Anunț îngrijorător: Analiștii anticipează un război valutar mondial care nu mai poate fi împiedicat

Publicat: 28 07. 2019, 12:50

Fels se alătură unui număr în creștere de analiști de pe Wall Street care avertizează că plângerile repetate ale președintelui Donald Trump privitoare la practicile valutare ale partenerilor comerciali de top sporește riscul unor intervenții ale americanilor în sensul deprecierii dolarului. Fels descrie condițiile actuale ca fiind „runda a treia a unui război rece valutar”, cu riscul de a se intensifica.

„După o pauză la începutul anului 2018, războiul valutar rece dus între cele mai mari blocuri comerciale ale lumii timp de peste cinci ani a reizbucnit”, scrie Fels. „O escaladare către un adevărat război valutar cu intervenție directă din partea SUA și a altor mari guverne sau bănci centrale în sensul deprecierii monedelor, deși nu reprezintă o probabilitate pe termen scurt, nu mai poate fi exclusă.”

Apelurile lui Trump pentru reducerea dobânzilor și semnalele venite din partea BCE, băncii centrale chineze și a celei japoneze privind noi măsuri de relaxare au sporit tensiunile la nivel mondial.

În ultimele săptămâni, președintele american a catalogat mai multe țări drept manipulatori monetari, amenințându-le cu sancțiuni, invocând de asemenea în mod repetat valoarea ridicată a dolarului în încercarea de a pune presiune pe președintele Fed Jay Powell pentru reducerea dobânzilor, conform Financial Times.

Pentru prima dată într-un deceniu, tactica deprecierii valutare competitive revine. „Se pare că asistăm la un război al politicilor monetare, iar problema valutară este un simptom al acestuia”, arată Geoff Yu, de la UBS Wealth Management.

Dar totul vine dintr-o neînțelegere fundamentală a ce mișcă piețele monetare, spun analiștii. Dolarul puternic este rezultatul solidității economiei americane în raport cu alte economii și al faptului că dobânda americană este mai ridicată decât în majoritatea celorlalte țări dezvoltate.

Față de ceea ce s-a întâmplat cu un deceniu în urmă, acum situația este urmarea faptului că SUA se autoînfățișează drept victimă a piețelor. „Este un tip diferit de război valutar când America crede că pierde”, arată Kit Juckles, strateg SocGen.

Pe lângă reduceri de dobânzi și sancțiuni, Trump poate apela și la alte tactici, de exemplu prin intermediul piețelor valutare. Este posibil ca nu numai marile bănci centrale să se implice în războiul valutar rece, potrivit economistului Pimco, care remarcă așteptările privind reduceri de dobânzi în Coreea de Sud, Indonezia, Chile și Africa de Sud.

Foto: Pixabay