BCE și Germania pun o condiție importantă pentru garantarea depozitelor de până la100.000 de euro din bănci

Publicat: 23 11. 2017, 22:28

Conform reglementărilor europene, depozitele bancare sunt garantate în prezent până la nivelul de 100.000 de euro. Însă Franța, Italia și Comisia Europeană vor ca sistemul de garanții pentru depozitele bancare să fie finanțat printr-un fond comun al zonei euro, în contextul planului de consolidare a uniunii monetare și bancare.

Măsurile au rolul creșterii încrederii în sectorul bancar european, dar mecanismele naționale pentru garantarea depozitelor sunt considerate insuficiente în cazul unor crize economice majore.

Planul întâmpină opoziția Berlinului, care se teme că cetățenii germani riscă să fie nevoiți să finanțeze conturi bancare în cazul unei crize majore apărută în alt stat al zonei euro. În acest context, Guvernul Angela Merkel a cerut în mai multe rânduri identificarea și eliminarea creditelor neperformante.

Poziția Germaniei este susținută și de Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene (BCE). „Un mecanism european de garantare a depozitelor bancare nu poate fi aplicat până ce nu se va diminua cuantumul creanțelor dubioase”, a declarat șeful BCE în Parlamentul European, potrivit publicațiilor franceze La Tribune și Economie Matin.

„Temele creditelor neperformante și Sistemului European de Garanții pentru Depozite Bancare (EDIS) sunt legate una de cealaltă. Reducerea riscurilor și asumarea în comun a responsabilității pentru riscuri merg în paralel, iar creditele neperformante sunt parte a acestei scheme”, a subliniat Mario Draghi.

În noiembrie 2015, Comisia Europeană a propus constituirea Sistemului European de Garanții pentru Depozite Bancare (European Deposit Insurance Scheme, EDIS) pentru depozitele bancare din zona euro. EDIS, unul dintre pilonii uniunii bancare, este parte a planului de măsuri în sensul aprofundării integrării economice și monetare. Sistemul European de Garanții pentru Depozite Bancare (EDIS) va fi o continuare a reglementărilor actuale implementate la nivel național prin Directiva UE 2014/49, prin care sunt asigurate depozitele bancare de până la 100.000 € în toate statele Uniunii Europene. Intenția liderilor UE este ca Sistemul European de Garanții pentru Depozite Bancare să fie mai puternic și mai uniformizat în materie de susținere financiară la nivelul zonei euro.