O filială HSBC este acuzată de spălare de bani în Belgia. Banca ar fi colaborat cu mai mulți clienți din industria diamantelor

Redactor:
Silviu Bănilă
O filială HSBC este acuzată de spălare de bani în Belgia. Banca ar fi colaborat cu mai mulți clienți din industria diamantelor
Procuratura belgiană a acuzat o filială HSBC înregistrată în Elveția de fraudă fiscală, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional, acțiuni de pe urma cărora ar fi beneficiat o mie de clienți bogați. În acest caz, Belgia a fost prejudiciată cu „sute de milioane de euro".

Luni, procuratura belgiană  a precizat că acuzațiile se referă la HSBC Private Bank NV/SA, care ar fi colaborat ani la rând cu clienții bogați din industria diamantelor din Antwerp. Ministrul de justiție belgian analizează acuzațiile de spălare de bani care vizează sucursala HSBC.

HSCB, cea mai mare bancă europeană, din punct de vedere al valorii de piață, a trecut prin mai multe situații dificile, în anii recenți. În urmă cu doi ani, HSBC a fost de acord să plătească o amendă de 1,9 miliarde de dolari în SUA, într-un dosar de spălare de bani.

HSBC a fost acuzată că ar fi transferat banii cartelurilor de droguri mexicane prin sucursalele sale din SUA și ar fi oferit Iranului servicii similare, în pofida sancțiunilor internaționale care vizează acest stat.

Procuratura susține că HSBC ar fi „promovat și încurajat frauda fiscală” prin folosirea unor companii offshore din Panama și Insulele Virgine. Astfel, firmele ar fi avut ca scop ascunderea conturilor unor clienți dubioși. Potrivit nbcnews.com, suma vehiculată în acest caz ajunge la câteva miliarde de dolari. 

Inchide