Mâncare tradițională „ca la mama acasă”, servită în curtea țăranilor / Ce sunt Punctele Gastronomice Locale, un concept TOT MAI CĂUTAT de turiști

Publicat: 02 04. 2024, 16:27

Conceptul de „punct gastronomic local” este tot mai popular în rândul turiștilor aflați în căutare de mâncare autentică, gătită din ingrediente sănătoase și după rețete „de pe vremea bunicilor”.

În județul Timiș, de exemplu, au fost deschide recent două astfel de puncte gastronomice. Unul în localitatea Margian-sat și unul în Coșteiu de Sus.

După mai mulți ani de activități de promovare turistică a comunei, de dezvoltare a unor produse turistice locale și implicare a comunității în multiple activități de profil, comuna Margina reușește să pună pe harta județului Timiș două Puncte Gastronomice Locale.

Acestea vor funcționa pe tot parcursul anului și pot fi găsite în localitatea Margina, în gospodăria de la stâna familiei Fântână și în localitatea Coșteiu de Sus, la Emilia Popa, scrie Adevărul.

„Aceste locații vor fi deschise pe tot parcursul anului”

„Sunt niște pași foarte importanți pentru noi. Pot să spun cu mândrie, oficial am obținut autorizațiile pentru Punctele Gastronomice Locale. Le doream de foarte mult timp. Sunt două familii care au avut curaj să încerce ceva nou, care ne-au fost alături de la începutul proiectului Mic dejun la Margina.

La fel ca și noi, pe parcurs au prins tot mai mult curaj. Nu am renunțat și am încercat de fiecare dată să aducem ceva nou grupurilor care ne-au vizitat. Aceste locații vor fi deschise pe tot parcursul anului, doar că aceste gazde își vor duce traiul de zi cu zi, vor merge la muncă, vor sta acasă doar în momentul în care vor avea cereri. Dacă sunt cereri, va fi zilnic, clar”, a spus Damaris Sivu, ghid la Infonectrul Turstic de la Margina.

Ce sunt Punctele Gastronomice Locale

Punctele Gastronomice Locale sunt puncte de alimentație turistică de tip familial în care se prepară și se servește masa, pe bază de rețete tradiționale, cu resurse locale, iar meniul zilnic cuprinde o gamă redusă de preparate tradiționale locale, care sunt realizate de proprietar și membrii familiei acesteia.

Emiliei Popa spune că gospodăria ei a fost trecută anul trecut de peste 400 de oaspeți.

„Turiștii sunt încântați. Îmi dau seama că sunt încântați, pentru că revin. Și odată ce revine un om, înseamnă că i-a plăcut, că a fost bun ceea ce am pus pe masă. Suntem într-o curte gospodărească, unde cântă cocoșul, dincolo paște vaca, se aude porcul, sunt puii pe lângă. Dar este bine. Aș dori să vină cel puțin cum au venit până acum. Și nu au venit numai din țară. Am deja și din străinătate care revin. Am avut și din Slovacia, din Cehia, Germania, chiar și din America. Este plăcut să vezi că vine omul și gustă preparatul tău, iar când vezi că s-a golit tava e ceva minunat pentru bucătar”, a declarat Emilia Popa.