INTERVIU INTEGRAL „Gândurile lui Cristoiu”: Dacă nu cade Guvernul, fiecare zi fără moțiune de cenzură crește frustrarea anti-Iohannis

Publicat: 02/06/2019, 17:02
Actualizat: 08/01/2020, 22:17

Din informațiile pe care le am eu s-ar putea să fie domnul Mihai Gâdea candidatul PSD la prezidențiale. Dacă va candida ar putea să și câștige

Monica Mihai: Că vorbim de PSD, care ar fi candidatul la Președinție din partea Partidului Social Democrat?

Ion Cristoiu: Din informațiile pe care le am eu, și vă dau această știre s-ar putea să fie domnul Mihai Gâdea, se lucrează de mult timp, ca și în cazul lui Rareș, puțină lume știe că în cazul lui Rareș Bogdan s-a lucrat vreo două luni cu sondaje. Sondajele am înțeles că îl dau ca un candidat care nu e om din PSD, cred după părerea mea nu am stat de vorbă, și sigur nimeni nu mi-ar spune că invitarea useriștilor face parte dintr-o strategie de a-și îmblânzi adversarii. Știu că dumneavoastră sunteți uimită și vă uitați. Eu consider că, dacă va candida ar putea să și câștige. Ca și Rareș Bogdan, el nu este un moderator jurnalist, la discursuri este mai bun, sunteți de acord? Este mai bun decât Rareș Bogdan.

Monica Mihai: Nu îl urmăresc.

Ion Cristoiu: Foarte rău din partea dumneavoastră, eu îi urmăresc pe toți care sunt contracandidați, pe toți cei care sunt contracandidații mei în presă și când pleacă din presă mă uit la ei cu admirație că am scăpat de un concurent. Aceasta este știrea. După părerea mea și domnul Năstase l-a propus și de aceea s-a și dus la Viorica Dăncilă, că pe varianta, domnul Năstase a anunțat oficial că ar trebui să fie cineva din societatea civilă, după părerea mea acesta este Mihai Gâdea, se lucrează de mai mult timp la sondaje și tot după părerea mea, chiar ca să vă enervez, are foarte mari șanse pentru că corespunde, pe de o parte este patriarhul pesediștilor, electoratului PSD, nu, nu e Tăriceanu, electoratul PSD nu are încredere în Tăriceanu, în Gâdea da, Gâdea e de-al lor.

Monica Mihai: Ar fi și greu să mai aibă încredere în Tăriceanu având în vedere că partidul lui nu a trecut pragul.

Ion Cristoiu: Nu, am dat un exemplu. Gândiți-vă că Mihai Gâdea din 2015 am fost alături țineți minte până în 2009, seară de seară, eu și cu el. Are 14 ani de adresare a unui electorat și e devastator. De ce pledez eu pentru asta și aici fac o dezvăluire eu am scris celebrul editorial în urma căruia domnul Rareș Bogdan a ajuns pe listele PNL, eu am zis așa trebuie găsite la cap de liste niște vedete, eu nu mă refeream la Carmen Avram, mă refeream la Sandra Stoicescu, adică vedetă. Vedetă care, atenție la ce spun ca și la Rareș Bogdan, Gâdea nu e perceput numai ca jurnalist.

Monica Mihai: Este perceput de o parte din electoratul de dreapta ca un politician, cumva.

Ion Cristoiu: Da, dar și de stânga, e foarte important când vrei să iei o vedetă din televiziune de undeva și să o implici în politică, sentimentul unei mari părți a electoratului că locul lui e acolo. Pe mine dacă mă pune mâine în politică cred că nu am nici 1% pentru că nimeni nu mă vede pe mine politician, nu că ar fi un elogiu, cine, ăla?

Cel mai complicat vot este cel dat USR-ului

Monica Mihai: Că vorbim de Antena 3, în această săptămână Dan Barna, președintele USR a fost invitat în platoul Antena 3, USR care este marele câștigător, am putea spune, al acestor alegeri europarlamentare, cum vedeți totuși USR a avut un scor mai mic decât Partidul Național Liberal și decât Partidul Social Democrat și mulți îl dau drept câștigătorul acestor alegeri.

Ion Cristoiu: Nu întâmplător am spus că la fiecare partid trebuie să analizăm, din nenorocire cei care au făcut sondajele de la ieșirea de la urne au dispărut. Normal era, într-o țară normală, ca să vină să explice ce s-a întâmplat. Votul normal era ca cei de la USR, nu știu dacă au făcut, să facă o analiză a votului. După părerea mea cel mai complicat vot este cel dat USR-ului. Să vă spun de ce. USR-ul nu a avut structuri și cu toate acestea au venit foarte mulți și i-au votat pe ei. Există trei posibilități de explicat.

Monica Mihai: Care sunt acelea?

Ion Cristoiu: Prima posibilitate au venit la vot pentru că era cool, nu-i așa?

Monica Mihai: Din electoratul USR.

Ion Cristoiu: Da, ați văzut a fost o întreagă vânzoleală, au venit vedete a venit PRO TV-ul, au venit televiziunile „băi ieșiți la vot”, ca pe vremea comunismului, când spunea dacă nu ieșiți… poate că ar fi explicația, deci ei au ieșit la vot pentru că trebuia să iasă, asta înseamnă că duminica viitoare nu mai ies.

Monica Mihai: Al doilea lucru.

Ion Cristoiu: Nu e foarte important, ei au ieșit la vot, dacă au ieșit au zis „bă acum noi cu cine dracu votăm, bă votăm cu ăștia pentru că sunt băieți simpatici și oricum nu-i știm”. E o posibilă explicație, a doua explicație este că s-au dus la vot pentru că urăsc PSD-ul. Nu pentru un partid, îl urăsc, și atunci au zis bă din ăștia care sunt pe listă…

Monica Mihai: Cei mai anti-PSD sunt USR.

Ion Cristoiu: Nu, dacă tot mă duc trebuie să votez cu cineva și atunci au votat cu ei. Și a treia posibilitate este s-au dus pentru USR.

Monica Mihai: Acela e votul puternic.

Ion Cristoiu: Da. Ori eu până acum, eu cel puțin ca analist nu știu dacă acesta a fost votul „pentru”. Ați mărturisit că ați votat PMP…, vă dau eu în gât atunci, ați votat, puteți să ziceți.

Monica Mihai: Am votat.

Ion Cristoiu: Bun, votul de la PMP a fost un vot chiar pentru partidul ăla. Eu m-am dus la vot să votez PMP-ul, nu m-am dus la vot să votez împotriva cuiva și acolo când ajung „mă cu cine votez”. Deci este foarte important pentru alegerile viitoare dacă votul ăla a fost „pentru tine”.

Monica Mihai: Adică acela e electoratul pe care poți să pariezi la alegerile viitoare.

Au fost câteva mișcări foarte interesante ale USR. Prima a fost refuzul de a participa la guvernare, a doua, s-au dus la Antenă

Ion Cristoiu: Da, 1. este un electorat care oricum îți vine și a doua oară. Este un electorat pe care nu-l dezamăgești, electoratul fan e greu să-l dezamăgești, dacă electoratul a venit din cele două motive el s-a spulberat nu mai vine, are altă treabă se duce și votează cu Michael Jackson că tot a murit. Eu cred că de data aceasta cei de la USR sau cei care îi consultă, nu sunt consultanți, ai sesizat lucrul acesta, și atunci au fost câteva mișcări foarte interesante care mă fac să-mi crească stima față de USR și să cred că nu mai e chiar atât de spontan. Prima a fost refuzul de a participa la guvernare. Era cea mai mare capcană pentru că electoratul lor e un electorat care respinge toată clasa politică, antisistem. În momentul în care ei intrau, nu numai că intrau, câte ministere puteau să obțină, trei, patru, păi și veneau băieții și tocau ministerele alea. Adică PSD se unea cu PNL și cu Securitatea și îi tocau de nu le trebuia. Ăsta a fost un gest care mi-a spus mie că undeva sunt mult mai deștepți decât cred eu. Doi: s-au dus la Antenă, nu a fost o prostie, pentru că cu electoratul lor nu câștigă, stați un pic ei au câștigat acum…

Monica Mihai: Da, dar știți că din rândul electoratului USR l-au condamnat foarte mulți pe domnul Barna pentru prezența în platoul Antenei.

Ion Cristoiu: L-a condamnat domnul Andrei Caramitru.

Monica Mihai: Facebookul a fost plin de comentarii…

Ion Cristoiu: Dar nu ăia care au scris pe Facebook s-au dus …, pentru că ei dacă vor să candideze la prezidențiale trebuie să câștige și de dincolo.

Monica Mihai: Și va fi Dan Barna candidat la prezidențiale?

Ion Cristoiu: După părerea mea da, și cred că scenariul este ca în turul doi să intre Barna cu Klaus Iohannis.

Monica Mihai: Țineți minte acum câteva ediții când vorbeam că, candidatul posibil al dreptei ca alternativă la Klaus Iohannis va fi Dacian Cioloș, v-ați schimbat punctul de vedere.

Barna și Cioloș s-au certat. Nu știu dacă se vor împăca sau nu, probabil vor fi presiuni mari asupra lui Barna să participe la acest guvern

Ion Cristoiu: Din două motive, unul, între timp vă dau o știre, între timp ei s-au certat.

Monica Mihai: Așa repede?

Ion Cristoiu: Ei, dacă v-am dat o știre, nu fac fakenews… s-au certat, normal e o chestie românească și în politică, dar oricum nu știu dacă se vor împăca sau nu, probabil asupra lor vor fi presiuni mari asupra lui Barna să participe la acest guvern, că fără participarea lor nu…

Monica Mihai: De ce s-au certat? Este finalul victoriei USR, finalul alianței?

Ion Cristoiu: Probabil că domnul Dacian Cioloș știe scenariul că el… Din acest cuplu vulnerabil este domnul Dacian Cioloș care e trecut. Să știți că povestea cum a stat la intersecție că este nepotul lui ăla nu l-a atins încă pentru că era ura față de PSD. La ora actuală, orice partid cu excepția PSD-ului trebuie să ia în calcul că s-a terminat ura.

Monica Mihai: Trebuie să schimbe strategia.

Ion Cristoiu: Da, și în aceste condiții tu trebuie să faci o strategie pozitivă, pentru că nu mai ai pe cine să urăști.

Monica Mihai: Din punctul ăsta de vedere dreapta a pierdut foarte mult prin închiderea lui Liviu Dragnea.

Ion Cristoiu: Enorm, este teza mea. Nu numai el, au pierdut toți și strada și Facebook-ul, că trăiau și se alimentau din asta, până la urmă ai impresia că l-au arestat în favoarea PSD-ului. Era se concentrase. După părerea mea, apropo, Iohannis și PNL-ul au o problemă, trebuie să facă ceva. Dacă le-a eșuat cu președinția Camerei înaintea sau paralel cu moțiunea de cenzură vor lua cu asalt Bucureștiul. Au neapărată nevoie de demisia doamnei Firea și alegeri ca ei să câștige. Dacă pun mâna pe București, nu știu ca un calcul, ei aproape nu mai au nevoie de schimbarea Guvernului.

Monica Mihai: Cu Nicușor Dan?

Ion Cristoiu: Către ea se îndreaptă.

Monica Mihai: Ați spus că președintele împreună cu Partidul Național Liberal trebuie să facă ceva.

Ion Cristoiu: Au nevoie să le dea ălora, și atunci dumneavoastră ce ați face dacă nu poți să schimbi Guvernul, le dai Bucureștiul.

Monica Mihai: Poate în direcția aceasta, nu poate, ci cu siguranță în direcția aceasta a fost și referendumul pentru a câștiga un capital, de altfel președintele de aceea s-a și numit învingător în seara alegerilor încerca probabil să transmită un mesaj.

Ion Cristoiu: Cred că n-a avut nicio influență, uitați-vă la vot. Numărul celor prezenți la referendum nu e mai mare decât la europarlamentare, deci oamenii s-au dus la europarlamentare.

Monica Mihai: Avem 7.229.000 de voturi la referendum dintre care 5.864.000 au spus DA

Ion Cristoiu: Și câte erau la europarlamentare?

Monica Mihai: Două milioane…

Ion Cristoiu: Păi două milioane… dacă referendumul era cel care ar fi tras normal era ca la referendum să fie opt milioane…

Monica Mihai: Și la europarlamentare să fie…

Ion Cristoiu: Da, adică oamenii să fi zis unii dintre ei, domnule eu vin, dar nu mă interesează europarlamentarele, nu, s-au dus la europarlamentare și având în vedere că la europarlamentare s-au dus cu 10% mai mult ca la anterior, s-a dus electoratul de dreapta. Păi cu cine să voiai să facă electoratul de dreapta, să voteze împotriva referendumului? Doi este foarte important în cei 10%. Eu dacă aș fi în locul consilierului de la Cotroceni, ceea ce nu e cazul, aș atrage atenția „câți sunt, câți au votat, câți nu au votat”.

Monica Mihai: Două milioane.

Ion Cristoiu: Care nu au votat?

Monica Mihai: Care nu au votat la referendum.

Ion Cristoiu: Bun, hai să luăm situația, dumneavoastră ați fost la vot, nu aveți buletinul, eu dacă nu mă lăsam, eu era intimidat de ea. Deci gândiți-vă că fără ca PSD să dea ordin, n-a dat mandat, nici nu a dus o campanie pe tema că referendumul este inutil, cutare. Și cu toate acestea un milion și ceva de oameni care s-au dus la vot, cu toată intimidarea făcută de STS, pentru că a fost o intimidare.

Monica Mihai: Nu au votat la referendum, nu li s-a părut importantă tema justiției.

Ion Cristoiu: Nu, nu au votat pentru că îl urăsc pe Klaus Iohannis, atenție îl urăsc, dumneavoastră nu ați stat de vorbă cu PSD, îl urăsc. Deci faptul că ei au avut pe de o parte conducerea partidului nu le-a spus da, să voteze. Doi, când s-au dus acolo au fost intimidați să voteze, de la tanti cu tabletele sau nenea ăla ofițeri sau ce erau colaboratorii STS până la faptul incalificabil că spunea ăluilalt, nu mie nu mi-au spus pentru că eram foarte supărat sau probabil m-au știut și au zis că face gălăgie ăsta, alo doamna Nela Cutare nu votează la Referendum, ceea ce nu e corect. Într-o atmosferă nu știi, deci ei au făcut totul să intimideze populația o mai fi umblat acolo pe la STS ca și la UDMR. Încă o dată înseamnă pentru PSD că un milion de oameni chiar îl urăsc, trebuie să-l urăști pe autorul referendumului ca să faci nu te costă nimic, nu pentru Justiție, nu pentru PSD, îl urăsc.

Un nou referendum până la sfîrșitul lunii iulie ar fi unul dintre cele mai mari abuzuri în serviciu din istoria României

Monica Mihai: Ce va face președintele Klaus Iohannis cu rezultatele acestui referendum? Am văzut că săptămâna viitoare au fost chemate partidele la consultări, marți și miercuri sunt chemate să vadă ce ar putea să aplice? Concret ce credeți că ar putea să aplice din rezultatul referendumului?

Ion Cristoiu: Potrivit Constituției art. 150 și art. 151 că le știu pe de rost, pentru ca rezultatul referendumului să devină concret, el trebuie să convoace un referendum de modificare a Constituției, care e un alt referendum, ăsta consultativ nu are nimic.

Monica Mihai: Care nu ar fi consultativ, din punctul dumneavoastră de vedere.

Ion Cristoiu: Nu, dar și anume o revizuire a Constituției este exact ca la ăla cu familia, deci revizuirea Constituției se poate face potrivit art. 150 îl spun pe de rost, nu-l mai caut. Unu la cererea președintelui care acționează la propunerea Guvernului scoatem din cadru, nu cred eu că Guvernul va… La cererea a o treime dintre deputați și senatori e posibil, sunteți de acord?

Monica Mihai: Da, ar fi o variantă.

Ion Cristoiu: Sau la cererea a 500.000 de mii de cetățeni cum s-a întâmplat la referendumul pe familie. Presupunând că PNL și cu cei de acolo, fac, o scriu propunerea ea se supune la vot în fiecare Cameră, li trebuie să fie două treimi ca să fie referendum, două treimi.

Monica Mihai: Adică o cifră destul de mare.

Ion Cristoiu: Să admitem că PSD acuma fiind drogat și vorba lui Doru Bușcu aprinzi niște faruri ca la iepuri și nu mai știu, doamna Dăncilă nu mai știe pe unde să fugă. Să presupunem că se face lucrul acesta, din acest moment noi vom avea un referendum în 30 de zile, e cel mai mare banditism.

Monica Mihai: Este posibil în 30 de zile sau va aștepta până la prezidențiale?

Ion Cristoiu: Nu are cum să aștepte.

Monica Mihai: Odată demarată procedura trebuie să respectăm???

Ion Cristoiu: Păi nu are când să se termine, când se termină Parlamentul, păi e sesiunea asta. Deci el nu are când, decât în ultimele zile ale sesiunii, trebuie aprobarea Parlamentului, ați înțeles?

Monica Mihai: Da.

Ion Cristoiu: Bun, când se termină… în 30 iunie.

Monica Mihai: Da.

Ion Cristoiu: Păi până la 30 iunie trebuie să facă, înseamnă că în știuse deja, trebuie să pui în termen de 30 de zile, potrivit Constituției trebuie în 30 de zile.

Monica Mihai: Deci înseamnă că până la finalul lunii iulie ar trebui să avem un nou referendum.

Ion Cristoiu: Și atunci avem de a face cu unul dintre cele mai mari abuzuri în serviciu din istoria României. De ce, pentru că domnul Klaus Iohannis vrea să convoace, care înseamnă bani, efort uriaș, pentru o singură modificare. Păi nu avem un referendum câștigat de domnul Traian Băsescu neaplicat încă, păi de ce nu-l pune și pe ăla.

Monica Mihai: Din 2009.

Ion Cristoiu: Stați să ne lămurim, cum adică numai referendumul lui? Că referendumul lui ar însemna un uriaș tărăboi, ați văzut ce înseamnă, două treimi, iar secții, iar mers la vot.

Monica Mihai: E un proces complex care costă.

Ion Cristoiu: Păi da, iar STS, iar tantile alea sau ce sunt ofițerese sau ofițerii ăia sau sergenții majori de la STS, iar da? Aici avem o problemă e numai referendum.

Monica Mihai: Nu mai sunt și alegeri.

Ion Cristoiu: Păi nu mai sunt și alegeri. Doi e o cheltuială, dacă tot e cheltuială atunci PSD trebuie să accepte propunerea PMP și anume să fie modificat și articolul propus din 2009, anume reducerea numărului de parlamentari și a celor două Camere. Căci altfel pe el îl interesează numai ăsta, adică cum noi răsturnăm țara așa cu fundul în sus numai pentru o mică modificare dacă tot ne ducem.

Monica Mihai: Să facem toate modificările în Constituție.

Ion Cristoiu: Dar măcar asta. Încă o dată în 2009 noi am avut un referendum consultativ, a fost validat da?

Monica Mihai: A fost validat.

Ion Cristoiu: Care nu s-a transpus în Constituție și de ce să nu-l transpunem acum? Iar joi seara doamna cu ochelari de la primăria numită Guvernul României a citit din care, adică cum voința poporului? Voința poporului… PSD ar trebui acum să nu mai fie chiar așa de curcă și să zică domnule ți-am zis eu, uite că ne costă. Iar ne ducem și iar ne duce și la prezidențiale?

Monica Mihai: Și vara viitoare ne ducem la alegerile locale și tot așa.

Ion Cristoiu: S-ar putea să-l pună la Parlamentul viitor, nici asta nu e exclus, adică să fie în aceeași zi, nu știu dacă se poate, cu prezidențialele.

Monica Mihai: Asta ar fi o posibilă variantă.

Ion Cristoiu: Da, dar oricum cred că trebuie neapărat și cel al PMP, păi și nu va accepta nimeni asta, desemnează NATO, păi ce face USR unde mai candidează?

Monica Mihai: Care este editorialul săptămânii, am început de câteva ediții să avem o rubrică permanentă, care vi s-a părut cel mai interesant?

Editorialul săptămânii

Ion Cristoiu: Cel mai interesant este al „dușmanului” meu Cornel Nistorescu, e chiar de vineri, 31 mai, în „Cotidianul”, nu știu îi spunea…

Monica Mihai: Accesul interzis pentru PSD

Ion Cristoiu: Accesul interzis pentru PSD, Cornel Nistorescu remarcă faptul că ei din tot votul ăsta de blam primit au înțeles că trebuie să-i primească înapoi pe ceilalți. Nu de asta a pierdut PSD pentru că nu era Cozmâncă, nu era Adrian Năstase și nu era nici…

Monica Mihai: Gabriela Firea.

Ion Cristoiu: Da, și ca să înțelegi că tu reformezi aducându-l pe Paul Stănescu înapoi nu vreau să mă înfurii că știu foarte bine cine e Paul Stănescu, care e baron, e unul dintre cei mai mari baroni din România și domină acolo, Oltul nu știu care, mi se pare o prostie, dacă doamna Dăncilă a înțeles că nu de asta au pierdut și Cornel Nistorescu asta sesizează, nu de asta au pierdut. Au pierdut pentru că nu au sprijin electoral, nu mai au fani, au comunicat prost, au schimbat doi premieri, 80 de miniștri au schimbat, vă imaginați.

Topul politicienilor

Monica Mihai: Și ajungem astfel la rubrica săptămânală top cinci politicieni ai săptămânii. Cine se află în această săptămână, o săptămână destul de agitată pe locul cinci?

Ion Cristoiu: Pe locul cinci se află celebra Raluca Turcan care petrecea luni spre marți crezând că va fi ea președinte, care i-a nenorocit pentru că, chiar merita locul unu din punctul ăsta de vedere pentru că a avut cea mai mare lovitură dată electoratului de dreapta a fost această pripeală a ei, cei de la PNL nu sunt conștienți că de fiecare dată când iese Raluca Turcan ăia mai pierd vreo 5%, mă rog și 10% când vine Ludovic Orban. Deci din punctul ăsta de vedere ei nu au înțeles nimic nici ei, ce să mai discutăm cei de la PNL, ei se îmbată cu apă rece, asta nu este o victorie. Un partid tot de dreapta care a câștigat 22%, fără structuri, fără primari, fără Boc, fără… și la ei i-au scos primarii pe ăia de acolo promițându-le marea cu sarea.

Monica Mihai: Cine este pe locul patru?

Ion Cristoiu: Pe locul patru, nu știu, Klaus Iohannis cu zbaterea lui de a liniști acest electorat, de a convinge că până la urmă el face ceva și cu aceste declarații, care te costă ca om politic, și anume imediat, gata. Adică când ai zis cumva tu „ridică-te și umblă și ăla nu s-a ridicat și nu a umblat a doua oară…

Monica Mihai: Scazi din autoritate?

Ion Cristoiu: Da, poți pierde din punctul ăsta de vedere, la el nu cred că e o pornire sufletească că așa e el obișnuit, el cred că traduce din germană în română. Știți că „imediat” de aici a pornit. Imediat în română are un sens constrângător, jignitor, și zic unii că în germană cică nu are.

Monica Mihai: Deci probabil el e pe…

Ion Cristoiu: Da, păi să zici imediat și iar imediat. Și a fost bună Carmen Dan, aveam o părere mai proastă despre ea, dar…

Monica Mihai: Cine este pe locul trei?

Ion Cristoiu: Pe locul trei este Viorica Dăncilă care până acum avea într-o mână o sacoșă de plastic, ea așa… și avea căpătâiul ăla care era funcția de premier și acum i s-a dat și în cealaltă mână și partidul. Este total depășită, ea este convinsă că acum conduce, ea nu poate să conducă partidul.

Monica Mihai: Și cine îl conduce totuși?

Ion Cristoiu: Nu, deocamdată ea a fost aleasă și va rămâne pentru că este persoana cea mai bună pentru baroni.

Monica Mihai: Poate fi manipulabilă?

Ion Cristoiu: Nu, ei își dau seama că Viorica Dăncilă e apă sfințită. Foarte important ce spun dacă Partidul Social Democrat nu găsește de urgență un lider, un lider chiar cum era, mă rog Dragnea nu la nivelul ăla, un lider.

Monica Mihai: Pe cine ați vedea dumneavoastră?

Ion Cristoiu: Nu știu, îmi puneți întrebări, spuneți dumneavoastră, deci întruchiparea partidului.

Monica Mihai: Deci asta ar fi momentan Olguța Vasilescu.

Ion Cristoiu: Da, deci partidul acesta nu a fost niciodată din 90 până acum democrat, în sensul condus de o echipă, nu există. Întotdeauna în fruntea partidului ăsta a fost Ion Iliescu…

Monica Mihai: O mână de fier.

Ion Cristoiu: Nu o mână de fier, o întruchipare a partidului, dar și la toate celelalte partide când spuneai PNL, spuneai Crin Antonescu, când spuneai Convenția, spuneai Emil Constantinescu, un nume.

Monica Mihai: Partidul e asociat cu un conducător.

Ion Cristoiu: Da, deci trebuie găsit. După părerea mea Olguța Vasilescu ar trebui să preia asta sau dacă nu, propunerea mea dacă Partidul Social Democrat merge pe această linie internaționalistă mai nou, ați văzut acum așa, bruxeleză, el are totuși o parte a electoratului naționalist, suveranist, are să știți.

Monica Mihai: Eurosceptic.

Ion Cristoiu: E impropriu, suveraniști cam în genul lui Viktor Orban, Salvini, are, atunci din PSD ar trebui să se rupă și halca condusă de doamna Olguța Vasilescu. Dacă ea ar avea tăria și s-ar rupe, după un timp că ne vom da seama și va încerca o formațiune care ar avea și un fel de PRM, adică o formațiune naționalistă, suveranistă cum spun eu, poate să aibă 7-8%, dar nu mai ea poate să aibă, poate să facă că restul cine? Repet depinde de Viorica Dăncilă, deja a făcut câteva mișcări năucitoare pentru PSD, a declarat că nu-i mai interesează Justiția care este o prostie, că totuși 99% din primari au sprijinit lupta aceasta că știau că au dosare. Au devenit un fel de „să trăiți” cu Bruxelles-ul, nu era vorba nici să ieșim din Uniune, dar nici să zicem „să trăiți” domnuleTimmermans.

Monica Mihai: Și au devenit împăciuitori cu președintele Klaus Iohannis.

Ion Cristoiu: Asta nu mai spun.

Monica Mihai: Cine este pe locul doi?

Ion Cristoiu: Pe locul doi este domnul Dan Barna, pentru că iată a făcut acea mișcare deșteaptă și s-a dus la Antena 3, nu trebuie să țină cont că ei spun, oricum ăia nu au unde să se ducă. Deci este un electorat care dacă se va duce la vot credeți că va vota PSD, și e greu de presupus că nu se va duce la PNL că eu dacă aș fi USR-ist m-aș duce cu atât mai mult la PNL. Până la urmă e ca într-un amor, o să se obișnuiască și cu mișcările lui, ei nu-l înțeleg, dar mișcarea asta e clar că ei au nevoie de un lucru foarte important, nu atât de electorat, împotriva lor se va duce, nu de către PSD ci de către sistem de către PNL și Iohannis o campanie fiind prezentați ca legionari, bolșevici, și nu-i așa huligani, intratabili și Dan Barna ca persoană, nu-l știu, întruchipează spiritul ăsta mai tolerant.

Monica Mihai: Mai uman spuneți.

Ion Cristoiu: Dacă ei merg pe linia lui Caramitru se pot sinucide pentru că, stați un pic pentru că a venit la vot 10% și s-ar putea ca la următoarele alegeri adevărate să vină 60% și să-i îndoaie, adică să vină să iasă și PSD, să iasă și PNL stați un pic, că nu ăia scot și alte partide. Nu știu dacă la ora actuală PSD nu a boicotat pe Dragnea, adică e apă rece ce li s-a întâmplat lor acum, și trebuie să ducă o operațiune de imagine în care ei să pară și oameni serioși ca să obțină votul de conducere al țării. Așa vot din ăsta… ei trebuie să arate că, trebuie să contracareze de pe acum imaginea de zărghiți, de #Rezist, de intratabili, de legionari, de bolșevici, că se duce, se face o campanie și prin asta arată că sunt și oameni ai dialogului.

Monica Mihai: Cine este pe locul unu și de ce?

Ion Cristoiu: Este Victor Ponta din două motive, unu prin dispariția monstrului, punem ghilimele, Liviu Dragnea, vreo 10.000 de oameni au rămas fără pâine, adică de doi ani dacă ați observat și dumneavoastră vă spuneam și eu facebook-iști, oameni din stradă, miting- iști, jurnaliști au trăit din ura față de Dragnea. În momentul în care a dispărut Dragnea ei nu știu dacă ați observat, au o frustrare, caută, trebuie un monstru.

Monica Mihai: Undeva trebuie să-și îndrepte

Ion Cristoiu: Da, și părerea mea este că dacă Ponta accepta să se întoarcă la PSD sau chiar să devină președintele Camerei cu ajutorul PSD devenea el monstrul. S-a încercat și cu Gabi Firea după incidentul ăla, dar ea a doua zi a fost isteață și l-a chemat pe protestatarul ăla la ea. Deci din punctul ăsta de vedere Ponta i-a trecut glonțul pe lângă ureche, dar Ponta are cea mai mare problemă dintre toți din mai multe motive, unul din momentul în care Dăncilă merge pe brațe deschise, îi primește pe toți și pe Geoană pe ăsta, nu mai e niciun motiv să plece către Ponta, da, de acord, păi ce motiv mai am decât dacă el duce acum o politică proprie de partid care are perspectivă.

Monica Mihai: Politica Pro România era adresată lui Dragnea.

Ion Cristoiu: Da, și politica era așa, să „moară” Dragnea și doi veniți la mine ca să scăpați de Dragnea, acum sigur baronilor le convine cu Dăncilă, sigur până la un punct până când vor vedea că se prăbușesc. Și atunci Victor Ponta trebuie să schimbe strategia și să înceapă să-l atace pe Iohannis, adică să ia el locul unui PSD condus de Dragnea de pe vremuri, dar mult mai deștept.

Monica Mihai: Rămâne să vedem dacă va și reuși Victor Ponta să facă acest lucru. Vă mulțumesc, domnule Cristoiu, pentru ediția din această zi, doamnelor și domnilor, până la ediția viitoare, la revedere!

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?