Autorul atentatului de la Burgas nu a fost un atacator kamikaze: „Bomba a fost detonată prea devreme”

Publicat: 07 02. 2013, 16:29
Actualizat: 03 07. 2013, 16:42

Autorul atentatului antiisraelian comis în Bulgaria la 18 iulie nu a fost un atacator kamikaze, explozibilii fiind detonați mai devreme decât era prevăzut, a anunțat joi ministrul bulgar de Interne Țvetan Țvetanov, relatează AFP.

Bărbatul respectiv, care locuia în Bulgaria sub o identitate falsă, ca „Felipe”, „nu era un kamikaze, ci urma să pună (…) explozibilul în compartimentul pentru bagaje al autobuzului, apoi să declanșeze, mai târziu, o explozie de la distanță”, a declarat ministrul unor jurnaliști.

„Pagubele ar fi fost, în acest caz, mult mai importante”, a subliniat Țvetanov.

Explozia s-a produs în momentul în care tânărul, care avea asupra doi rucsaci, unul în spate, celălalt la piept, s-a apropiat de unul dintre autocarele care urma să transporte turiști israelieni, la 18 iulie, de la aeroportul de la Burgas la hotel.

Cinci turiști și șoferul bulgar au fost uciși.

Bulgaria a desemnat marți mișcarea șiită libaneză Hezbollah, ostilă Israelului, ca aflându-se în spatele atentatului, provocând reacții internaționale puternice.

Țvetanov a precizat joi că servicii speciale din țări partenere Bulgariei au stabilit cu certitudine ruta a doi dintre complici, „de la intrarea lor în Europa, dinspre Liban, și până la întoarcere lor din Europa, către Liban, după comiterea actului terorist”.

O expertiză efectuată de către Europol a dovedit că permise auto false din statul american Michigan, pe care le utilizau autorul atentatului și compolicii săi, „au fost realizate în Liban”, a adăugat el.

Deși identitatea autorului atentatului nu este cunoscută, în continuare, în pofida unor amprente ADN de care dispun anchetatorii, doi dintre complicii acestuia au putut să fie identificați.

Directorul serviciului de luptă împotriva criminalității organizate (GDBOP) Stanimir Florov a evocat, joi, pentru postul BTV, „doi complici, cu dublă naționalitate, care puteau să călătorească liber în Uniunea Europeană (UE)”.

Țvetanov a precizat marți că cele două persoane identificate „dețineau pașapoarte le Australiei și Canadei” și „trăiau pe teritoriul libanez începând din 2006 și 2010”.

Florov a evocat, de asemenea, un al treilea complice, ale cărui rol și identitate rămân să fie definite.