Autorul imaginilor cu Omran ar avea legături cu rebelii responsabili pentru decapitarea unui copil

Publicat: 21 08. 2016, 09:04

Fotografia cu Omran Daqneesh, un băiețel sirian în vârstă de doar cinci ani, plin de sânge și de praf, care privește fix, confuz și fără de speranță, a devenit în scurt timp simbolul tragediei umanitare din Siria. Băiețelul a fost fotografiat la doar câteva minute după ce a scăpat cu viața în urma unui raid aerian care a distrus apartamentul în care locuia cu familia sa în cartierul Qaterji al orașului sirian Alep.

Potrivit NBC News, Ali Daqneesh, fratele mai mare al lui Omran, a decedat sâmbătă în urma rănilor suferite în timpul raidului de miercuri, a anunțat Alep Media Center. Ali era în vârstă de 10 ani.

Autorul imaginilor cu Omran este Mahmoud Raslan, un activist care face parte din Alep Media Center, un grup care din 2011 furnizează știri din zonele controlate de rebeli în orașul Alep.

„Am făcut multe poze cu copii morți sau răniți în raidurile aeriene” asupra zonelor rebele din Alepul, povestește Mahmoud Raslan, contactat telefonic de agenția de știri AFP.

„De obicei sunt leșinați sau plâng. Însă Omran stătea acolo, lipsit de glas, cu privirea goală, era ca și cum nu pricepea foarte bine ceea ce tocmai se întâmplase,” a mai spus fotograful.

Vineri, mai mulți bloggeri au indicat faptul că pe pagina de Facebook al lui Raslan, într-o imagine de pe data de 5 august, acesta apare alături de membrii grupării rebele Al-Nour al-Din Zenki. Doi dintre membrii grupării care apar în imagine au fost identificați ca fiind implicați într-un incident macabru petrecut la mijlocul lunii iulie. Aceștia au fost implicați în decapitarea unui copil de 12 ani acuzat că ar fi luptat de partea lui Assad, relatează cotidianul Suddeutsche Zeitung pe pagina electronică.

Oficial, gruparea Nour al-Din al-Zinki a denunțat și condamnat „astfel de abuzuri,” și a insistat că astfel de „erori individuale nu reprezintă nici practicile noastre tipice și nici politicile noastre generale,” scrie BBC News online.

„Toți indivizii implicați în acest abuz au fost arestați și predați comisiei (judiciare) pentru investigații în conformitate cu standardele legale în vigoare,” au adăugat reprezentanții grupării.

Totuși, la începutul acestei luni, Amnesty International a publicat un raport care detaliază o serie de încălcări grave ale drepturilor omului care ar fi fost comise de către luptătorii grupării Nour al-Din al-Zinki, inclusiv răpiri și tortură.

Statele Unite, care în trecut au oferit sprijin militar grupării Nour al-Din al-Zinki, au anunțat că încearcă să găsească mai multe informații cu privire la acest „incident infiorător.”

„Dacă se dovedește că într-adevăr lucrurile s-au întâmplat așa și acest grup este implicat (…) ar pune capăt acordării oricărui fel de ajutor sau ,sincer, oricărei implicări cu acest grup,” a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner.