Bloomberg: Principalul risc de securitate pentru piețele financiare mondiale

Publicat: 17 11. 2014, 17:47

Întrebați care din cinci variante reprezintă cel mai mare risc pentru piețele financiare mondiale, 52% dintre participanții la cercetare au menționat conflictul ruso-ucrainean. Alți 26% au citat organizația Stat Islamic și numai 5% epidemia de Ebola.

Statele Unite sunt considerate cele mai mari beneficiare ale prețurilor scăzute ale petrolului.

Rusia este afectată de două lovituri, sancțiunile occidentale și scăderea cotațiilor petrolului, care pun în pericol economia.

În timp ce autoritățile de la Moscova amenință Ucraina cu tancuri și trimit avioane în spațiul aerian străin, președintele Vladimir Putin a declarat vineri că declinul prețurilor petrolului poate fi „catastrofal” pentru Rusia, cel mai mare exportator de energie din lume.

„Situația ruso-ucraineană este cea mai periculoasă, întrucât este vorba de un stat care încearcă să își sporească puterea prin haos creat prin acțiuni de război”, a declarat Mikael Simonsen, director de vânzări la Nordea Bank în Helsinki, respondent în sondaj.

Sondajul la care au participat 510 investitori a fost realizat în perioada 11-12 noiembrie.

Investitorii s-au confruntat în acest an cu o serie de riscuri geopolitice, de la războiul din Ucraina până la epidemia de Ebola din Africa și tensiunile teritoriale dintre China și vecinii săi.

Săptămâna trecută, Rusia a deplasat nave de război către Australia, în ajunul summitului G20, și a anunțat planuri de extindere a patrulelor de bombardiere până în Golful Mexic.

Rusia, care a anexat Crimeea în luna martie, a negat în repetate rânduri că trimite forțe armate în Ucraina sau că ajută separatiștii pro-ruși.

Gradul de risc provocat pe piețele financiare de conflictele politice și militare este în creștere, consideră 46% dintre respondenți, în timp ce 41% spun că este în stagnare, iar 13% că este în declin.

Rusia a plătit deja prețul acestor riscuri, cu o depreciere a rublei de 30% în acest an.

Declinul cotației petrolului are la rândul său potențialul de a modifica peisajul politic. Astfel, 51% dintre participanții la sondaj consideră că Rusia este cel mai mare perdant, 21% au menționat Venezuela, 12% Arabia Saudită și 6% Iranul.