Analiză BLOOMBERG: Pentru Nokia, apariția iPhone a avut un impact mai devastator decât căderea Uniunii Sovietice

Publicat: 27 09. 2012, 12:06
Actualizat: 02 02. 2019, 18:08

Nokia va evita propunerea unui dividend pentru 2012, o premieră în istoria consemnată electronic a companiei, care și-a consumat rezervele de numerar în urma pierderilor și investițiilor masive necesare pentru a reveni pe o piață dominată acum de nou-veniți precum Google și Apple.

Impactul apariției smartphone-ului cu ecran tactil, fără taste, devenit standard după lansarea iPhone-ului în 2007, se dovedește a fi mai greu de suportat pentru Nokia decât destrămarea Uniunii Sovietice, potrivit unei analize Bloomberg.

Căderea URSS, la acea dată unul dintre cei mai mari clienți ai echipamentelor de telecomunicații produse de Nokia, a cauzat probleme financiare serioase pentru compania finlandeză, însă nu a împiedicat-o să plătească dividende acționarilor, după cum reiese din registrele electronice ale producătorului de telefoane mobile, care datează din 1989.

Nokia este în pierdere și consumă lunar aproximativ 300 milioane de dolari din rezervele de numerar acumulate în 14 ani de dominație a pieței telefoanelor mobile. Compania nu a reușit să se adapteze suficient de rapid la popularitatea câștigată subit de smartphone-ul fără tastatură, care se datorează iPhone-ului indiferent de evoluția actuală a pieței și de preferințele fiecărui utilizator în materie de preț, specificații hardware și sistem de operare.

Compania a rămas un jucător important în zona telefoanelor tradiționale, cu funcții de bază, unde suferă însă din cauza rivalității cu producătorii chinezi care reușesc să livreze modele mai ieftine datorită costurilor mai reduse. Pe segmentul telefoanelor scumpe, Nokia și-a pierdut din relevanță în ultimii ani, însă a reușit să propună în acest an modele convingătoare bazate pe sistemul de operare Windows Phone produs de Microsoft, bine primite de analiști și bloggeri.

Grupul finlandez a prezentat la începutul lunii septembrie, împreună cu Microsoft, noile modele Lumia cu Windows Phone 8, care aduc un design hardware de înaltă calitate, cameră foto-video cu stabilizator optic de imagine și ecran touchscreen care poate fi utilizat și cu mănuși. Telefoanele Lumia 920 și 820 își vor face apariția pe piață cel mai probabil în luna noiembrie, la prețuri încă necunoscute.

Pierderile și investițiile masive necesare pentru a prinde din urmă companii precum Samsung Electronics și Apple vor împiedica Nokia să plătească dividende pentru acest an, anticipează analiștii contactați de Bloomberg.

„Cel mai important pentru Nokia este în prezent să-și revigoreze vânzările și să revină cât mai curând pe profit. Până atunci, ar fi logic să nu plătească dividende, pentru a-și conserva puțina lichiditate de care dispune”, comentează analistul Mikael Anttila de la SEB, Stockholm.

Evitarea dividendelor ar putea alunga însă investitorii care doresc randament mai degrabă decât performanțe pe termen lung, accentuând declinul acțiunilor Nokia, aflate pe o pantă ascendentă pentru cel de-al cincilea an consecutiv, timp în care a pierdut aproximativ 90% din capitalizarea de piață. Compania a anunțat disponibilizarea a 20.000 de angajați, a închis numeroase fabrici și centre de cercetare și a vândut portofolii de patente și alte active pentru a-și putea continua activitatea.

Dividendele plătite de Nokia s-au înjumătățit în ultimii patru ani, la 20 de cenți pe acțiune pentru 2011, potrivit datelor Bloomberg. Pentru a menține acest dividend și în 2012, compania ar avea de plată 750 milioane euro.

Nokia a avut pierderi de 2,34 miliarde euro în prima jumătate a anului, iar analiștii estimează că grupul va rămâne pe pierdere timp de încă un an și jumătate, în cel mai bun caz. Rezervele nete de numerar s-au redus la jumătate în ultimii cinci ani la 4,2 miliarde euro la sfârșitul lunii iunie, și vor coborî până la sfârșitul acestui an la sub 3 miliarde euro, estimează Standard & Poor’s.

Totodată, compania are datorii de 5,2 miliarde euro, din care trebuie să ramburseze 1,25 miliarde euro în februarie 2014.

Analistul Sami Sarkamies de la Nordea Bank, Helsinki, consideră că Nokia ar fi trebuit să fi renunțat deja la plata dividendelor, din moment ce ratingul companiei este în categoria „junk” la toate cele trei mari agenții de evaluare financiară.

„A fost o greșeală faptul că nu au oprit plata dividendelor în contextul situației dificile. Acționarii ar putea avea de suferit dacă, spre exemplu, Nokia va fi nevoită să renunțe la planurile de revenire pe segmentul smartphone pentru că nu-și va mai putea permite costurile”, comentează analistul.

La apariția iPhone, în 2007, Nokia controla peste jumătate din vânzările de smartphone-uri la nivel global. În prezent, cota de piață a companiei pe smartphone este de aproximativ 6,6%, în timp ce iPhone și telefoanele Android ocupă 85% din piață.