• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Harta MAȘINILOR de LUX din România. Câte automobile premium s-au cumpărat în ultimii doi ani în județul tău

PLUS: Clubul băieților de bani gata

Criza nu i-a împiedicat pe români să-și cumpere automobile de lux. În ciuda faptului că piața auto locală a scăzut cu circa 11% în 2011, vânzările de autoturisme premium au continuat să crească.

În ultimii doi ani, românii au achiziționat 815 autoturisme premium de la brandurile de lux Aston Martin, Bentley, Cadillac, Ferrari, Jaguar, Lamborghini, Maserati, Maybach, Porsche și Rolls Royce, potrivit datelor Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) centralizate de gândul.

Producător Numărul de autoturisme înmatriculutate în perioada 2010-2011
Aston Martin 6
Bentley 23
Bugatti 0
Cadillac 42
Ferrari 52
Jaguar 142
Lamborghini 3
Maserati 20
Maybach 3
Porsche 518
Rolls Royce 6

Sursă date: Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV)

Practic, una din șase mașini de lux din România a fost cumpărată în ultimii doi ani de criză.

Prețul unui astfel de autoturism poate varia între 100.000 de euro și 500.000 de euro. La un calcul simplu reiese că valoarea totală a mașinilor de lux achiziționate în ultimii doi ani depășește 122,5 milioane de euro. Estimarea s-a făcut ținând cont de un preț mediu de 150.000 de euro.

Vânzările de mașini de lux au crescut cu până la 50% anul trecut, potrivit statisticilor Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), citate de Ziarul Financiar.

În județul Neamț nu s-a cumpărat niciun automobil de lux în ultimii doi ani

După cum era de așteptat, cele mai multe autoturisme premium au fost înmatriculate în Capitală, respectiv 581 în perioada 2010-2011.

În topul județelor cu cele mai multe mașini de lux înmatriculate în ultimii doi ani se mai regăsesc județele Ilfov (28), Constanța (22), Cluj (20), Timiș (12), Prahova (12), Bihor (10) și Argeș (10).

Singurul județ în care nu s-a înmatriculat nicio mașină de lux în ultimii doi ani este Neamț.

gândul vă prezintă repartizarea pe județe a automobilelor premium cumpărate în ultimii doi ani.

Click pe imagine pentru a mări

Sursă date: Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV)

Cererea de autoturime de lux a continuat să crească în ultimii doi ani. De exemplu, Forza Rossa, importatorul Ferrari pe piața locală, a anunțat la sfârșitul anului trecut că în 2011 cota de 30 de unități alocate României a fost epuizată.

Cu un an înainte firma a solicitat constructorului italian suplimentarea cotei cu cel puțin 5 mașini întrucât cele 26 de automobile alocate fuseseră livrate sau comandate până la jumătatea anului, potrivit Mediafax.

Clubul proprietarilor de autoturisme premium

Primul Bugatti Veyron, una dintre cele mai scumpe mașini din lume, a fost adus în România la mijlocul anului 2007 de către omul de afaceri Costel Cășuneanu, unul dintre patronii de firme de construcții supranumiți „Regii Astaltului”. Mașina costă în jur de 1,6 milioane de euro.

Cel de-al doilea Bugatti Veyron a fost comandat la scurt timp după de către un om de afaceri din București, potrivit companiei care a intermediat vânzarea.

În România există în momentul de față 72 de Rolls Royce-uri. Printre posesorii acestor mașini se numără Giovanni Becali, Irinel Columbeanu, Rani, fiul miliardarului Dan Grigore Adamenscu și Iosif Onoriu, nepotul cântăreței Gabi Luncă. Prețurile acestor mașini variază între 200.000 și 300.000 de euro, în funcție de model și de dotări.

Conform datelor DRPCIV 17 persoane din România și-au achiziționat în ultimii 10 ani un autoturism de lux marca Maybach. Printre ei se numără Ion Țiriac, Dan Adamescu, Viorel Cataramă, Gigi Becali și Ilie Ciuclea, patronul companiei de salubrizare Supercom din Capitală. Prețul unui Maybach depășește 300.000 de euro.

Inchide