Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Videanu: Salariile bugetare pot reveni începând din 2011 la nivelurile de dinaintea scăderii cu 25%

Videanu: Salariile bugetare pot reveni începând din 2011 la nivelurile de dinaintea scăderii cu 25%
Salariile din sistemul bugetar ar putea reveni începând de anul viitor, în trepte, la nivelurile de dinaintea reducerii cu 25%, potrivit ministrului Economiei, Adriean Videanu

Salariile din sistemul bugetar ar putea reveni începând de anulviitor, în trepte, la nivelurile de dinaintea reducerii cu 25%,potrivit ministrului Economiei, Adriean Videanu. „În 2011 se vorcrea premisele pentru a reveni la salariile de dinainte de tăiereade 25% și să urce în trepte la nivelul anterior”, a declaratVideanu, marți, la videochatul Gândul. Potrivit lui Videanu,sistemul de pensii este într-o dificultate majoră. „Anul acestatrebuie să facem un transfer de la bugetul de stat la bugetulasigurărilor sociale de 2,8 miliarde de euro. Noua lege vine săechilibreze, până la orizontul anului 2015, acest sistem. Trebuiesă eliminăm orice excese, în zona pensiilor speciale mai ales, casă echilibrăm sistemul”, a mai spus ministrul Economiei.

Vlădescu: Fondul de salarii pe 2011, cu restructurarea,permite o creștere salarială medie peste 10%

Fondul de salarii stabilit pentru anul viitor, corelat curestructurarea a 60.000 posturi din sistemul public, permite ocreștere salarială medie de peste 10%, pentru care rămâne însă destabilit cum va fi distribuită, în baza sistemului unitar, adeclarat ministrul Finanțelor, Sebastian Vlădescu.

El a amintit că fondul de salarii pentru anul viitor estestabilit la 39 miliarde lei.

„Pentru a atinge această cifră, pot sau nu pot să fie necesaredisponibilizări, depinde de nivelul salariului care va fi stabilitprin noua Lege a salarizării unice, valabilă începând cu 1ianuarie. Este vorba de aritmetică. Dacă salariile vor fi mai mici,numărul de angajați poate să rămână același, dacă salariile vor fimai mari, numărul de angajați va trebui redus. Calculul elementararată că 39 de miliarde permite, și cu restructurarea de 60.000, ocreștere salarială medie de peste 10%”, a spus Vlădescu.

Ministrul a precizat însă că rămâne să fie stabilit cum va fidistribuită această creștere.

„De aici încolo este o altă discuție, cum va fi distribuităaceastă creștere, cât se va distribui la salariile mici, cât se vadistribui la salariile mari. Deci, din acest punct de vedere,nivelul efectiv de salarizare al fiecărei poziții din sectorulbugetar va fi stabilit prin Legea salarizării, și el nu va fi celde astăzi”, a arătat Vlădescu.

Inchide