Cum merg afacerile miniștrilor din Guvernul Emil Boc. De la tâmplărie și construcții, la contracte cu statul

Cum merg afacerile miniștrilor din Guvernul Emil Boc. De la tâmplărie și construcții, la contracte cu statul
Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 24/04/2012, 01:46

Majoritatea miniștrilor din Guvernul Emil Boc dețin, direct sau prin rude de gradul întâi, pachete de acțiuni mai mari sau mai mici la diverse firme, reiese din declarațiile lor de avere și de interese.

Ministrul de Interne Traian Igaș are acțiuni la două firme, una de tâmplărie, profitabilă în ultimii doi ani, și una de construcții, aflată pe pierdere. Criza a afectat afacerile ministrului de Interne. Igaș este asociat unic la Costello 2000 SRL, cu activitate în domeniul fabricării elementelor de dulgherie și tâmplărie, pentru construcții. În 2010 firma a avut un număr mediu de salariați de 18 persoane. Costello 2000 SRL, înregistrată la Pecica, județul Arad, a avut o cifră de afaceri netă în 2010 de 1.064.448 lei și un profit net de 9.721 lei, potrivit bilanțului depus în 2010.

Cu un an înainte, în 2009, Costello 2000 avea 14 salariați și un profit net de 97.731, de zece ori mai mare față de cel din 2010, la o cifră de afaceri netă de 657.751 lei.

A doua firmă unde Traian Igaș este acționar, cu 50% din acțiuni, Costello Marcos SRL, este înregistrată tot în Pecica, în iunie 2008. Societatea are obiect de activitate lucrări de construcții în domeniul clădirilor rezidențiale. La rubrica număr mediu de salariați nu este trecut nimic în bilanțul depus în 2010, potrivit site-ului Ministerului Finanțelor. În 2010 această societate a avut o pierdere netă de 7.160 lei, de aproape opt ori mai mare decât în 2009. În bilanțul pe 2010 nu este trecută cifra de afaceri.

Firma soției ministrului Vreme – șapte contracte cu statul

Ministrul Comunicațiilor Valerian Vreme are 28,57% din acțiuni la firma Microtec SRL, unde soția sa deține 57,14% din acțiuni, potrivit declarației de interese completată în iunie 2011.

În plus, soția sa este acționar unic la Capital Credit și este acționar cu 85,06% din acțiuni la UM-Soft SRL. Soția sa deține și 45% din acțiuni la Aristarc SRL.

Valerian Vreme este proprietarul a 1.000 de acțiuni la Erste Bank, în valoare de 34.000 euro.

La capitolul contracte cu statul, la rubrica „rude de gradul I ale titularului”, în declarația de interese ministrul Comunicațiilor a menționat firma UM-Soft, care în perioada 2003-2011 a încheiat șapte contracte de service cu următoarele instituții: Primăria Gura Văii, Primăria Bârsănești, Termoelectrica, RNP Căiuți, Casa de Pensii, Termon Constanța, Primăria Berzunti. Valoarea contractelor variază între 182 lei/lună și 1.647 lei/lună. Durata contractelor nu este menționată.

Pe de altă parte, Valerian Vreme a notat în declarația de avere că a împrumutat o persoană fizică cu 50.000 euro.

Ministrul Comunicațiilor are trei terenuri, două apartamente, o casă în construcție și două spații comerciale în Onești. Deține un depozit de 15.000 euro, reiese din declarația sa de avere.

Ministrul Sănătății, acționar la două firme fără profit

Proaspătul ministrul al Sănătății, Ritli Ladislau, declara recent că este acționar la două firme, înființate în 2009 și 2010, dar nu le-a trecut în declarația de avere depusă ca director medical la Spitalul Municipal din Oradea pentru că niciuna nu a avut profit și nu a încheiat contracte cu CJAS.

Ritli Ladislau este acționar la SC Eurovital Med SRL, împreună cu alte cinci persoane, el având opt acțiuni. De asemenea, Ritli Ladislau are cinci acțiuni la SC Microstim SRL, unde are și calitatea de administrator, firma având cinci acționari.

„Cele două societăți au fost înființate înaintea preluării mandatului de ministru al Sănătății, în luna februarie 2009, respectiv iunie 2010. Una dintre aceste societăți are ca obiect de activitate comercializarea de suplimente alimentare, iar cealaltă oferă proceduri de recuperare pentru persoanele cu afecțiuni diabetice. Dar niciuna dintre cele două societăți nu are încheiat un contract cu casa de asigurări de sănătate și niciuna nu a produs profit. Aceasta este și cauza pentru care veniturile de la cele două unități nu apar inserate în declarația de avere, deoarece acestea nu există”, se arată într-o informare a Ministerului Sănătății remisă recent agenției Mediafax.

Totodată, potrivit sursei citate, ministrul Ritli Ladislau a demarat procedurile pentru vânzarea acțiunilor la cele două societăți.
„Procedurile de vânzare a acțiunilor pe care domnul ministru Ritli Ladislau le deține la cele două societăți sunt în curs de desfășurare.

SC Eurovital Med SRL a fost înregistrată la Registrul Comerțului în iunie 2010 și are ca obiect de activitate „comerțul cu amănuntul a unor produse alimentare, în magazine specializate”.
Societatea Microstim SRL a fost înregistrată la Registrul Comerțului în 2009 și are ca obiect de activitate „activități de asistență medicală specializată”. În această firmă Ritli are și calitatea de administrator, împreună cu un alt acționar.

Microstim SRL a înregistrat în 2010, cu trei salariați, o pierdere de 11.896 lei, la o cifră de afaceri de 93.360 lei.

Ritli Ladislau nu și-a publicat încă pe site-ul guvernului declarațiile de avere și de interese.

Kelemen Hunor, asociat la Medianet SRL și membru în trei fundații

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, este asociat, cu 18 părți sociale în valoare de 180 de lei, la Medianet SRL, Miercurea Ciuc, județul Harghita. Este membru în Fundația Communitas din Cluj Napoca, neretribuit.
Este membru fondator al Fundației Academia Kos Karoly Akademia, București, neretribuit, începând cu data de 2 februarie 2010.
Totodată este și președinte al Fundației pentru Școală, din Cluj Napoca, poziție pentru care este neretribuit. Ca președinte al UDMR, Hunor a primit 3.679 lei, potrivit declarației de avere completate pe 14 iunie 2011.
Ministrul Culturii deține un teren intravilan la Cluj de 292 mp, cumpărat anul trecut, în cotă parte de 2/5, o casă cumpărată tot în 2010 de 119 mp.

Miniștri – președinți de fundații

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, este președinte al Fundației Creștin Democrate, care este o organizație non profit. Are un credit la BRD, luat în 2007 și scadent în 2032, în valoare de 103.857 euro.

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, este președinte al Asociației Programe și Asistență pentru Șanse Egale și la Asociația Puterea Dreptății. Valoarea beneficiilor obținute de la acestea este zero, potrivit declarației de interese.

Laszlo Borbely, ministrul Mediului, este președinte al Fundației Culturale Dr Bernady Gyorgy Tg Mureș.

Ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, deține calitatea de fondator al Fundației Proeuropa, potrivit declarației sale de avere. În 2011 și-a deschis un cont curent la BRD, unde în iulie avea 742.007 lei. În 2010 Udrea și-a deschis un „cont mărit” la Banca Transilvania, unde are 316.768 euro. Tot din 2010 Udrea are un depozit bancar la Banca Transilvania, unde are 399.697 lei, conform declarației de avere.
Udrea și-a trecut în declarația de avere și firma Clamari Trading Impex SRL, unde soțul său Dorin Cocoș are 100% din acțiuni.

Oprea, conturi de 400.000 euro

Oprea Gabriel și-a trecut în declarația de interese că este președinte executiv al UNPR. În declarația sa de avere, completată în iunie 2011, la categoria venituri din cedarea folosinței bunurilor se arată că Gabriel Oprea și soția sa Sanda au mai multe contracte de închiriere, la șapte fiind titular el, iar la șapte figurând ca titular soția sa. Valoarea totală a contractelor este de circa 450.000 lei.

Ministrul Oprea a menționat în declarația de avere că și-a donat indemnizația de ministru al Apărării, în valoare de 64.135 lei, copiilor cadrelor militare căzute în teatrele de operațiuni. El a adăugat că, din surse proprii, în cursul anului 2010, „acestor copii le-am donat suma de 125.189 lei”.

Oprea are în două conturi 402.769 de euro. El deține trei terenuri intravilane, dintre care unul în Bucuresti, o casă în Voluntari-Pipera, cu suprafață de 817 mp, o casă în Bucuresti (828 mp), o casă de locuit în Bucuresti (467 mp), două apartamente în Capitala, o casă de vacanță la Predeal și una în stațiunea Venus.

Soția ministrului Finanțelor, membru în trei CA-uri

Ministrul Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, nu are nici firme și nici nu prezidează vreo fundație. El are șase terenuri intravilane, toate în județul Brașov, suprafața lor totală fiind de 5.600 mp, dintre care 15 mp sunt în municipiul Brașov. Trei sunt moștenire, două sunt cumpărate și unul l-a obținut prin sentință judecătorească. Ialomițianu are o casă de 102 mp în satul Șimon, comuna Bran și un apartament de 51 mp în Brașov.

Soția sa, Liliana Ialomițianu, are o casă în Brașov de 216 mp, moștenită, și este membru în trei Consilii de Administrație (CA): la Remat Brașov, Remat Bacău și Remat Mureș, de unde a câștigat mai mult decât a câștigat soțul său ca ministru. Astfel, Ialomițianu a câștigat din indemnizația de ministru 15.719 lei, iar soția sa, ca membru al CA la Remat Mureș a obținut 17.790 lei, conform declarației de avere a ministrului Finanțelor.

Ion Ariton, acționar la Carpatica SA

Ministrul Economiei, Ion Ariton, deține 595.134 de acțiuni la Carpatica SA, a căror valoare la zi era în iunie anul acesta de 0,07 lei pe acțiune. În declarația sa de avere Ariton a scris că are o datorie de 20.000 de euro scadentă în acest an. Împrumutul a fost luat în 2009 de la Gabriel Ioan Negrilă care, potrivit Registrului Comerțului, este acționar la Autoklass Center SRL, Chimservice SA și Cascris Consulting SRL.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, nu are acțiuni la firme, potrivit declarației sale de interese. El are o datorie de 211.222 euro la GE Money România (Domenia Credit), împrumut contractat în 2007 și scadent în 2037. La venituri din alte surse, Predoiu a trecut și un rest de creanță de preț cesiune părți sociale în valoare de 423.663 euro, debitorul fiind Ioana Racoti.

Lăzăroiu are o Supernova

Nici Sebastian Lăzăroiu, ministrul Muncii, nu deține acțiuni la firme. El are două terenuri, unul agricol și unul intravilan, patru apartamente, dintre care două în București. Unul dintre ele este în curs de înstrăinare. Are o Dacia Supernova și un Volkswagen.

Daniel Funeriu, ministrul Educației, este deținătorul a două terenuri agricole și al unui apartament în Arad. Are două automobile Jaguar și un Audi. În ianuarie 2011 a vândut cu 132.000 de euro un apartament unei persoane, pe nume Xavier Debonne. Ministrul Educației are economii în conturi, depozite și fonduri de investiții, în Franța, Germania, Japonia, SUA și în România. Fondurile sunt în lei, euro, dolari și yeni. Ministrul a obținut 1.850 de lei din arendarea de teren. Soția sa este acționar la UMC, Strasbourg. În declarația sa de interese și-a trecut calitatea de membru autosuspendat pe perioada mandatului în Asociația Ad Astra.

Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii, și-a trecut în declarația sa de interese că are 800 de acțiuni la BRD, este președinte al secției cultura plantelor din ASAS și membru în Consiliul Științific la Institutul de Montanologie. La finalul declarației a scris că pentru anul 2011 este retras din toate contractele de cercetare, indiferent de domeniu.

Cseke Attila, fostul ministru al Sănătății, a menționat în declarația de interse, completată în iunie 2011, faptul că este asociat în SC Consacs SRL Oradea, a cărei activitate era suspendată.

Premierul Emil Boc nu are acțiuni la nici o firmă și nici nu e membru al vreunei fundații, reiese din declarația sa de interese, unde a trecut doar faptul că este președinte al PDL. În declarația sa de avere nu a menționat veniturile pe care le are în calitate de președinte al PDL.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Florile și plantele pe care trebuie să le ții în casă. Aduc mult noroc și...
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Veste ȘOC în România: Cunoscuta jurnalistă A MURIT după un accident vascular
America e în stare de ȘOC: Nu putem lăsa acest lucru să se întâmple în...
Bomba din filmele pentru adulți. Theo Rose a făcut marea dezvăluire
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...