Autoritățile din Tiraspol sunt îngrijorate de numirea lui Saakașvili în funcția de guvernator al regiunii Odesa

Publicat: 04 06. 2015, 14:18

„Numirea în această funcție a domnului Saakașvili este o chestiune suverană a Ucrainei, dar această noutate a fost primită cu o oarecare îngrijorare. Societatea face paralele cu situația din Osetia de Sud din anul 2008 și vom monitoriza acțiunile acestui oficial”, a afirmat Șevciuk.

Liderul de la Tiraspol a respins acuzațiile lui Saakașvili potrivit cărora toată contrabanda din regiunea Odesa s-ar face prin Transnistria, aducând drept argument rapoartele Misiunii EUBAM (Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în R. Moldova și Ucraina).

Referindu-se la contingentul militar din regiunea transnistreană, Șevciuk a menționat că raioanele din stânga Nistrului sunt preponderent agrare și a dat asigurări că militarii ruși vor avea la dispoziție tot ce le trebuie, după ce Ucraina a anulat un acord cu Moscova care le permitea rușilor să transporte provizii și personal militar spre Transnistria.

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, un reformator și un inamic declarat al lui Vladimir Putin, a devenit sâmbătă guvernatorul regiunii strategice ucrainene Odesa, căreia îi va apăra „suveranitatea” și în care va lupta împotriva corupției. Rușii au denunțat imediat, cu virulență, nominalizarea lui Saakașvili, care în 2008 a pierdut în fața Rusiei un război fulger pentru controlul asupra teritoriului separatist prorus Osetia de Sud, a cărui „independență” a fost recunoscută ulterior de Moscova, la fel ca și cea a republicii georgiene proruse Abhazia.

Orașul Odesa – cu un milion de locutori și principalul port ucrainean, situat în apropiere de Transnistria, regiunea separatistă din republica Moldova în care sunt staționate trupe rusești – este râvnit de președintele rus Vladimir Putin, care l-a citat în urmă cu un an ca făcând parte din proiectul Novorossia (Noua Rusie) pe care ar vrea să-l vadă prinzând viață.

Un oraș rusofon, Odesa a reușit să reziste puseurilor separatiste care au condus în regiunile rebele din est la un conflict armat care s-a soldat, din aprilie 2014 până în prezent, cu aproape 6.300 de morți, dar situația în oraș rămâne foarte tensionată. O serie de explozii „misterioase” care au vizat organizații proucrainene au răsunat în ultimele luni în localitate.