Amenințarea nucleară va domina vizita lui Obama în Coreea de Sud. Ce pregătește regimul de la Phenian

Publicat: 25 04. 2014, 08:42
Actualizat: 01 02. 2019, 09:35

În imagini prin satelit, înregistrate în urmă cu două zile, este surprinsă o reluare a activității la instalația de la Punggye-ri, unde se desfășoară testele ordonate de regimul de la Phenian, activități legate „probabil de o nouă detonare”, potrivit Institutului Americano-Coreean din cadrul Universității Johns Hopkins.

Seulul a anunțat săptămâna aceasta că a detectat, la această instalație, semne ale pregătirii unui test nuclear, care ar putea să aibă loc în cursul vizitei de 48 de ore a lui Obama la Seul.

Președintele Statelor Unite a sosit vineri în capitala sud-coreeană, în cadrul turneului pe care-l efectuează în Asia, început săptămâna aceasta la Tokyo.

Analiza imaginilor sugerează o intensificare a activităților – vehicule, tranport de materiale – în zona intrării în cele două tuneluri în care s-au desfășurat anterior teste subternate, adaugă institutul pe site-ul 38 North.

Sunt vizibile, de asemenea, vehicule de comandă și control, aparent însărcinate să asigure comunicațiile între instalație și alte infrastructuri.

Coreea de Nord a procedat la trei teste nucleare, și anume în octombrie 2006, mai 2009 și februarie 2013, teste interzise de către ONU și care conduc de fiecare dată la înăsprirea sancțiunilor internaționale.

Site-ul 38 North amintește că, în februarie 2013, intensificarea activității s-a produs cu două-trei zile înainte de detonare. „Nu știm dacă Coreea de Nord va urma același calendar”, subliniază site-ul.

Analiștii au părei împărțite cu privire la probabilitatea efectuării celui de-al patrulea test în cursul vizitei lui Obama. Unii apreciază că Phenianul caută mai ales provocarea, dar că nu va risca să provoace furia Chinei, unicul său aliat.

De altfel, președintele american a îndemnat China, în cursul viztei în Japonia, să descurajeze Coreea de Nord să-și continue programul nuclear, apreciind că rolul Beijingului în acest sens este „capital”.

Amenințarea nucleară va domina vizita lui Obama în Coreea de Sud, o țară aliată Statelor Unite pe teritoriul căreia sunt staționați 28.500 de militari americani.

După două luni de la efectuarea testului nuclear în februarie 2013, regimul stalinist, condus cu o mână de fier de dinastia Kim de peste 60 de ani, a anunțat redeschiderea instalației nucleare de la Yongbyon, în nord-vest, închisă în 2007, în vederea consolidării arsenalului nuclear.

Institutul Americano-Coreean de la Universitatea Johns Hopkins a semnalat, în decembrie, imagini prin satelit care surprindeau lucrări la instalația în care se produc bare de combustibil necesare reactoarelor cu plutoniu.

Phenianul deține în prezent suficiente materiale fisionabile – în special plutoniu – pentru a fabrica 6-10 bombe, apreciază experți în situația din această țară, una dintre cele mai închise și mai secrete din lume.