Benjamin Netanyahu, atac dur la adresa Iranului, de la înălțimea tribunei ONU

Publicat: 01 10. 2015, 21:19

„Israelul nu va permite Iranului să intre în clubul țărilor care dețin arme atomice”, a declarat Benjamin Netanyahu de la tribuna Adunării Generale ONU.

„La 70 de ani după uciderea a șase milioane de evrei, liderii Iranului promit distrugerea țării mele, asasinarea poporului meu, iar reacția Națiunilor Unite și a aproape fiecărei țări reprezentate aici este o tăcere absolută. O tăcere asurzitoare. O tăcere totală”, a adăugat Netanyahu, conform site-ului Ynetnews.com.

După ce a rostit această frază, liderul Israelului a tăcut 45 de secunde.

„Doamnelor și domnilor, poate că astfel înțelegeți de ce Israelul nu se alătură grupului care celebrează semnarea acordului nuclear cu Iranul. Poate că dacă liderii Iranului ar pune la cale distrugerea țărilor dumneavoastră ați avea mai puțin entuziasm față de acest acord”, a subliniat Netanyahu, acuzând regimul islamist de la Teheran de finanțarea terorismului internațional.

„Acordul nuclear tratează Iranul ca o țară normală, deși se comportă ca un regim întunecat”, a sublinuat premierul Israelului.

Referindu-se la decizia președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, de a nu mai recunoaște Acordul de la Oslo, Netanyahu a pledat pentru reluarea procesului de pace israelo-palestinian.

„Sunt pregătit să reiau imediat negocierile cu palestinienii fără condiții preliminare”, a afirmat Netanyahu.

Iranul și marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franța, Rusia, China și Germania) au ajuns, pe 14 iulie, la un acord privind programul nuclear iranian. Acordul include un compromis între Washington și Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecții inopinate. În cazul în care Iranul respinge o cerere de inspecție, o comisie de arbitraj formată din reprezentanți iranieni și ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu. Lipsa dreptului automat de a efectua inspecții ar putea oferi Teheranului timp să mușamalizeze eventualele nereguli până la efectuarea vizitei. O concesie făcută de Iran este menținerea sancțiunilor privind rachetele pentru încă opt ani și a embargoului privind armele pentru cinci ani. În cazul în care Iranul încalcă acordul, este prevăzută o clauză care permite restabilirea sancțiunilor în termen de 60 de zile.

Israelul, un aliat strategic al Statelor Unite, a condamnat vehement acordul cu Iranul, avertizând că este periclitată pacea globală și semnalând că va face toate eforturile diplomatice pentru a bloca aplicarea documentului. Arabia Saudită a exprimat preocupare privind programul nuclear iranian. Documentul, contestat de politicieni republicani americani, ar putea fi respins de Congresul Statelor Unite.