Anul trecut, Uniunea Europeană a blocat un acord nuclear de miliarde de euro, încheiat între Rusia și Ungaria

Publicat: 13 03. 2015, 11:34
Actualizat: 05 05. 2015, 17:59

Anul trecut, Rusia și Ungaria au ajuns la o înțelegere pentru construirea a două reactoare nucleare cu o capacitate de 1.200 MW în Paks, oraș situat la aproximativ 120 de kilometri de Budapesta.

Rusia urma să împrumute Ungariei până la 10 miliarde euro pentru finanțarea construcției reactoarelor la centrala nucleară din apropierea orașului Paks, potrivit înțelegerii între premierul ungar, Viktor Orban, și președintele rus, Vladimir Putin, care ar fi acoperit circa 80% din valoarea proiectului.

Contractele pentru proiectarea, construirea și mentenanța reactoarelor au fost atribuite unei subsidiare a grupului rus Rosatom în luna decembrie a anului trecut. De asemenea, acordul dintre Rusia și Ungaria prevedea ca centrala nucleară de la Paks să utilizeze combustibil importat exclusiv din Rusia.

Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (Euratom), care trebuie să avizeze toate contractele de alimentare cu combustibil, a decis să nu aprobe înțelegerea în forma propusă de Ungaria și Rusia. Guvernul de la Budapesta a făcut apel contra deciziei Euratom, însă Comisia Europeană a menținut hotărârea inițială.

Pentru a continua proiectul alături de Rusia, Ungaria ar trebui, în aceste condiții, fie să renegocieze termenii contractului în ceea ce privește importul de combustibil, fie să acționeze legal împotriva Comisiei Europene.

Criticii acordului dintre Ungaria și Rusia și-au arătat teama privind creșterea dependenței energetice a Ungariei față de Rusia. De asemenea, mai mulți oficiali europeni și-au manifestat îngrijorarea legată de faptul că Moscova folosește politica din domeniul energiei pentru a diviza Europa și pentru a crea tensiuni între statele membre UE în ceea ce privește menținerea sancțiunilor împotriva Rusiei.