Austria refuză admiterea României în SCHENGEN la nivel terestru /”Să ne concentrăm pe acest pas, fără speculații privind viitoarele etape”

Publicat: 26 02. 2024, 17:54

Guvernul Austriei a reiterat, luni, că se va opune în continuare admiterii României și Bulgariei în Spațiul Schengen la nivel terestru, cerând evitarea speculațiilor privind viitoarele etape ale extinderii zonei europene de liberă circulație.

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a afirmat luni, cu ocazia unui eveniment desfășurat în orașul Innsbruck, că Austria se va opune în continuare în Consiliul Uniunii Europene integrării totale a României și Bulgariei în Spațiul Schengen, conform publicației Volksblatt.

Gerhard Karner a amintit că România și Bulgaria vor adera în martie la Spațiul Schengen la nivelul frontierelor aeriene și maritime.

”Eu cred că trebuie să ne concentrăm pe acest pas, fără a face speculații privind viitoarele etape”, a declarat Gerhard Karner, amintind că acordul actual a fost obținut după ”negocieri dure” și conține ”condiții clare”.

Printre condițiile solicitate de Austria se numără securizarea frontierelor terestre și suplimentarea personalului Agenției UE a frontierelor (Frontex) la granițele externe ale UE.

De asemenea, România și Bulgaria trebuie să accepte solicitanții de azil extracomunitari ajunși în Austria după tranzitarea teritoriilor celor două state.

Conform unor surse politice, negocierile pentru admiterea României și Bulgariei în Schengen la nivelul frontierelor terestre vor continua în următoarele luni, astfel că Guvernul de la Viena riscă să fie supus unor presiuni tot mai mari.

Austria a semnalat constant că se opune integrării depline a României și Bulgariei în spațiul european de circulație fără controale vamale. Guvernul de la Viena cerut intensificarea operațiunilor Agenției UE pentru protecția frontierelor (Frontex) în Bulgaria și alocarea de fonduri suplimentare din partea Comisiei Europene pentru intensificarea controalelor la frontierele terestre, în special la granița Bulgariei cu Turcia.

Foto: Profimedia

Citește și:

Marcel Ciolacu, discuții cu ambasadoarea Greciei la București/„Prietenia noastră este reflectată de o agendă bogată de contacte politico-diplomatice”

Reacții din Parlament după dezvăluirile făcute de GÂNDUL despre întâlnirea dintre Ciucă, Borza și Ostahie. „Ține de strategie”/„Mi se pare exagerat”