Medicul Vlad Ciurea, despre un fenomen care ne ATACĂ direct sistemul nervos: „Are un efect extraordinar de prost”

Medicul Vlad Ciurea, despre un fenomen care ne ATACĂ direct sistemul nervos: „Are un efect extraordinar de prost”
Medicul Vlad Ciurea
Publicat: 10/05/2024, 17:15
Actualizat: 10/05/2024, 17:33

Prof. dr. Vlad Ciurea a vorbit despre fenomenul care îmbolnăvește mulți români, mai ales că boala nu mai ține cont de vârstă. E adevărat că, în ultimii ani, există o creștere a preocupării românilor pentru alimentația sănătoasă în ultimii ani. La această schimbare au contribuit mai mulți factori , inclusiv o mai mare accesibilitate la informații despre nutriție și sănătate, dar și creșterea conștientizării asupra impactului dietei asupra sănătății și creșterea interesului pentru un stil de viață sănătos în general.

După ce medicii au tras semnale de alarmă cu privire la alimentele care ne îmbolnăvesc, mulți oameni au devenit mai interesați de proveniența alimentelor pe care le consumă, preferând produsele locale și organice, și sunt mai atenți la etichetele alimentare pentru a evita aditivii artificiali, conservanții și alte ingrediente nesănătoase.

Totodată, există o tendință crescândă către gătitul acasă și prepararea mâncărurilor sănătoase, proaspete și neprocesate.

„De la alimentație provin toate lucrurile bune și toate lucrurile rele”

„De la alimentație provin toate lucrurile bune de care are nevoie întreg organismul și de la alimentație pornesc și toate lucrurile rele. La baza alimentelor, de la egipteni se știe, că toate lucrurile rele pleacă de la alimentație. Există o mulțime de alimente care plac creierului. Creierul se bucură de aceste alimente”, a explicat medicul Vlad Ciurea, în exclusivitate la Antena 3.

„Poluarea atacă sistemul nervos”

Dar, din păcate, nu doar alimentația este de vină pentru apariția bolilor. Mai există un lucru care, din păcate, nu este controlat la noi în țară: poluarea.

„Poluarea are un efect extraordinar de prost. În București, poluarea a ajuns la 75%, Beijing are 80%. Nu înțeleg acest lucru. Noi, totuși, am fost un oraș curat. Treptat, a crescut poluarea. Crește poluarea auto, de acord, crește poluarea prin aviație, dar chiar să arzi cauciucuri în apropierea Bucureștiului, să faci fum parcă intenționat, la ce duce acest lucru? La partea financiară pentru unii. Dar nu te gândești că tai oxigenul copiilor tăi? Copilașul ăla din bătătură, dintr-o dată nu mai este normal… O ia la fugă, face acel sindrom ADHD… Adică nu se mai poate controla, ca atenție, ca mișcare, ca activitate.

Deci, crești în curtea ta un copil bolnav, pentru că i-ai tăiat oxigenul cu foarfeca. Asta este poluarea. Atacă direct sistemul nervos acea poluare, intră în plămâni, este toxică pentru plămâni. Toți fumătorii și cei cu probleme de plămâni au dus-o foarte prost în perioada COVID-ului, iar această poluare se duce unde? 20% din oxigen se duce rapid în creier și intoxică tot creierul. Deci nu te mai poți coordona, nu mai poți desfășura o activitate normală, nu mai poți performa, și din cauza aceasta, activitatea sistemului nervos scade. S-a dovedit clar că în timpul poluării, orașele poluate, copilul acela mic și frumos nu mai are inteligență comparativ cu cel din zona de munte. Dintr-o dată apare diferența”, afirmă celebrul neurochirurg..

„Afectează și dezvoltarea adultului, îl face pe adult obosit dimineața. L-ai poluat, l-ai obosit. El pleacă obosit de acasă. De aia și claxonează, pentru că este nervos dimineața, nu-i merg lucrurile bine. Și este foarte interesant că la persoanele puțin mai mature produc acele boli groaznice ale sistemului nervos care nu au leac. Începând cu tot felul de forme de demență și ajungând la acea boală gravă cu nume nemțesc pe care nu vi-l spun ca să nu vă speriați”, mai spune medicul.

”Este bine să evităm zonele foarte aglomerate”

„Este bine să evităm zonele foarte aglomerate, pe cât posibil, să maximizăm expunerea la căldură și la poluare, să nu fim afară, să fim în interior cu geamurile închise, și seara, dacă putem să facem o plimbare în parcurile capitalei care încă mai funcționează, să primim aer curat, iar în weekend să fugim. Indiferent de cât de greu este drumul spre Valea Prahovei, să fugim spre munte și să inhalăm aer curat”, a concluzionat medicul Vlad Ciurea.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Devine ilegal în TOATĂ ROMÂNIA. NU se va mai putea face acest lucru sub NICIO...
Poveste uluitoare pentru un popular actor român. Viața i-a fost dată total peste cap
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
(P) Ceasuri Swatch inspirate de opere de artă
×