Acord istoric pe tema modificărilor climatice. Ce măsuri vor intra în vigoare din 2020

Publicat: 12 12. 2015, 21:29

Acordul vizează atât o transformare – în următoarele decenii – a economiei mondiale bazate pe combustibili fosili, cât și o încetare a ritmului ritmului încălzirii globale, scrie Reuters.

Ministrul francez de Externe Laurent Fabius, președintele COP21 a marcat anunțul cu o lovitură de ciocan în pupitru, semnalând astfel ajungerea la un acord între cele 195 de națiuni, după 13 zile de negocieri.

Documentul prevede limitarea creșterii temperaturii medii la nivel global la mai puțin de două grade Celsius, scrie BBC.

Acesta este primul acord care obligă toate țările să se angajeze să-și reducă emisiile de carbon.

El este în parte constrângător, în parte voluntar.

Anterior, grupuri-cheie, precum G77, un grup de țări în curs de dezvoltare, dar și țări precum China și India au anunțat că susțin propunerile.

Textul adoptat acceptă faptul că pericolul modificărilor climatice este mult mai important decât s-a recunoscut anterior și angajează semnatarii să-și reducă emisiile poluante.

Anterior, președintele francez Francois Hollande a catalogat textul drept „fără precedent”, iar secretarul general al ONU Ban Ki-moon i-a îndemnat pe negociatori să-și „încheie sarcina”.

În momentul în care președintele Conferinței ONU a marcat, printr-o lovitură cu ciocanul la pupitrul prezidiului, adoptarea Acordului, delegații s-au ridicat în picioare, au ovaționat și au aplaudat.

Documentul va intra în vigoare în 2020.

Între alte măsuri, el prevede:

– atingerea unui vârf al emisiilor cu efect de seră cât mai curând posibil, dar și a unui echilibru între surse și absorbanți de gaze cu efect de seră în a doua jumătate a acestui secol

– menținerea creșterii temperaturii globale „sub 2 grade Celsius” și o continuare a eforturilor de limitare a acesteia la 1,5 grade Celsius

– revizuirea progreselor înregistrate la fiecare cinci ani

– finanțarea cu fonduri de mediu în valoare de 100 de miliarde anual a țărilor în curs de dezvoltare, până în 2020, și un angajament în vederea continuării finanțării în viitor.