AVERTISMENT ONU: mediul înconjurător se deteriorează în ritm alert, cu riscul de a se ajunge la situații critice

Publicat: 07 06. 2012, 14:02
Actualizat: 07 06. 2012, 14:02

 

Starea planetei se degradează în ritm alert, după ce populația globală s-a dublat din 1950, iar dacă umanitatea nu își va schimba rapid atitudinea, în scurt timp se va ajunge la situații critice, potrivit unui raport al Programului ONU pentru Mediu, relatează AFP.

Al cincilea raport referitor la „Viitorul ecologic al planetei”, Geo-5, a fost publicat miercuri ca preambul al Summitului pe tema dezvoltării durabile Rio-20, care se va desfășura în perioada 20-22 iunie la Rio. Raportul precedent datează din 2007.

„Dacă această situație persistă, dacă structurile actuale de producție și consum al resurselor naturale continuă și nu se face nimic pentru schimbarea evoluției, guvernele vor trebui să își asume responsabilitatea unui nivel de degradare și repercusiuni fără precedent”, precizează Achim Steiner, director general al programului ONU.

Potrivit raportului, din cele 90 de obiective considerate prioritare de către statele membre ale Programului, numai patru au înregistrat progrese semnificative. Printre acestea se află eliminarea substanțelor care afectează stratul de ozon, în vederea prevenirii a milioane de cazuri de cataractă până în 2100 și a milioane de cazuri de cancer de piele până în 2050, precum și eliminarea plumbului din carburanți.

Dar, în continuare, peste 600 de milioane de persoane nu vor avea acces la apă potabilă până în 2015, deși lucrurile s-au mai îmbunătățit în acest sens, iar alți 2,5 miliarde de oameni nu vor avea acces la medicamete.

De asemenea, cercetarea a înregistrat progrese în reducerea poluării marine, care rămâne totuși la un nivel dramatic. Creșterea acidității apelor marine a provocat o degradare a recifelor de corali cu un nivel de 38 la sută începând din 1980 încoace, a căror supraviețuire este amenințată cu dispariția până în 2050. Scurgerile de petrol în mare s-au diminuat în ultimii 20 de ani.

S-au înregistrat de asemenea unele progrese cu privire la 40 de obiective, printre care extinderea zonelor protejate, precum parcurile naționale – la 13 la sută din suprafața terestră – și despădurirea, care a fost redusă de la 16 milioane de hectare pe an în anii ’90 la 13 milioane pe an în anii 2000-2010.

Totodată progrese minore sau aproape de zero s-au înregistrat cu privire la 24 de obiective. Astfel, emisiile de gaze cu efect de seră s-ar putea dubla în următorii 50 de ani, odată cu creșterea temperaturii medii cu peste 3 grade. Pentru o creștere a temperaturii de 2,5 grade, costul economic este de circa 1-2 la sută din PIB.

Între timp, s-au înregistrat progrese în ceea ce privește eficiența energentică, iar unele state semnatare ale protocolului de la Kyoto și-au redus puțin emisiile.

Situația stocurilor de pește se deteriorează, deși, în zonele marine protejate, acestea se refac. Numărul inundațiilor a crescut cu 230 la sută între 1980 și 2000, iar al perioadelor de secetă cu 38 la sută.

Alte opt obiective au înregistrat un regres semnificativ. Astfel, degradarea biodiversității, determinantă pentru viața oamenilor, a sporit, iar 20 la sută dintre speciile de vertebrate sunt amenințate cu dispariția.

Din lipsă de date, nu au putut fi cuantificate rezultatele legat de 14 obiective.

Raportul lasă în continuare loc inițiativelor, sugerând că încă se pot atinge obiective ambițioase până în 2050, cu atât mai mult cu cât se „consolidează strategiile actuale”, și insistă pe obiectivele cuantificabile.

Printre inițiativele reușite sunt menționate consolidarea comerțului, inovarea tehnologiilor și altele. Documentul insistă pe concentrarea pe factorii responsabili pentru modificările climatice, precum preșterea populației, consumul irațional, transporturile.

„Geo-5 amintește liderilor mondiali și națiunilor prezente la conferința Rio-20 că tranziția definitivă către o economie ecologică cu emisii reduse de CO2 și utilizarea eficientă a resurselor trebuie adoptată de urgență”, conchide Steiner.

Clava Ungureanu