AVERTISMENTUL LUI PUTIN PENTRU ROMÂNIA. Reacția MAE

Publicat: 28 05. 2016, 14:22

Putin a reiterat avertismentul asupra sistemului antirachetă din România, acuzând că deși Moscova a solicitat în nenumărate rânduri că va lua măsuri represive în caz contrar, Washingtonul și aliații săi au ignorat aceste avertismente.

În cursul acestei luni, sistemul antirachetă de la Deveselu a intrat în funcțiune, urmând ca și în Polonia să aibă loc o operațiune militară similară.

„Dacă ieri în acele zone din România oamenii nu știau pur și simplu ce înseamnă să fie ținte, atunci azi vor fi forțați să ia anumite măsuri pentru a-și asigura securitatea”, a declarat Putin vineri seară la o conferință de presă în Atena, alături de premierul grec Alexis Tsipras.

„Va fi aceeași situație și în cazul Poloniei”, a avertizat liderul rus.

Putin nu a specificat ce măsuri plănuiește Rusia să ia, dar a insistat că în acest caz nu Rusia va face prima mișcare, ci doar va răspunde acțiunilor Washingtonului. „Nu vom acționa până când vom vedea rachete în zone învecinate cu noi”, a mai specificat Putin.

El a respins argumentul potrivit căruia sistemul antirachetă este necesar pentru a contracara orice ofensivă din partea Iranului, spunând că nu are niciun sens, deoarece a fost încheiat un acord nuclear în această privință cu Iranul anul trecut.

Rachetele lansate din zonele care vor forma sistemul antirachetă ar putea lovi foarte ușor orice oraș rus, a mai explicat Putin.

„Cum poate să nu fie asta o amenințare pentru noi?”, a acuzat liderul de la Kremlin.

El a invocat frustrarea Rusiei în acest caz, explicând că îngrijorările Rusiei cu privire la sistemul antirachetă nu sunt luate în considerare.

„Am tot repetat, ca o mantră, că vom fi forțați să reacționăm… Nimeni nu vrea să ne audă. Nimeni nu vrea să poarte negocieri cu noi”, a acuzat Putin.

Planul NATO de instalare a unor elemente antibalistice în România și Polonia a fost de la început o sursă de tensiuni cu Moscova. Rusia consideră că sistemele militare sunt îndreptate împotriva sa, deși Alianța Nord-Atlantică a dat asigurări că sunt vizate capacitățile balistice ale unor țări precum Iranul și Coreea de Nord.

Scutul american antirachetă de la Deveselu a devenit operațional pe 12 mai, aflându-se la 180 de kilometri de București, în comuna Deveselu la Baza Militară 99 Deveselu (județul Olt). El are 24 de interceptoare de tip SM-3 și se activează la detectarea unei rachete ostile de către radarele fixe sau mobile. Capabilitatea tehnică a bazei include un radar puternic, interceptori de rachete și echipament de comunicații.