APEL. ONU cere Ungariei să își revizuiască legislația privind refugiații

Publicat: 30 06. 2020, 11:21
APEL. ONU cere Ungariei să își revizuiască legislația privind refugiații. Sursa foto: Shutterstock

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) a făcut apel la Guvernul Ungariei, condus de premierul Viktor Orban, să abroge modificările aduse sistemului de acordare a azilului din această țară, despre care susține că ar putea încălca legislația internațională.

Apelul agenției Organizației Națiunilor Unite vine în contextul în care, luna, trecută, Ungaria a decis închiderea așa-ziselor zone de tranzit pentru migranți, dar și înăsprirea regulilor privind acordarea de azil, ceea ce, practic, va duce la respingerea cererilor de azil, notează site-ul agenției de presă Reuters.

Potrivit noilor reguli, persoanele care își doresc să obțină azil trebuie acum să depună solicitările în acest sens la oficiile consulare ale Ungariei din statele vecine, nu la graniță, ca până acum.

„Această decizie i-ar putea expune pe solicitanții de azil riscului de returnare în țările de origine și riscului de a fi supuși unor tratamente inumane, ceea ce ar reprezenta o încălcare a Convenției din 1951, dar și alte documente internaționale privind drepturile omului pe care și Ungaria le-a semnat. Accesul pe teritoriul țării este o condiție esențială pentru ca aceste persoane să-și poată exercita dreptul de a solicita azil”, a anunțat UNHCR prin intermediul unui comunicat.

Reacția Guvernului de la Budapesta

Un purtător de cuvânt al Guvernului Ungariei a declarat că noile reglementări privind acordarea azilului le vor permite solicitanților de azil să-și depună solicitările într-o manieră mai bine reglementată.

„Imigrația ilegală încalcă legile din Ungaria și din Uniunea Europeană. Astfel, pentru a respecta opțiunea poporului Ungariei, vom continua să protejăm granițele Schengen de migrația ilegală”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Budapesta.

UNHCR face apel la Guvernul Orban să renunțe la aceste modificări și să se asigure că sistemul de acordare a azilului din Ungaria este în concordanță cu legislația internațională privind drepturile omului.

În perioada de vârf a crizei europene a migrației din 2015, Guvernul Orban a ordonat închiderea granițelor de sud ale țării, blocând astfel o rută folosită la acea vreme de mii de migranți.