Armenia se declară pregătită să înceapă negocieri pentru o eventuală încetare a focului în Nagorno-Karabah

Publicat: 02 10. 2020, 18:14
Armenia se declară pregătită să înceapă negocieri pentru o eventuală încetare a focului în Nagorno-Karabah. Sursa foto: Profimedia

Ministerul armean de Externe a anunțat vineri că este „pregătit să se angajeze în discuții” cu Franța, Rusia și Statele Unite în legătură cu o eventuală încetare a focului în regiunea Nagorno-Karabah, regiune disputată de Armenia și Azerbaidjan.

Anunțul instituției vine în contextul în care numărul victimelor a crescut rapid în ultimele zile în regiunea din Caucazul de Sud, ambele părți acuzându-se reciproc de lansarea unor atacuri mortale, informează BBC.

Conflictul armat dintre cele două țări a izbucnit duminică. Enclava Nagorno-Karabah este în mod oficial parte a Azerbaidjanului, dar este locuită de o populație armeană, care deține și controlul de facto asupra acestui teritoriu.

Cele două foste republici sovietice s-au confruntat pentru suveranitatea asupra acestui teritoriu între 1988 și 1994, semnând în cele din urmă un armistițiu, dar disputa teritorială nu a fost soluționată nici până în prezent.

Franța, Rusia și Statele Unite, care conduc Grupul de la Minsk al OSCE, destinat medierii conflictului dintre Armenia și Azerbaidjan, au făcut apel la o încetare a focului, dar până în prezent Azerbaidjanul nu s-a arătat dispus să participe la negocieri.

În ultimele confruntări dintre cele două părți, forțele azere au anunțat că au înregistrat mai multe victorii tactice, dar au acuzat Armenia de atacuri asupra unor sate, atacuri care ar fi produs victime în rândul civililor.

Armenia a anunțat că a doborât mai multe drone azere în apropierea capitalei Erevan, dar informația a fost negată de către Azerbaidjan.

Care sunt șansele unui eventual armistițiu?

În cadrul unei declarații comune transmise joi, președinții Franței, Rusiei și Statelor Unite au făcut apel la „o încetare imediată a ostilităților” între părți.

Ca reacție la această declarație, Ministerul armean de Externe a anunțat vineri că este gata să se angajeze în discuții cu membrii Grupului de la Minsk „pentru a restabili un armistițiu bazat pe acordurile din 1994-1995”.

Cu toate acestea, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a respins până în prezent propunerile de dialog, iar principalul aliat al azerilor, Turcia, a anunțat că o încetare a focului depinde de „retragerea armenilor din toate teritoriile Azerbaidjanului”.

Autoritățile din Armenia au declarat duminică legea marțială și au dispus mobilizarea totală a Armatei, ca urmare a unor confruntări produse în regiunea Nagorno-Karabah, disputată cu Azerbaidjanul.

Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan cu privire la regiunea Nagorno-Karabah a provocat îngrijorare în rândul statelor occidentale, întrucât ar putea spori instabilitatea din regiunea Caucazului, zonă tranzitată de importante conducte de petrol și gaze naturale.

Ministerul Afacerilor Externe de la București a emis o avertizare de călătorie pentru cetățenii români care intenționează să călătorească în Armenia și Azerbaidjan.