Șeful celui mai mare fond de investiții în titluri de stat din lume: Alegerile din Europa vor accentua volatilitatea pe piețele financiare

Șeful celui mai mare fond de investiții în titluri de stat din lume: Alegerile din Europa vor accentua volatilitatea pe piețele financiare
Publicat: 23/04/2012, 19:39
Actualizat: 10/06/2012, 07:21

Volatilitatea de pe piețele financiare va fi accentuată de alegerile programate în următoarea perioadă în mai multe țări din Europa, între care și Franța, afirmă Mohamed El-Erian, codirector al Pimco, care deține cel mai mare fond de investiții în obligațiuni suverane din lume, informează Mediafax.

Pimco are active de aproape 1.800 de miliarde de dolari și administrează Pimco Total Return Fund, cel mai mare fond de investiții în obligațiuni din lume.

El-Erian a explicat într-un articol pe site-ul CNBC modul în care alegerile din Europa ar putea influența piețele financiare.

În Europa începe un ciclu electoral duminică, odată cu prima rundă a alegerilor din Franța, în care nu există un candidat favorit să câștige din primul tur. În continuare, pe 6 mai are loc a doua rundă a scrutinului din Franța, precum și alegeri parlamentare în Grecia și regionale în Germania. Pentru moment, acest ciclu electoral se încheie pe 31 mai cu un referendum în Irlanda privind pactul fiscal adoptat la nivel european.

„În toate aceste curse, politicienii oferă votanților interpretări diferite ale trecutului și, cel mai important, viziuni diferite în privința viitorului”, notează El-Erian

Situația este valabilă mai ales în Grecia, unde alegerile au ca protagoniști pe cei dispuși să continue programul de austeritate, convenit de guvernul tehnocrat cu troica BCE-UE-FMI, și pe cei care ar opta pentru ceva diferit. Pentru investitori se reduce la o cursă între o abordare politică cu probleme în Grecia și una care ar presupune un risc și mai mare.

În Franța, a doua mare economie a zonei euro, situația este mai nuanțată, dar nu din cauza pozițiilor lui Francois Hollande, principalul contracandidat al președintelui Nicolas Sarkozy. Hollande a rămas constant în angajamentele de a încerca să obțină revizuiri ale abordării crizei de către zona euro, pentru a reflecta mai puțină austeritate și mai multă creștere.

„Incertitudinile sunt legate de Sarkozy. În încercarea de a-l ajunge din urmă pe Hollande, acesta și-a schimbat discursul și a face noi promisiuni”, afirmă șeful Pimco.

Dacă președintele Sarkozy eșuează în încercarea de a fi reales, cancelarul Angela Merkel va pierde cel mai important aliat din Europa, situație care va complica încercările liderului german de a consolida fundamentele instituționale și economice ale zonei euro. Această situație ar explica pasul neobișnuit al cancelarului de a-i face campanie lui Sarkozy.

Totodată, alegerile regionale din Germania din luna mai ar putea oferi indicii asupra capacității cancelarului Merkel de a guverna și după alegerile naționale de anul următor.

La sfârșitul lunii mai are loc referendumul din Irlanda, primul test foarte vizibil pentru guvernul de la Dublin, în care acesta cere electoratului acordul pentru pactul fiscal european.

Pentru investitorii interesați doar de modul în care alegerile le vor afecta plasamentele, El-Erian explică „în termeni simpli” ce fel de investiții ar fi favorizate de anumite rezultate.

Dacă un investitor ar miza pe creșterea activelor riscante și în special pe o creștere puternică, ar fi de preferat să câștige în Franța Sarkozy, în Grecia să se formeze o coaliție stabilă a partidelor tradiționale, Merkel să aibă susținere în alegerile regionale, iar rezultatul referendumului din Irlanda să fie pozitiv.

În cazul unor investiții ce ar beneficia de scăderea activelor riscante, cel mai bine ar fi dacă ar câștiga Hollande, în Grecia rezultatul ar fi ambiguu, Merkel ar avea probleme, iar irlandezii ar respinge pactul fiscal.

Pentru rezultate mixte în alegeri trebuie adăugate mai multe luni de poziționare politică în Europa la celelalte elemente care influențează riscul pe piețele financiare.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Bătaie la Survivor România! Favoritul fanilor, ELIMINAT. A început să lovească fetele şi...
FOTO. Transformarea spectaculoasă a Minodorei! Cum arată în costum de baie, după ce a slăbit...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Indonezia îşi mută capitala. Parlamentul a votat să înlocuiască Jakarta. Cum se va numi noua...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
Bătaie la Survivor România! Favoritul fanilor, ELIMINAT. A început să lovească fetele şi...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
INTERSECȚIA de la DELFINARIU va fi RESISTEMATIZATĂ!
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa pe trecerea de pietoni?...
Schimbare istorică la pensii! Anunț major despre talonul de pensie din România
Vestea momentului pentru milioane de români! Banii pe care toți îi așteaptă. Ce sume se...
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...