Adunarea Națională a Franței a adoptat proiectul de lege privind informațiile

Publicat: 25 06. 2015, 07:23
Actualizat: 25 06. 2015, 11:32

Proiectul de lege a fost adoptat în contextul unor dezvăluiri privind spionarea ultimilor trei președinți francezi de către serviciile americane de informații.

Socialiștii, republicanii, UDI (centriști) și radicalii de stânga (majoritari) au votat pentru, în timp ce ecologiștii și Frontul de Stânga au votat împotrivă.

Aproximativ o sută de aleși francezi consideră acest proiect de lege drept „periculos” și intenționează să sesizeze joi Consiliul Constituțional.

La rândul său, vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și-a exprimat îngrijorarea față de acest proiect de lege într-o scrisoare trimisă deputaților francezi săptămâna trecută.

Noul proiect de lege privind spionajul, pregătit de peste un an și reactivat după atentatele din ianuarie de la Paris, validează unele practici clandestine pentru serviciile franceze de informații, în principal în lupta împotriva terorismului.

Proiectul de lege le permite operatorilor de telecomunicații să instaleze „cutii negre” destinate filtrării comunicațiilor.

Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, a apărat noul proiect de lege, dând asigurări că nu pune în pericol „libertățile individuale”.

„Acest proiect de lege nu permite o supraveghere generalizată, ci, dimpotrivă, o interzice”, a subliniat el.

Senatul francez a adoptat noul proiect de lege privind spionajul marți, ziua apariției în presă a unor dezvăluiri potrivit cărora ultimii trei președinți ai Franței, François Hollande, Nicolas Sarkozy și Jacques Chirac, precum și numeroși miniștri, funcționari de rang înalt, deputați sau diplomați au fost interceptați în perioada 2006-2012 în beneficiul Statelor Unite.