Ambasadorul britanic la Sofia îi sperie pe bulgari că UE ar putea renunța la MCV, dar numai pentru România

Publicat: 08 01. 2015, 13:38
Actualizat: 08 01. 2015, 14:09

Într-un interviu acordat joi postului de televiziune bulgar bTV, ambasadorul britanic a sugerat că UE ar putea renunța la raportul MCV privind România, iar Bulgaria riscă să rămână singura țară monitorizată pentru justiție și afaceri interne.

Ambasadorul britanic a adăugat că trimiterea unor foști miniștri și șefi de agenții la închisoare, așa cum s-a întâmplat în România, ar arăta că Bulgaria are instituții independente, care nu sunt vizate de presiuni politice.

Jonathan Allen a subliniat că rapoartele de monitorizare ale Comisiei Europene arată în continuare că justiția bulgară nu respectă standardele UE, potrivit site-ului dnevnik.bg.

Diplomatul a precizat că el și alți șase ambasadori europeni și-au exprimat îngrijorarea privind justiția bulgară într-o scrisoare deschisă dată publicității la 21 decembrie 2014, în primul rând pentru a apăra interesele societății bulgare.

El a adăugat că investitorii britanici care deja se află în Bulgaria sunt mulțumiți de angajații lor bulgari și de taxele mici, dar sunt îngrijorați de schimbările legislative constante, lipsa transparenței și incertitudinea unor decizii corecte ale justiției.

Purtătorul de cuvânt al CE, Margaritas Schinas, a declarat, marți, pentru gândul, că președintele român Klaus Iohannis și noul președinte al Comisiei, Jean-Claude Juncker, vor discuta despre MCV săptămâna viitoare, la Bruxelles. Declarațiile președintelui Iohannis, de la ședința CSM de marți, despre nevoia ca „obiectivul major al sistemului judiciar” să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) sunt o dovadă că „obsesia președintelui Băsescu de a scăpa de MCV” s-a perpetuat și în noua conducere de la Palatul Cotroceni, a comentat pentru Gândul Cristian Ghinea, directorul Centrului Român pentru Politici Europene (CRPE). „Președintele Iohannis a fost prost sfătuit și preia același cadru mental prost al președintelui Băsescu”, a criticat Ghinea, care a contribuit la mai multe analize și cercetări cu privire la rolul MCV pentru consolidarea luptei anticorupție în România. Într-un interviu pentru Adevărul LIVE, Iohannis a clarificat că nu își dorește ridicarea MCV acum, ci vrea să fim pregătiți până în 2016-2017 să nu mai fim vizați de acest mecanism.