APEL. Papa Francisc: Pandemia de COVID-19 ar trebui să ne facă să ne gândim mai mult la mediul înconjurător

Publicat: 21 06. 2020, 17:14
APEL. Papa Francisc: Pandemia de COVID-19 ar trebui să ne facă să ne gândim mai mult la mediul înconjurător. Sursa foto: Shutterstock

Reducerea puternică a nivelului poluării la nivel mondial în perioada restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19 ar trebui să îi facă pe oameni să se gândească mai mult la importanța mediului înconjurător, pe măsură ce restricțiile sunt relaxate sau ridicate, a declarat duminică Papa Francisc.

În cadrul predicii de duminică din Piața Sfântul Petru, Papa Francisc a spus că pandemia i-a făcut pe mulți dintre oameni să se gândească mai atent la relația lor cu mediul înconjurător, după cum informează site-ul agenției de presă Reuters.

Piața Sfântul Petru a fost redeschisă publicului luna trecută, iar ultimele restricții de circulație din Italia au fost eliminate pe 3 iunie.

„Restricțiile impuse pentru a limita infecțiile cu COVID-19 au redus poluarea și ne-au arătat încă o dată frumusețea atâtor locuri în lipsa traficului și zgomotului. Acum, cu ocazia revenirii la activitățile obișnuite, ar trebui cu toții să fim mai responsabili și să ne îngrijim mai bine de casa noastră comună, Pământul”, a spus duminică Papa Francisc.

Poluarea, puternic redusă în timpul perioadei de restricții

Nivelul poluării aerului și apelor la nivel mondial a scăzut puternic în perioada în care statele lumii au impus restricții de circulație pentru limitarea pandemiei.

La Veneția, apele din canalele din oraș au fost atât de curate și limpezi ca urmare a lipsei traficului, încât au putut fi observați pești în canale pentru prima dată în ultimii ani.

În perioada restricțiilor, delfinii au înotat mai aproape de porturi, ratoni au fost văzuți în Central Park din New York, iar în Țara Galilor au fost observate capre de munte pentru prima dată în ultimii ani.

La Milano, reducerea poluării în această perioadă i-a determinat pe oficiali să planifice mai multe zone pietonale și piste pentru biciclete în oraș.

Joi, Biserica Catolică a lansat un manual de 225 de pagini pentru credincioși, în care îi sfătuiește pe aceștia să renunțe pe cât posibil la utilizarea combustibililor fosili și să monitorizeze companiile din sectoare precum mineritul pentru a observa dacă acestea respectă reglementările privind protecția mediului.