Mugur Isărescu, despre PERICOLUL „inundației valutare”

Mugur Isărescu, despre PERICOLUL inundației valutare
Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 26/04/2012, 00:53

Aprecierea leului este greu de contracarat de către BancaNațională, în condițiile în care dobânzile sunt dificil de redus,iar la nivel mondial există un exces de lichiditate, a declarat,miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Acum m-am uitat pe ecrane și dobânzile se duc sub 2%. Mă întrebchiar de ce se duc sub 2,25%, cât plătește BNR (pentru facilitateade depozit – n.r.), și cursul se apreciază. Cum să rezolvăm aceastăproblemă, unde să ne mai ducem cu dobânzile în jos? Poate mai facemceva inovații, pentru că și așa la BCE suntem cunoscuți drept bancacentrală cu cele mai multe inovații”, a spus Isărescu, laprezentarea studiului elaborat de Lucian Croitoru privind ataculspeculativ din octombrie 2008.

Leul s-a apreciat cu 4,5% față de euro de la începutul anului,de la un curs de 4,2848 lei/euro, la finele lunii decembrie 2010 ,la 4,0910 lei/euro, paritatea oficială de marți. În sesiunea deluni, banca centrală a anunțat un curs de referință de 4,0869lei/euro, cel mai redus nivel din martie 2010.

Guvernatorul BNR a arătat că, pentru „a nu permite” apreciereamonedei naționale, banca centrală ar trebui din nou să cumperevalută, ceea ce ar relua ciclul de lichiditate excesivă și ar puneo presiune suplimentară pe dobânzile oricum la nivel foartejos.

„Există un exces de lichiditate în lume. Se vede cel mai bine pepiețele din Turcia și Brazilia, dar și Rusia are ceva fluxuri. Săvedem cum or să se descurce. Fluxurile de capital or să schimbe întotalitate paradigmele”, a mai spus Isărescu.

Referindu-se la situația din toamna anului 2008, Isărescu amenționat că banca centrală nu a mai atras depozite din piațainterbancară din luna septembrie a acelui an, când băncile auplasat patru miliarde de lei.

El a mai amintit că BNR a atras atenția încă din luna mai 2008că se încheie ciclul în care banca centrală va fi debitor net și căbăncile ar trebui să fie mult mai atente la lichiditate.

În opinia lui Isărescu, „inundația valutară” poate fi chiar maipericuloasă decât „seceta valutară”. „Cum procedezi când ai intrărimari de capital? Poți să reduci dobânda la 1% când ai inflație de6%? Se poate, dar noi n-am avut curajul s-o facem. Oricum, ieșeamtotal din ceea ce se numește țintirea inflației”, a mai spusIsărescu, referindu-se la situația de dinainte de 2009.

În urmă cu două săptămâni, Isărescu declara într-un interviupentru Mediafax că operațiunile BNR din octombrie 2008 au urmăritstoparea unui atac de panică și nu „apărarea monedei naționale”,pentru a evita ca presiunile de retragere a valutei să nu setransforme într-o migrație a economiilor din lei în valută, care arfi afectat rezervele valutare.

„Panica bancară odată declanșată nu se oprea numai la retragereadisponibilităților din conturile în valută și se mișca inevitabilpe procesul de convertire a economisirilor din lei în valută. Dacănu am fi oprit panica, această a doua etapă ar fi epuizatîntr-adevăr rezervele băncii centrale. A apăra moneda națională nueste o chestiune de mândrie, este o chestiune vitală pentru soartaunui întreg sistem bancar și pentru soarta unei țări. Aici nu neputem juca cu superficialități”, a afirmat guvernatorul BNR.

Șeful băncii centrale este de acord că în acea perioadă auexistat retrageri semnificative din toate piețele emergente, dar,potrivit lui Isărescu, faptul că BNR a lăsat ulterior leul să sedeprecieze arată că BNR nu urmărea un curs anume, ci panica,retragerile de lichiditate în valută, și ieșirea dintr-un cercvicios creat de contextul internațional.

Din această perspectivă, Isărescu apreciză că intervenția BNRși-a atins obiectivul.

Ovidiu Tempea, [email protected]

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Un AN de PUȘCĂRIE, după ce a AGRESAT doi POLIŢIŞTI
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
Cea mai cumplită veste pentru România a venit acum: "Rezultatele vor fi catastrofale!" Tocmai s-a...
Kamara îl spulberă pe Reghecampf. Dezvăluiri fără perdea despre iubita antrenorului și un apel urgent
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...