeleagricole. „Sunt susținătorul ideii de penalizare a celor care auterenuri agricole, însă nu le folosesc. Eu sunt un partizan alimpozitării terenurilor agricole și o penalitate pentru cei care nuexploatează terenurile agricole ar putea să apară. Din punctul meude vedere, este binevenită”, a declarat Vlădescu. Acesta nu aavansat un cuantum al acestui nou bir. Ideea însă nu este nouă,fiind menționată în vara anului trecut și de președintele TraianBăsescu, care a declarat că subvențiile trebuie primite doar decătre agricultorii care își cultivă terenul, iar cei care îlpăstrează nelucrat, „în interes speculativ”, ar trebui să plăteascătaxe și penalități.

„În UE nu există terenuri nelucrate”

Printre statele unde în această perioadă se discută despreimpozitarea terenurilor lăsate pârloagă se numără și Armenia, undeParlamentul dezbate o lege privind introducerea de noi taxe,printre care și cea pe terenurile nelucrate, potrivit agenției depresă Arminfo.

Întrebați dacă în UE există o taxă pentru suprafețele agricolenelucrate, reprezentanții Ministerului Agriculturii au răspuns căacolo nu există terenuri pârloagă. „În UE nu există terenurinelucrate. În UE se prețuiește fiecare palmă de teren. La un momentdat exista obligația ca, pe o anumită perioadă (de maximum trei ani- n. red.), să se lase terenul nelucrat, pentru a se reface dinpunct de vedere al calității. Odată cu criza, nu mai există aceastăobligativitate”, a declarat pentru Gândul secretarulde stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu.

La rândul său, Ștefan Nicolae, președintele sindicatuluiAgrostar, consideră că aplicarea de penalizări va duce la multedezbateri. „Impozitarea terenurilor nelucrate trebuie dublată dealte măsuri, precum neaccizarea motorinei. Trebuie avut însă învedere că există și persoane în vârstă care nu sunt de vină cănu-și pot lucra terenul”, a spus Nicolae.

Potrivit calculelor Gândul, în acestan circa 200 de milioane euro reprezintă suma subvențiilor pe carele vor încasa cele 500.000 de persoane ce dețin suprafețenelucrate. În 2010, producătorii agricoli vor primi plăți pe hectarde circa 81 euro de la UE și restul până la 110 euro de la bugetulde stat. În prezent, proprietarii de terenuri agricole plătesc laprimării un impozit anual cuprins între 36 de lei și 43 lei pehectar.

Inchide