Cum depui declarațiile pentru drepturile de autor și PFA prin poștă. DESCARCĂ FORMULARELE DE PE GÂNDUL

Redactor:
Gândul
Persoanele fizice autorizate sau cele plătite pe drepturi de autor trebuie să depună săptămâna aceasta formularele pentru plata contribuțiilor la pensii, șomaj și sănătate.
Astăzi este ultima zi în care persoanele fizice autorizate saucele plătite pe drepturi de autor pot depune formularele pentruplata contribuțiilor la pensii, șomaj și sănătate.
Pentru că s-au publicat târziu formularele, oamenii s-auîmbulzit în ultimul moment astfel încât s-au creat coziinterminabile la sediile institutțiilor la care trebuie depusedeclarațiile. Amenda pentru nedepunerea la timp este unausturătoate, între 2.500 și 5.000 de lei.
Toate aceste formulare pot însă, fi depuse și prin poștă iarplata impozitelor se poate face și prin virament bancar. În totalaproximativ 500 de mii de oameni sunt plătiți pe drepturi de autorsau au PFA, a declarat pentru Gândul, avocatulspecializat pe fiscalitate Gabriel Biriș.
Experții fiscali spun că și cei cu carte de muncă suntobligați să plătească contribuții de sănătate, însă reprezentanțiiCNAS spun că, în cazul angajaților care sunt plătiți, simultan, șipe carte de muncă și pe contracte de drepturi de autor, nu estenevoie de nicio declarație, pentru că angajatul, având carte demuncă, este deja un asigurat al sistemului. „Încazul celor care obțin exclusiv venituri din contracte de drepturide autor, există, conform legii, obligația de a depune o singurădeclarație, la început, după care plata se face trimestrial, înfuncție de veniturile obținute”, au declarat pentru Gândulreprezentanții CNAS.
Cât datorăm
Cotizațiile sunt următoarele: 10,5% pensii, 0,5% șomaj și 5,5%la sănătate. În cazul drepturilor de autor ele sunt calculate la80% din venitul net lunar, iar la PFA, se calculează la diferențadintre venituri și cheltuieli, respective profit, a explicatBiriș.

Există trei formulare care trebuie completate și depuse,respectiv pentru cotizația la pensii, șomaj și asigurări desănătate, a explicat pentru Gândul, avocatul specializat pefiscalitate Gabriel Biriș.
Formularele pot fi descărcate de pe site-urile www.cnas.ro,www.anofm.ro șiwww.cnpas.org.
Pentru contribuția la pensii, sănătate dar și șomaj, laformular trebuie să atașați o copie de buletin. Documentele ledepuneți într-un plic, și le trimiteți la Casa Națională de Pensii,la Casa de Sănătate Județeană și la Agenția pentru Ocuparea Forțeide Muncă prin poștă, sub formă de scrisoare recomandată cuconfirmare de primire, a explicat Biriș.
Cum și când plătim
Plata se face în ziua depunerii, spune legea. Astfel, pesite-l instituțiilor enumerate mai sus găsiși conturile deschise laTrezorerie pentru fiecare județ pentru a face plățile.
Pe ordinul de plată trebuie menționat ce reprezintă sumavirată (ex. contributii de asig.soc.O.U.G 58/2010) și CNP-ul.
Cum vă puteți calcula cât datorați:
Pentru drepturile de autor: La un venit lunar net de2.000 de lei scădeți 20%, cheltuielile forfetare. Astfel, rămnețicu o bază impozabilă de 1.600 de lei. La pensii datorați 10,5%,respectiv 168 de lei, la sănătate 5,5%, respective 88 de lei iar lașomaj 0,5% respective 8 lei. În total, noile obligații lunare cătrestat vor fi de 264 de lei.
Pentru PFA: În cazul persoanelor fizice autorizate,calculul ste același, dar suma impozabilă este profitul net,respectiv dinferența dintre venituri și cheltuieli.
Inchide