VIDEO | GÂNDUL FINANCIAR: Adrian Negrescu: Din ce în ce mai mulți români iau credite de foame, pentru plata facturilor. Sfatul analistului pentru a trece de „furtuna” economică

VIDEO | GÂNDUL FINANCIAR: Adrian Negrescu: Din ce în ce mai mulți români iau credite de foame, pentru plata facturilor. Sfatul analistului pentru a trece de „furtuna” economică
Analistul economic Adrian Negrescu / FOTO: Gândul
Publicat: 20/09/2021, 16:05
Actualizat: 20/09/2021, 16:17

Tot mai mulți români de împrumută pentru a acoperi nevoile de fiecare zi, „credite de foame”, a explicat, în emisiunea GÂNDUL FINANCIAR, analistul economic Adrian Negrescu. Pentru a putea trece cu bine peste „iureșul” creșterii facturilor la utilități, specialistul le recomandă românilor să facă economii, iar după această perioadă dificilă, creditarea ar putea reveni. După șapte luni cu volume record la împrumuturile ipotecare, piața a început să se tempereze, și în contextul creșterilor marialelor de construcții.

Românii au luat de la banci, în prima parte a anului, credite ipotecare care ating valori record. Presiunea pe zona imobiliară a venit ca urmare a accelerării „enclavizării economice a României”, după cum numește Adrian Negrescu acest fenomen. „Românii pleacă din localitățile mai mici, din mediu rural, se duc spre orașele mai mari, acolo unde creează presiune pe zona imobiliară. Oamenii încearcă să meargă spre marile orașe în cautarea unui salariu mai bun”, spune analistul Adrian Negrescu, invitat al emisiunii GÂNDUL FINANCIAR.

Fenomenul se va accentua odată cu scumpirea vieții în această toamnă

Totuși, fenomenul pe care l-a observat analistul și asupra căruia a pus accentul este acela că românii iau credite din cauza sărăciei, din cauză că nu pot să acopere nevoile de zi cu zi.

„Sunt din ce în ce mai mulți români care iau credite de foame, le putem spune așa, sunt oameni care iau credit pentru a-și acoperi facturile, pentru a-și acoperi creditele de natură socială, pentru a-și trimite copii la școală, pentru a-și rezolva probeleme care țin de viața lor de zi cu zi. Și din păcate, acest fenomen se va accentua odată cu creșterea facturilor la gaze, la electricitate, cu scumpirea vieții în această toamnă”, a spus Adrian Negrescu.

Pentru perioada următoare, analistul vede o temperare a elanului creditării, „mai cu seamă că, din păcate sau din fericire, din punctul meu de vedere, este probabil ca mai devreme decât mai târziu, Banca Naționlă să dea semnalul scumpirii creditelor, o măsură antiinflaționistă, o măsură care va limita oarecum accestul românilor la creditare”, a afirmat analistul.

Potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, per ansamblu, preţurile de consum în luna august 2021 comparativ cu luna iulie 2021 au crescut cu 0,2%, iar rata anuală a inflaţiei în luna august 2021 comparativ cu luna august 2020 este 5,3%.

Se așteaptă un tsunami de credite neperformante

O altă problemă pe care a detalit-o analistul, semnalată de BNR într-o simulare, este rata creditelor neperformante, care ar putea ajunge la 9,2% în decembrie 2021, față de 3,94%,cât era la nivelul anului 2020.

Adrian Negrescu prevede un val de credite neperformante, mai ales pentru companii.

„Deci, din păcate, foarte mulți români vor ajunge în situația de a nu putea să își plătească creditele și vor refinața sau pur și simplu vor intra în zona de credite neperformante cu executări silite și nu vorbesc numai de persoane fizice, cât mai ales de companii, de microîntreprinderim, de IMM-uri, care, pe fondul acestui iureș al scumpirilor, problemelor legate de cursul valutar, de blocajul financiar din economie – am ajuns la 430 de miliarde de lei suma totală a blocajului din economie, e un record istoric pentru România, în condițiile în care cifra de afaceri a companiilor din România e de 1.600 de miliarde. Vă dați seama în ce situații se află companiile și din păcate, zona de creditare va fi supusă unor riscuri majore în perioada următoare, fapt reliefat de statisticile BNR”, a detaliat analistul economic, la GÂNDUL FINANCIAR.

„Nu știu ce se va întâmpla anul viitor, când dobânzile la credite cu siguranță vor fi mai mari și mă tem că, din acest punct d evedere, vom asista un tsunami al creditelor neperformante, o situație la limită pe piața creditelor, mai cu seamă că semnalele din sectorul bancar sunt de expectativă”, a spus analistul.

Potrivit acestuia, băncile lucrează mai mult cu statul, nu prea mai finanțează companiile și populația, iar asta se vede și pe segmentul imobiliar, în contextul creșterilor materialelor de construcții

„Cod galben cu o furtună de prețuri”

Analistul este de părerea că, după o perioadă dificilă de trei-șase luni, situația se poate îmbunătăți.

„Persoanele fizice, după „iureșul” privind facturile, după ce se va tempera inflația, creditarea va reveni pe creștere, urmare a dorinței românilor de a avea o casă mai bună, o casă mai mare, mai accesorizată, de a se muta dintr-un loc în altul, ceea ce e un lucur pozitiv, arată că românii au încredere în economie, iar datele din 2021 legate de creditare asta arată, că românii vor să trăiască aici, să investească aici, în apartamente, în economia locală, iar acesta este unul dintre vectorii pricipali de creștere economică în anii care vin”, a conchis Adrian Negrescu.

„Ne așteaptă vreme bună pe viitor, dar pe termen scurt urmează un cod galben cu o furtună de prețuri și cu furlgere de credite neperformante din care mulți, din păcate, cei cu venituri mici, vor ieși cu mare dificultate. Sfatul meu e să ne pregătim de această furtună economică ce urmează – următoarele trei, șase luni vor fi dificile – să ne punem bani deoparte, să ne pregătim pentru facturile care o să vină și să ne asigurăm că ieșim cu bine din acest cod galben și vom vedea cu mai mult optimism acel soare, acea perspectivă pozitivă din 2022”, a conchis analistul economic.

Nivel-record al creditelor ipotecare

Reprezentanta brokerilor ipotecar, Anca Bidian, CEO Kiwi Finance, a confirmat creșterile substanțiale la creditelor ipotecare, dar admite că este de așteptat ca acestă majorare să se tempereze.

„Anul acesta am avut un maxim de imobile noi ajunse la finalizare, deci la contractele de vânzare-cumpărare, acolo unde apare de fapt creditul ipotecar. Asta e explicația, una dintre ele, pentru care în 2021 am avut maxim istoric, și de creditare, și de ipotecară, și de număr de imobile noi date în folosință și de număr de tranzacții”, a explicat Anca Bidian, de asemenea invitată a emisiunii Gândul Financiar.

Românii au luat în luna iulie, credite noi ipotecare în lei de peste 2 miliarde de lei, care este maximul lunar al ipotecarelor noi în ultimii 14 ani, potrivit datelor centralizate de Ziarul Financiar.

Suma este cu 714 milioane de lei, respoectiv o pondere de 55,5% mai mare, față de luna iulie a anului pandemic 2020, care venea după starea de urgență care a frânat trnzacțiile pe piața imobiliară.

Cu o lună înainte, în luna iunie 2021, creditele ipotecare noi în lei, au fost de 1,8 miliarde de lei. Potrivit sursei citate.

În primele şapte luni din 2021, volumul finanţărilor ipotecare noi în lei s-a apropiat de 11,3 mld. lei, depăşind cu 45,6% nivelul din aceeaşi perioadă din 2020,respectov 11,4 miliarde de lei dacă sunt adăugate creditele noi în euro. Iar anul trecut s-a încheiat cu un volum-record al creditelor ipotecare noi de 15 miliarde de lei, potrivit sursei citate.

Pentru restul anului, Anca Bidian estimează că se va micșora viteza de creștere, se va intra pe un oarecare platou, dar tot destul de ridicat și așa vom închide anul, iar o parte din cererea de pe piața nouă – pentru că piața nouă nu îndestulează cererea – migrează înapoi către piața secundară. Per total, Anca Bidian are o perspectivă econimică optimistă, declarănd că „sunt indicatori care ne dau speranță”.

Peste o treime dintre români au suportă cu greu cheltuielile curente în 2020

Potrivit celei mai recente publicații a Institutului Național de Statistică, „Condițiile de viață ale populației din România în anul 2020”, peste o treime dintre gospodăriile din România (36,7%) afirmă că suportă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vieţii, iar dacă se iau în considerare şi cele care declară o oarecare dificultate în acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 78,1% din totalul gospodăriilor. Pentru una din 5 gospodării cheltuielile curente nu pun probleme deosebite, acestea fiind depăşite destul de uşor, uşor sau chiar foarte uşor.

Cifrele sunt într-o ușoară creștere față de 2019, când 34,1% din gospării afirmau că suportă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vieţii, iar procentul urca la 77,2%, când se luau în considerare şi cele care declară o oarecare dificultate.

În ceea ce privește capacitatea de achitare la timp a unor cheltuieli curente importante (întreţinerea locuinţei, rate la împrumuturi, plata utilităţilor etc.) aproape un sfert din gospodării (24,5%) au prezentat în 2020 restanţe repetate, cauzate în principal de situaţia financiară nesatisfăcătoare.

Dintre plăţile pentru care s-au înregistrat restanţe în cursul anului 2020, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrică ṣi întreţinerea locuinţei (54,4% din gospodăriile cu restanţe fiecare), abonamentul telefonic (42,5%). Ponderi reduse s-au înregistrat la restanṭele pentru rate la împrumuturi (4,2%), explicabil prin specificul acestor tipuri de plăţi care sancţionează mai sever nerespectarea termenelor de plată, precum şi prin frecvenţa redusă a gospodăriilor care au de restituit împrumuturi, arată datele INS.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Refuzul calmantelor ar putea deveni amintire. Terapia durerii, drept al pacienților români
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice