GÂNDUL LIVE. Valeriu Ștefan, vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism: Ne temem degeaba de certificatul de vaccinare / Turismul intern nu se va putea susține doar din voucherele rămase în piață – VIDEO

Publicat: 05/03/2021, 15:52
Actualizat: 05/03/2021, 16:14

Valeriu Ștefan, vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, a vorbit vineri la GÂNDUL LIVE despre situația industriei de turism din România în contextul pandemiei.

Acesta spune că așteptările agențiilor de turism sunt pozitive și că acestea se așteaptă la redeschiderea destinațiilor turistice.

„Așteptările noastre sunt pozitive, în speranța că destinațiile își vor urma cursul deschiderii, timid, dar noi sperăm că se vor face aceste deschideri. În ce privește partea de ajutor, dacă vorbim din punct de vedere al ajutorului primit de la autorități pentru restricționarea noastră ca activitate, speranțele sunt mici, sperăm ca bugetul să treacă, nu știu dacă a trecut zilele trecute, dar sperăm că măsurile care au fost propuse pentru redresarea turismului să își urmeze cursul firesc, iar banii să ajungă în conturile societăților comerciale, care și-au plătit din banii lor angajații, chiriile plus taxele către stat”, a declarat Valeriu Ștefan la GÂNDUL LIVE.

Valeriu Ștefan: Ne temem degeaba de certificatele de vaccinare

Acesta mai spune că turiștii români își doresc foarte mult să călătorească, dar că mulți se tem de introducerea așa-zisului pașaport de vaccinare.

Ștefan susține că au apărut informații eronate cu privire la acest document, care este mai degrabă un certificat decât un pașaport de vaccinare. El spune că românii se tem în mod nejustificat de introducerea unui asemenea document.

„Turistul român, prin natura lui, își dorește foarte mult să călătorească. Intențiile, așa cum le simțim noi pe partea de front office, sunt foarte mari. Abia așteaptă să călătorească. Din păcate, acest pașaport de vaccinare a plecat greșit ca formulare din start și domnul doctor Alexandru Rafila a punctat foarte bine, că nu se poate pune problema de un pașaport, este mai degrabă un certificat. Trebuie explicat foarte bine și pe înțelesul tuturor ce va fi trecut în acest certificat, pentru că a plecat și o informație eronată, că doar cei care au vaccinul făcut pot călători. Nu este adevărat. Sperăm ca acest certificat să se implementeze și la nivelul statului român, pentru că va ușura foarte mult și va fluidiza călătoria între statele membre ale Uniunii Europene. Ne temem degeaba de acest certificat. Căutând printre niște documente vechi, la noi în casă, credeți-mă că am găsit un certificat de vaccinare al străbunicii soacrei mele, care este din 1892. Așa că ne temem degeaba în 2021 să deținem acest certificat verde de călătorie.

Cred că UE va stabili exact pașii și toți termenii care vor fi trecuți în acest certificat, eu cred că va fi un certificat electronic la nivel european, în favoarea acestui certificat cred că o companie foarte mare care gestionează biletele de avion la nivel internațional, IATA, are o soluție încă de acum câțiva ani la care a atașat această posibilitate de a veni în sprijinul autorităților pentru certificatul verde, tocmai în ideea de a fluidiza. Ne bucurăm că la București în sfârșit se poate trece cu pașaportul biometric. Imaginați-vă că o aplicație care este gestionată de statul român, pe lângă acea declarație care sperăm să fie utilă și la noi, un cod QR, să fluidizeze și să ne permită în siguranță și fără a avea întâmplări nefericite”, a spus Valeriu Ștefan la GÂNDUL LIVE.

Ștefan: Voucherele de vacanță erau o investiție bună a statului în turismul intern

Valeriu Ștefan mai adaugă că turismul din România nu poate fi susținut doar cu tichetele de vacanță rămase în piață de anul trecut, dată fiind decizia Guvernului de a nu mai acorda astfel de vouchere și anul acesta.

Totodată, el mai spune că voucherele de vacanță reprezentau o investiție a statului în turismul intern, investiție care a adus multe beneficii, printre care și intrarea în legalitate a multor operatori economici.

„Din punctul meu de vedere, în niciun caz nu se va putea susține turismul doar cu ce este în piață în momentul de față, pentru că din start a plecat o informare eronată către domnul prim-ministru legată de valoarea tuturor voucherelor care mai sunt în piață în acest moment. Avem un studiu făcut, autorizat și care spune că pe 31 octombrie 2020 în piață mai existau doar 23% din valoarea voucherelor emise în 2019-2020. Impactul se va resimți foarte mult. Intenția cetățenilor români de a călători în România a scăzut odată cu prima declarație că aceste vouchere vor fi eliminate pentru anul în curs, lucru care, din nou, ne va îndrepta către acel turism la negru. Să nu omitem un lucru foarte important: la nivel de 2020 a fost o creștere cu 3.000 de unități de cazare trecute în legalitate. Este un factor indirect care a mărit numărul de unități de cazare acreditate în România. Voucherele de vacanță, eu le consider în continuare o investiție a statului român în turismul intern din România. Pentru că au trecut la alb o parte din unitățile de cazare care nu puteau să fiscalizeze, adică tot ce încasează acum au fiscalizat și de acolo au fost niște bani în plus anul trecut. Și statul român nu a acordat decât un bonus de 49%, pentru că la un leu investit în aceste vouchere de vacanță, statul român în secunda următoare a recuperat 51 de bani”, a spus vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Ce pește e indicat în ziua de Florii. Recomandare pentru cei care au postit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?