Carnea de porc, mai ieftină. Motivul, aici

Publicat: 29 10. 2014, 21:12
Actualizat: 31 01. 2019, 14:27

„Prețul cărnii de porc la producătorii românui a scăzut drastic în ultimele două luni, din cauza prețurilor de dumping practicate de producătorii europeni care au pierdut contractele cu piața rusă, în urma embargoului. Din pacate, aceste scăderi de prețuri nu se regăsesc și pe rafturile magazinelor”, a declarat agenției MEDIAFAX Alex Jurconi, președintele Federației Naționale Pro Agro.

Acesta a explicat că cele mai mari cantități de carne provin de la firme din Olanda și Polonia.

El a afirmat că din acest motiv, producătorii de carne de porc au acumulat, în ultimele două luni, pierderi „uriașe”. Patronatele din domeniu estimează că aceste pierderi au ajuns depășit 20 de milioane de euro.

„Perspectiva este ca producătorii să ajungă la pierderi de peste 100 de milioane de euro în șase luni”, a mai spus Jurconi.

Costin Bădilă, directorul general al unei ferme cu aproape 25.000 de porci, spune că în ultimele două luni producărorii români au ajuns să vândă carcasa de porc cu 6-6,2 lei kilogramul, după ce în august prețul unui kilogram era de 7,5-8 lei.

Acesta a arătat că, în schimb, carnea din import ajunge pe piața românească la prețuri mult mai mici, de 5,2-5,4 lei kilogramul de carcasă.

„Efectele vor fi pe termen scurt o lipsă de venituri pentru producători, iar pe termen lung aceștia vor începe să taie din scroafe pentru a reduce efectivele de animale. Multe ferme vor ajunge să aibă probleme”, a mai spus el.

Printr-o situație similară trec și producătorii de carne de pui sau de lactate.

Ioan Popa, proprietarul grupului Transavia, a declarat recent pentru MEDIAFAX că în a doua parte a anului există o mare presiune pe scăderea prețurilor la carnea de pui, care se suprapune și pe criza din Ucraina și faptul că multă carne care mergea în Rusia ajunge și la noi.

„Asistăm la un fenomen relativ nou, se fac foarte multe importuri de carne de pui din UE de către firme care se află în insolvență și care nu mai plătesc nimic la buget. Aduc carnea în România fără taxe vamale, o vând cu TVA la comercianți, dar pentru că sunt în insolvență nu mai plătesc nimic statului”, a explicat el.

Și vânzările de lactate produse în România au scăzut în septembrie și octombrie cu 25% față de perioada similară din 2013, pe piață intrând, după embargoul impus de Rusia, cantități mari de lactate produse în UE, potrivit patronatului APRIL.